Pohjois-Amerikan kulttuuri värittää Itävallan jääkiekkoa – ”Siellä oli tällainen vaihe”

Kärpät kohtaa itävaltalaisen Red Bull Salzburgin CHL:n puolivälierissä. Alpo Suhonen tuntee Itävallan kiekkokulttuurin erittäin hyvin.

Salzburg selvitti tiensä historian ensimmäisenä itävaltalaisena joukkueena CHL:n puolivälieriin. Monen itävaltalaisen seurajoukkueen runko on pitkään koostunut ulkomaisista ja varsinkin pohjoisamerikkalaisista pelaajista. Myös valmennus- ja seurajohdoissa on paljon pohjoisamerikkalaisia.

Kärppien vastustaja Salzburg on pyrkinyt kuitenkin pitämään joukkueessaan itävaltalaisia pelaajia. Tällä hetkellä joukkueen riveissä pelaa kahdeksan pohjoisamerikkalaista pelaajaa, mutta runko koostuu kotimaisista pelaajista.

– Itävalta on vanha ja hyvä jääkiekkomaa. Siellä oli tällainen vaihe, että ostettiin Pohjois-Amerikasta pelaajia ja valmentajia, joten omien pelaajien ja valmentajien rakentaminen unohtui.

– Salzburg pyrkii tasapainottamaan sitä, että olisi hyvä tasapaino ulkomaalaisten ja itävaltalaisten pelaajien välillä, Suhonen kertoo.

Itävalta onkin pyrkinyt viime vuosina parantamaan omaa kiekkokulttuuriaan. Itävallan jääkiekkoilun urheilujohtajana vuosina 2012-2017 toiminut Alpo Suhonen palkattiin tehtävään, jonka tarkoituksena oli vähentää pohjoisamerikkalaisten määrää itävaltalaisessa kiekkoilussa ja parantaa Itävallan omaa jääkiekkoa.

– He halusivat tietää, miten he pystyisivät kehittämään omaa itävaltalaista jääkiekkoa. Tavoitteena oli saada mahdollisimman monta itävaltalaista valmentajaa ihan ammattijoukkueisiin saakka.

Suhosen johdolla Itävalta ryhtyi toimenpiteisiin, jotta tilanne parantuisi.

– Poistimme maajoukkueista kaikki kahden passin miehet ja ulkomaalaiset valmentajat. Näyttäisi siltä, että se on hitaasti kääntymässä siihen, että tasapaino oman ja kansainvälisen jääkiekon välillä löytyy, Suhonen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat