Mainos

PK-yritykset kaipaavat tukea kansainvälistymiseen

Yritysten perustamisvaiheen rahoitusmahdollisuudet ovat nykyisellään kohtalaiset, mutta tukea kaivataan etenkin ideoiden kaupallistamiseen, markkinointiin ja kansainvälistymiseen. Tämä käy ilmi Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton, Johtamistaidon Opiston ja kauppa- ja teollisuusministeriön yhteisestä, kolmevuotisesta selvityksestä.

-Suomalaisyritysten kotimarkkinat ovat pienet, joten ulkomaille pitää lähteä jo varhaisessa vaiheessa. Tämän vuoksi kansainvälistymisen tukemiseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, sanoo johtaja Heikki Pitkänen TT:sta. Pitkänen vertaa Suomea Saksaan, jonka kotimarkkinat ovat 16-kertaiset Suomeen verrattuna.

Pitkäsen mukaan Suomen yritystukijärjestelmä osoittaa uupumisen merkkejä. Hän ottaa esimerkiksi yritysten kansainvälistymistä tukevan Finpron, jonka valtionrahoitus on laskenut lähes kolmanneksella 1990-luvun alkupuoleen verrattuna. Myös julkisten tutkimus- ja kehityspanostusten määrä on pysynyt Pitkäsen mukaan pitkään samalla tasolla.

Riskipääoma kiven takana

Myös riskipääoman saannissa on selvityksen mukaan parantamisen varaa. Pääomasijoittajilla on sijoituksilleen usein varsin kovat ehdot, sillä ne edellyttävät rahoituksen saamiseksi esimerkiksi omistusjärjestelyjä tai liikevaihdon vuosittaista kaksinkertaistamista.

-Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että monet yrittäjät ovat ryhtyneet yrittäjiksi juuri sen tarjoaman itsenäisyyden ja riippumattomuuden vuoksi, selvitystä esitellyt TT:n asiamies Tarja Nissinen sanoo. Rahoituksen ja kansainvälistymisen ohella pk-yritysten kolmas haaste on osaavan henkilöstön löytäminen. Selvityksen mukaan yhteistyö oppilaitosten kanssa helpottaa ratkaisevasti osaavan henkilökunnan löytämistä. Tänään julkistetussa selvityksessä seurattiin kolme vuoden ajan 19 pk-yrityksen kehitystä.


(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.