Mainos

Pirkko-Liisa Tarvosen työ näkyy pohjoiskorealaisten hampaissa – peikkona on sokeri

Suomalainen kehitysyhteistyö näkyy pohjoiskorealaisten hammaskalustoissa. Pirkko-Liisa Tarvosen väitöstutkimus osoittaa, että sikäläisten lasten reikiintyminen on vähentynyt kehitysyhteistyöhankkeen ansiosta.

Kun vuonna 2007 koulunsa aloittaneista pjongjangilaislapsista 84 prosentilla hampaat olivat reikiintyneet, seurannassa samoista lapsista 75 prosentilla hampaat olivat terveet vuonna 2014, kehitysyhteistyöjärjestö Fidan tiedotteessa kerrotaan.

Taustalla on Fidan Hammashuollon tukiohjelma, jonka yhteydessä suomalaislääkärit kouluttivat Kim Il-sungin yliopiston hammaslääketieteen opetusklinikan henkilökuntaa. Suomalainen remonttitiimi auttoi klinikan remontoinnissa, ja maahan vietiin laitteistoa, välineitä ja hoidossa tarvittavia aiheita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pohjoiskorealaisten tietämys suunhoidosta ei ole pysynyt ruokavalion sokeristumisen perässä. Fidan hanke tähän tarjoamalla tietoa esimerkiksi fluorin merkityksestä.

Fidan hankekoordinaattorina toiminut erikoishammaslääkäri Pirkko-Liisa Tarvonen koulutti pohjoiskorealaisten hammaslääkärien kanssa pjongjangilaisten päiväkotien ja koulujen opettajat ja viranomaiset suunterveyden edistäjiksi.

– Karies eli hampaiden reikiintyminen on yleisin krooninen tulehdussairaus maailmanlaajuisesti ja erityisesti kehittyvissä maissa. Huono suunterveys vaikuttaa sekä lapsen pituuskasvuun että painoon, ja sillä on yhteys moniin vakaviin sairauksiin, jopa ennenaikaiseen kuolleisuuteen, Tarvonen sanoo tiedotteessa.

Vuodet 2009-15 kestänyt suomalaishanke sai muun muassa ulkoasiainministeriön tukea.

Lähde: Fida

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.