Piristystä pimeyteen – nyt sisustetaan väreillä

Sisustuskärpänen puraisee, kun koti tai mieli kaipaa vaihtelua. Värikäs sisustus tuo harmaaseen vuodenaikaan iloa ja kepeyttä. Mehukas tunnelma ja leikittelevät tuotteet löytyvät karnevaalin sävyistä, jotka tuovat kotiin tropiikin lämpöä.

Väreillä on suuri merkitys sisustuksessa. Vaalea harmonia miellyttää silmää, mutta raikkaat väripilkut sopivassa paikassa antavat energiaa ja saavat hyvälle tuulelle. Syötävän herkulliset värit poimitaan hedelmien ja kukkien maailmasta sekoittamalla omaan makuun sopivaksi.

Annie Sloan on tunnettu sisustusvärien asiantuntija. Hän on luonut yli 300 erilaista kotiin liittyvää väriteemaa, joihin voi tutustua Kariston kustantamassa Sisustajan värikirjassa.

Teosta voi käyttää apuvälineenä valinnoissa, ja tarjolla on vinkkejä myös kokeneelle väritaiturille. Valikoimaa riittää viileän valon sävyistä aina kuumiin karnevaaliväreihin.

Väripaletti uusiksi

Tapettivalikoima on laajentunut viime vuosina runsaasti. Perinteisen tyylin lisäksi sisustaja voi leikitellä kuitu-, valokuva- ja ovitapeteilla. Persoonallisuutta saa valmistamalla tapetin omasta tai esimerkiksi kuvapankin valokuvasta.

Joskus tekee mieli kokeilla huoneen seiniin jotain aivan uutta. Tehosteseinän avulla voi luoda yksittäisen katseenvangitsijan tai rakentaa kokonaisen teeman. Näyttävän tapetoinnin lisäksi ratkaisu voi olla jättijuliste. Sisustustarrat kiinnittyvät helposti sileille pinnoille, ja ne on myös helppo poistaa. Kohteena voi olla maalattu seinä, lasi tai huonekalu.

Iloa arkeen

Aarikan muotoilu tunnetaan selkeistä linjoista, pyöreydestä ja puun käytöstä. Sen valikoimiin kuuluu kattaus- ja sisustusesineitä arkeen ja juhlaan. Aarikan klassikko on hurmaava Pässi, joka on saanut 55-vuotisjuhlan kunniaksi uuden värityksen. Tuotteen korkeus on 24 senttimetriä. Siitä on saatavilla myös numeroitu erikoiserä lahjapakkauksessa.

Kukka-pyyhenipsujen avulla saa ripauksen kesää talven keskelle. Sarjasta voi poimia kotiin väripilkkuja tai kerätä kokonaisen kukkameren. Arjen iloa hehkuvat myös magneetit, avaimenperät, kännykoriste ja kirjainmerkit.

Keltainen Keisarinna-kynttilänjalka on maistiainen ensi kevään sisustuksen väriuutuuksista. Tuote tulee myyntiin helmikuun alussa. Se on 22 senttimetriä korkea ja valmistettu massiivikoivusta ja alumiinista. Kynttilänjalasta on tulossa myös isompi versio, korkeudeltaan 35 senttimetriä.

Makupaloja keräilijälle

Vuonna 2010 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun lasitaiteen mestari Oiva Toikka aloitti suunnittelijana Nuutajärven lasitehtaalla. Kokonaiskuva taiteilijan luomisvoimasta on nähtävillä ensi kesänä, kun Designmuseo avaa toukokuun lopussa laajan, taaksepäin katsovan näyttelyn Toikan tuotannosta.

Birds-kokoelmassa yhdistyy rikas mielikuvitus ja perusteellinen tuntemus lasin ominaisuuksista. Käsityönä valmistetut lasilinnut ovat keräilijöiden intohimon kohteena ympäri maailmaa.

Juhlavuoden lintu on nimeltään Ruusunnuppu. Se on puhallettu piikkimuottiin, jonka avulla on saatu kuvio, jossa opaakkivalkoinen ja ruskeanpunainen sekoittuvat raidalliseksi pyörteeksi. Kuuma lasimassa on pysäytetty elävän näköiseksi pinnaksi. Sarjaan kuuluvat myös muna ja kuutio. Juhlavuoden kunniaksi Iittala tuo myös Kastehelmen suosituimmat osat markkinoille vuonna 2010.

Lasin ja keramiikan lisäksi taiteilija Toikan uraan mahtuu paljon muutakin. Paradise Tree -naulakko on raikas sisustuselementti ja lastenhuoneen toivekaluste. Tuote on valmistettu polyeteenistä ja galvanoidusta teräksestä. Korkeutta on 189 senttimetriä, ja naulakkoa myy Finnish Design Shop.

Koti kuin karamelli

Värien käyttäminen sisustuksessa on usein haastavaa. Esimerkiksi maalivärikartoissa on tuhansia sävyjä, jotka voivat erota toisistaan vain vähän. Tärkeää on seurata omia mieltymyksiään, sillä suosikkivärit ovat usein makuasioita.

Rohkeat raidat tuovat värejä ja särmää kattaukseen. Alfredo Häberlin suunnittelema Origo Mix tarjoaa herkullisen väripaletin ja sopii myös tehosteeksi yksiväristen tuotteiden kanssa. Tavoitteena on ajattomuus sekä arjen kestävä muotoilu. Aamiaiskulhon lisäksi sarjaan kuuluvat jälkiruokakulho, muki ja munakuppi.

M3-Lips on hauskan monikäyttöinen sisustuselementti, joka toimii sekä istuimena että säilytystilana. Materiaali on koivuvaneria, ja tuotetta löytyy useina värivaihtoehtoina. Valmistaja on Tunto, suunnittelijoinaan Mikko Kärkkäinen ja Miika Saksi.

Kartellin uutuustuoli Frilly on lähtenyt valloitusretkelle, ja trooppisen hedelmäinen värivalikoima on löytänyt tiensä monen sisustajan sydämeen. Pirteä tuoli on saanut kiitosta ergonomiastaan. Designista vastaa Patricia Urquiola.

Matka sisustuksen maailmaan voi lähteä pienestä yksityiskohdasta ja kasvaa kohti värien ilotulitusta. Kekseliäillä ideoilla saa aikaan jännittäviä tunnelmia, ja mielenkiintoinen, yllättävä kohtaaminen voi saada aikaan uusia, rohkeita valintoja.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Seinäruusu, Aarikka, Finnish Design Shop, Tunto, Iittala ja Kartell F

Lue myös:

    Uusimmat