Pimeän syksyn pelastaja? Toimiva seksielämä tekee arjesta parempaa ja parantaa mielialaa: "Erittäin hyväksi yksilön terveydelle"

0:59
Videolla naiset paljastavat, miten reagoisivat, jos miehellä olisi erektio-ongelmia.

Pimeän syksyn pelastus voi piillä energiaa nostattavissa seksileikeissä. Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista kokee seksin parantavan mielialaa.

Suurin osa, 70 prosenttia, suomalaisista kertoo Kaalimato.comin kyselytutkimuksessa seksin vaikuttavan mielialaan positiivisesti. Eikä ihme, onhan tunnettu tosiasia, että seksi vaikuttaa myönteisesti niin kehoon kuin mieleenkin.

– Koskettaminen on yksi oman seksuaalisuuden ilmaisumuodoista. Miellyttävä koskettaminen on erittäin hyväksi yksilön terveydelle, koska se laukaisee aivoissa endorfiiniryöpyn ja vaikuttaa näin positiivisesti mielialaan. Koskettaminen myös lisää läheisyydentunnetta kumppaneiden välillä, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

"Mikäli orgasmi jää saavuttamatta..."

Tuhat ihmistä vastasi kyselytutkimukseen, jonka mukaan miehet kokevat hieman naisia useammin seksin positiiviset vaikutukset mielialaan. Miehistä 73 prosenttia kertoi kokevansa seksin vaikuttavan myönteisesti, naisista 67 prosenttia. 

– Miehet saattavat kokea seksin positiivisen vaikutuksen mielialaan naisia useammin siksi, koska he saavuttavat keskimäärin naisia helpommin orgasmin kumppaneiden välisessä seksissä. Mikäli orgasmi jää saavuttamatta, saattaa kokemus seksistä jäädä tietyllä tapaa vajaaksi, Lavikainen kertoo.

Hyvä seksielämä tekee arjesta parempaa

Kyselytutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaista on melko lailla tai täysin samaa mieltä siitä, että toimiva seksielämä on onnellisen arjen salaisuus. 77 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että hyvä seksi perustuu läheisyyteen ja turvallisuuteen.

– Läheisyys ja turvallisuus ovat ihmisten perustarpeita. Seksuaalisessa kanssakäymisessä osapuolet ovat hyvin paljaana ja auki, jolloin turvallisuus, luottamus ja läheisyys ovat avainasemassa, kuinka miellyttäväksi seksi koetaan, Lavikainen sanoo.

Makuuhuoneen meininkiä parantaa myös kumppanin toiveiden kuunteleminen ja toteuttaminen. Tutkimuksen perusteella jopa joka toinen suomalainen pyrkii antamaan kumppanilleen koko ajan parempaa seksiä eri tavoin. Myös seksuaaliterapeutti kannustaa tähän.

– Ideaalitilanteessa kumppanin nautinnosta huolehtimiseen jaksetaan panostaa jatkuvasti ja suhteessa on myös muita tapoja osoittaa rakkautta.

Aina tilanne ei kuitenkaan ole yhtä ihanteellinen.

– Joskus suhteessa saattaa kuitenkin olla erilaisia ristiriitoja, jotka johtavat siihen, että kumppanille ei haluta antaa aina vain nautinnollisempaa seksiä. Joissain tapauksissa seksiin panostaminen ristiriitatilanteissa kuitenkin voi kannattaa, sillä toimivaksi koettu seksielämä saattaa jopa johtaa itse ristiriidan ratkeamiseen, Lavikainen kertoo.

Näin seksi voi vaikuttaa

Annukka Lavikainen muistuttaa myös muista seksin lukuisista positiivista vaikutuksista elämään. Seksi ja kosketus muun muassa lisäävät läheisyydentunnetta ja yleistä hyvää oloa, millä on vaikutusta niin fyysiselle kuin henkisellekin hyvinvoinnille.

Kumppanin koskettaminen ylipäätään vahvistaa parin välistä sidettä. Arkinen fyysinen kosketus on yhteydessä hyvinvoivan seksielämän kanssa, totesi myös psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallio yhdessä Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan kanssa kirjoittamassaan Happy End -kirjassa. Koskettaa kannattaa muulloinkin kuin seksi mielessään. 

Seksi on myös oiva tapa lievittää ja ehkäistä stressiä, vaikka toisaalta esimerkiksi BBC Radio 5 Live -kanavan kyselyssä stressi nimettiin myös suurimmaksi seksihalujen latistajaksi.

Hyvä seksi saa kuitenkin hyvälle tuulelle, erityisesti orgasmi vapauttaa mielihyvää tuottavia hormoneja. Seksillä on myös monia terveysvaikutuksia: seksin on esimerkiksi tieteellisissä tutkimuksissa todettu lisäävän vastustuskykyä flunssaa vastaan. Seksin harrastaminen lisää myös verenkiertoa ja terveysvaikutukset ovatkin kuin millä tahansa liikunnalla.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja