Eikö orgasmia kuulu? Nämä asiat voivat estää naisen pääsyn hekuman huipulle

Iso O - matka hekuman huipulle 8:10

On monta asiaa, jotka voivat tulla naisen ja orgasmin väliin.

Yllä olevalla videolla erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström Huomenta Suomessa puhumassa naisen orgasmeista.

Naisen orgasmi on tunnetusti monimutkainen asia. Siinä missä toiset saavat monta orgasmia peräkkäin, toisille tuottaa jo se ensimmäinenkin vaikeuksia. Moni saa orgasmin vain omin käsin tai suuseksin avulla, onnekkaimmat yhdynnässäkin.

Mutta mitkä asiat ovat sellaisia, jotka taatusti pilaavat pääsyn hekuman huipulle?   

Sinkku vai varattu?                   

Erään vuonna 2016 julkaistun Finsex-tutkimuksen mukaan orgasmeja säännöllisemmin kokevilla naisilla on selvästi muita naisia parempi seksuaalinen itsetunto. Niinpä jo seksikumppanin tai itsetyydytyksen puute voi tehdä hallaa seksuaalisuudelle.

– Kun seksiä ei ole, eikä sitä ajattele, halut pääsevät helposti laskemaan, kirjoittaa erityistason seksuaaliterapeutti ja Puhu Muru -bloggari Marja Kihlström tuoreessa Iso O – matkaopas huipulle -kirjassaan.         

Kihlström neuvookin, että sinkun kannattaa huolehtia seksuaalisuudestaan muun muassa säännöllisellä itseytyydytyksellä.

Parisuhteessa puolestaan yhteyden heikkeneminen vaikuttaa lähes aina seksielämään, Kihlstörm kirjoittaa. Tällöin esimerkiksi keskittyminen rakasteluun voi tuntua vaikealta, eikä kauppalistoja miettiessä orgasmikaan taatusti ilmoita tulostaan.

Voi myös olla, ettei seksi kumppanin kanssa yksinkertaisesti kiinnosta. Onko kumppani silloin väärä? Kumppanien näkemykset seksistä voivat myös erota liikaa, jotta seksielämä voisi toimia.

Entä toimiiko kommunikaationne?

– Seksuaalista itsetuntoa sivuaa kyky keskustella avoimesti seksuaaliasioista kumppanin kanssa.  Mitä helpompaa tämä keskustelu on ollut, sitä useammin naiset ovat kokeneet yhdynnöissään orgasmeja. Hyvin kommunikoivissa parisuhteissa kaksi naista kolmesta on yleensä saanut orgasmeja yhdynnöissään, Finsex-tutkimuksessa todetaan.

Myös kiireinen arki voi vaikuttaa seksielämään heikentävällä tavalla. Muistakaa siis ottaa yhteistä aikaa.

Teeskentelyä ja suorituspaineita

Toisinaan naiset sortuvat teeskentelemään orgasmia. Kihlströmin kirjassa kehotetaan miettimään syitä teeskentelyn taustalla. Onko syynä esimerkiksi huono seksi, orgasmin saamisen vaikeudet, miellyttämisen halu tai hinku saada seksihetki loppumaan?

Oli syy mikä tahansa, kumppanin on vaikea muuttaa toimintapaansa, jos ette puhu tilanteesta avoimesti. Seurauksena on kurja oravanpyörä.

– Jos itse sortuu tähän, kannattaa pohtia, mitä sillä tavoittelee ja mihin se johtaa. Jos mies on aivan pihalla tilanteesta ja luulee tyydyttävänsä naisen, hän ei koskaan muuta tapojaan, seksuaaliterapeutti kirjoittaa.

Suorituspaineet ovat yksi syy siihen, ettei orgasmia kuulu. 

– Paras lääke suorituspaineille on rentoutuminen, Kihlström toteaa kirjassaan.

– Itselleen täytyy myös sallia se, ettei aina saa orgasmia.

Stressi

Seksuaaliterveyden asiantuntija Andrea Pennington on todennut, että naisen tulisi saada kolme orgasmia viikossa. Penningtonin mukaan orgasmista 90 prosenttia tapahtuu naisen mielessä, ja siksi huolet ja stressi voivat estää orgasmin saamisen.

– Asiat, joita naisen mielessä pyörii, voivat estää häntä saavuttamasta "isoa O:ta", Pennington on todennut.

Kihlström on samoilla linjoilla.

– Stressi on omiaan tappamaan halut, hän kirjoittaa ja toteaa stressin aiheuttavan naiselle orgasmivaikeuksia pitkällä aikavälillä. 

Stressiä vastaan taistellessa on kuitenkin hyvä muistaa, että nimenomaan seksi on oiva tapa lievittää stressiä. Seksin harrastaminen toimii myös hyvänä ennaltaehkäisijänä, jos tiedät stressaavien aikojen olevan edessä.

Myös kumppanin kannattaa olla hereillä, jos suhteen toinen osapuoli osoittaa stressin merkkejä.

Terveys, ehkäisy, elämäntavat

Myös ehkäisyvalinnat voivat aiheuttaa ongelmia seksin aikana. Hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa seksihaluihin alentavasti, toisaalta jo ehkäisystä stressaaminen voi tappaa orgasmin.

Andrea Pennington uskoo, että naisen kyky saada orgasmeja voi kertoa hänen terveydentilastaan. Jos hormonitoiminta on kunnossa, orgasmikadon syypää voisi hänen mukaansa löytyä esimerkiksi diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta.

Myös vähäinen liikunta, huonot ruokailutottumukset, unen puute ja sairaudet voivat luonnollisesti vaikuttaa seksipuuhiin – eivätkä mitenkään hyvällä tavalla.

Oletko läsnä?

Penningtonin mukaan nainen tarvitsee kolme asiaa orgasmiin. Jos kerran 90 prosenttia orgasmista tapahtuu naisen mielessä, tarvitaan itsensä hyväksyntää, tietoisuutta ja läsnäoloa seksin aikana.

– Mieti seksuaalista psyykettäsi – uskotko, että seksin on tarkoitus olla nautinnollista vai teetkö sen velvollisuudesta? Toisella tavalla ajatella saat orgasmin, toisella et, Pennington totesi pari vuotta sitten This Morning -ohjelmassa.

Lähteet: Kihlström: Iso O – matkaopas huipulle (Kosmos 2018),  VäestöliittoDaily Mail, Expressen.co.uk

***

Lue myös:

    Uusimmat