Pilkasta symboleiksi: Miksi republikaanit ovat norsuja ja demokraatit aaseja?

Yhdysvalloissa norsu on symboloinut republikaaneja ja aasi demokraatteja jo yli sadan vuoden ajan. Alkujaan kaikki on lähtöisin pilkasta ja pilapiirroksista.

Yhdysvaltain vaalivuosi on käynnistynyt ja aasit ja norsut vilisevät jälleen medioiden sivuilla, internetin meemeissä ja välillä ihmisten vaatteissakin.

Mutta miksi demokraatteja symboloi aasi ja republikaaneja norsu?

Jääräpäinen demokraatti

Aasi liitettiin ensimmäisen kerran demokraattipoliitikkoon vuonna 1828, kun presidentiksi pyrkineen Andrew Jacksonin vastustajat kutsuivat häntä pilkkanimityksellä jackass, joka tuohon aikaan tarkoitti aasia.

Jackson ei kuitenkaan pilkasta välittänyt, vaan päinvastoin otti aasin mukaan kampanjajulisteisiinsa vastustajiensa kiusaksi.

Jackson voitti vaalit, ja hänen kaudellaan vastustajat käyttivät aasia symboloimaan presidentin itsepäisyyttä.

Taisteluntahtoinen norsu

Norsun ja republikaanien historia on hieman epäselvempi. Ensimmäisen kerran tämän kärsäkkään eläimen uskotaan esiintyneen republikaanipoliitikon yhteydessä Abraham Lincolnin presidenttikampanjassa vuonna 1860.

Lincolnin kampanjassa norsulla todennäköisesti viitattiin sotilaiden sisällissodassa käyttämään ilmaisuun seeing the elephant, karkeasi suomennettuna norsun näkemiseen, jolla viitattiin urheuteen ja kokemuksen keräämiseen vaikeiden koettelemusten kautta.

Norsun yhdistäminen republikaanipuolueeseen tapahtui kuitenkin kunnolla vasta myöhemmin.

Pilapiirtäjän terävä kynä

Vuosikymmenten aikana aasit ja norsut yhdistettiin satunnaisesti demokraatti- ja republikaanipoliitikkoihin taideteoksissa ja mainoksissa, mutta puolueiden symboleiksi kyseiset eläimet vakiinnutti pilapiirtäjä Thomas Nast 1800-luvun lopulla. Nastia pidetään poliittisten pilapiirrosten isänä.

Yhdysvallat norsut ja aasit (4)
Vuonna 1879 julkaistu Thomas Nastin pilapiirros lyyhistyneestä republikaaninorsusta ja kuilun partaalla olevasta demokraattiaasista.

Nast käytti Harper’s Weekly -lehdessä julkaistuissa pisteliäissä pilapiirroksissaan eläimiä kuvaamaan Yhdysvaltojen politiikkaa, jota teoksissa usein kuvataan sirkusmaisena.

Vuonna 1874 julkaistussa pilapiirroksessa "Kolmannen kauden paniikki" norsu kuvaa republikaanien äänestäjiä, jotka ovat hyppäämässä kuiluun. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun republikaaneja puolueena yhdistettiin norsuun.

Leijonan nahkaan puettu aasi kuvaa N.Y. Herald -lehteä, joka oli ollut hyvin kriittinen kolmatta kautta pohtinutta republikaanipresidentti Ulysses S. Grantia kohtaan. 

Nastin mielestä lehdistö lietsoi paniikkia äänestäjiin. Demokraatteja kuvassa edustaa pieni kettu kuilun laidalla norsua katsomassa.

Nast itse oli republikaani, mutta ei säästellyt kumpaakaan puoluetta piirroksissaan. Sekä norsu että aasi ovat usein vain hiuskarvan varassa päätyä kaaokseen.

Nast käytti muitakin eläimiä poliitikkojen symboleina, mutta pian myös muut pilapiirtäjät alkoivat käyttää aasia ja norsua demokraatti- ja republikaanipuolueiden tai niiden äänestäjien symboleina.

Norsu ja aasi ovat säilyneet puolueiden symboleina tähän päivään saakka. 

Republikaanit ovat ottaneet norsun puolueensa viralliseksi symboliksi. Demokraatit eivät ole näin tehneet aasin kanssa, mutta kavioeläin kulkee puolueen matkassa tiiviisti.

Molempiin eläimiin liitetään sekä negatiivisia että positiivisia piirteitä. Vaikka ne ovat lähtöisin pilkallisista tarkoituksista, symbolien omiminen kertoo ehkä myös poliitikkojen kyvystä nauraa itselleen.

Lue myös:

    Uusimmat