Ville Ranta MTV:lle Erdogan-kuvastaan: "Yhteydenotot, joiden mukaan olen pilannut Suomen Nato-jäsenyyden, naurattavat minua"

Pilapiirtäjä Ville Ranta kommentoi kohupiirrostaan 9:24
Pilapiirtäjä Ville Ranta kommentoi kohupiirrostaan

Sarjakuvataiteilija Ville Rannan Erdoğan-aiheinen pilapiirros on herättänyt kiivasta keskustelua Natoon pääsyä odottelevissa Suomessa ja Ruotsissa sekä Turkissa, joka on jarrutellut prosessin etenemistä monin keinoin. Ranta kommentoi omaa teostaan MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ville Rannan Iltalehdessä julkaistu pilapiirros nousi jo julkaisuiltanaan viime viikolla Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n uutisten pääuutisaiheeksi. Myöhemmin se herätti keskustelua myös Turkissa.

Kuva esittää Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania, joka vaatii lisää ihmisiä luovutettavaksi Turkkiin, jos häntä pilkataan. 

Ranta yllättyi huomiosta iloisesti 

Ranta kertoo aavistaneensa, että piirros saattaa herättää keskustelua Suomen rajojen ulkopuolellakin. Hän sanoo kuitenkin ”yllättyneensä iloisesti” siitä, että piirros nousi puheenaiheeksi myös Turkissa. 

– Onhan se ihan hienoa, jos suomalainen pilapiirtäjä noteerataan ulkomailla asti. Ei sitä usein tapahdu. 

Piirros ei kesken Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin ilahduttanut kaikkia. Joidenkuiden mielestä tällaista poliittista satiiria ei edes saisi julkaista näin tulenarassa tilanteessa.

Ranta kertoo ymmärtävän näkökulman mutta ajattelevansa itse toisin.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Suomi ja myös Ruotsi kyllä menevät Natoon. Tätä prosessia eivät jarruta meidän sananvapautemme, kurdien mielenosoitukset eivätkä minun pilapiirrokseni – eikä edes se vastenmielinen Koraanin polttamiskeissi. Nämä ovat Turkin presidentin omia temppuja.

– Itse ajattelen pilapiirtäjänä, että tässä tilanteessa nimenomaan täytyy nostaa pää pystyyn ja sanoa eurooppalaisen pilapiirroksen hienolla perinteellä selvästi se, mitä meillä ajatellaan diktatuurisista otteista ja autoritäärisistä johtajista; että meidän sananvapaus- ja ihmisoikeusjuttumme tulevat mukaan (Natoon meidän kanssamme). Suomessa ja Ruotsissa ei olla painostettavissa.

Ranta tähdentää, että poliittista satiiria tarvitaan ylipäätään siksi, että "totuus ei unohtuisi"

– Despootteja pilkataan – myös silloin, kun he yrittävät luoda painetta, että pitäisi olla hiljaa. 

Oma turvallisuus ei pelota

Ranta on upottanut uuteen Erdogan-piirrokseensa viittauksen ruotsalaisen taiteilijan Lars Vilksin profeetta Muhammedista tekemästä koirapiirroksesta vuodelta 2007. Piirroksen jälkeen Vilks yritettiin murhata ja hän oli kuolemaansa saakka poliisivartioinnissa.

Vuonna 2015 yhteensä 17 ihmistä kuoli satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaa tehdyissä iskuissa. Lehti oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista.

Ranta ei myönnä pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta, mutta täysin immuuneja pilapiirtäjät eivät hänen mukaansa kansan vihalle ole. 

– Aika moni piirtäjä lakkasi (vuoden 2015 tapahtumien jälkeen) piirtämästä kokonaan islamiin liittyvistä aiheista varsinkin Ranskassa mutta myös muissa maissa, ja siihen tuli aivan erityinen paine, mitä terroriteolla tavoiteltiinkin. Kyllä nämä vakavia asioita ovat, Ranta sanoo. 

– Mutta nämä huolestuneiden kansalaisten yhteydenotot, joissa sanotaan, että minä olen pilannut Suomen Nato-jäsenyyden, väistämättä naurattavat minua. 

Kaikkia asioita voi käsitellä

Ranta sanoo, että hänellä ei ole mitään aihetta, jota hän ei suostuisi käsittelemään tai mihin hän vetäisi rajan. Sen sijaan on hänen mukaansa oikeita ja vääriä tapoja käsitellä asioita.

– Sen tietenkin ajattelen oman moraalini ja ajatusteni kautta. 

– Esimerkiksi heikkojen ja puolustuskyvyttömien ihmisten ja ryhmien kritisoiminen on erityisen herkkä kohta. Sen sijaan muiden tai oman maan johtajien pilkkaamisessa ei kannata säästellä. 

Ranta tähdentää ylipäätään uskalluksen merkitystä.

– Täytyy uskaltaa ajatella, ja täytyy uskaltaa nauraa.

Mitä Journalistin ohjeet sanovat pilapiirroksista? Koskevatko niitä samat säännöt kuin muita journalistia julkaisuja? Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen kertoo aiheesta jutun alussa olevalla videolla.

Lue myös:

    Uusimmat