Mainos

Luulitko tietäväsi kaiken Trumpin ympärillä pyörineistä konnista ja keplottelijoista? Et vielä: Saammeko esitellä Roger Stonen, likaisten temppujen mestarin puolen vuosisadan ajalta

2:55
Roger Stone tunnetaan likaisista poliittisista juonistaan jo vuosikymmenten ajalta.

Pitkäaikaista republikaanivaikuttajaa Roger Stonea syytetään oikeuden estämisestä, todistajaan vaikuttamisesta ja viidestä valheellisen lausunnon antamisesta.

Stone pidätettiin erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaryhmän vaatimuksesta tammikuun lopulla, mutta hän pääsi samana päivänä vapaaksi neljännesmiljoonan dollarin takuita vastaan.

Stone on ollut Muellerin tutkintaryhmän kohteena kohteena epällyistä yhteyksistään vuotosivusto Wikileaksiin. Stonen epäillään osallistuneen demokraattien hakkeroitujen sähköpostiviestin levittämiseen.

Stone itse on kiistänyt kaikki syytökset. Hän myös totesi, että jopa Osama bin Ladenia kohdeltiin paremmin kuin häntä kiinniottotilanteessa.

Bin Laden ammuttiin Yhdysvaltain erikoisjoukkojen tekemässä iskussa vuonna 2011.

Roger Stone on niitä amerikkalaispoliitikkojen hämärämiehiä, joiden palveluksia kukaan ei julkisesti haluaisi tunnustaa käyttäneensä, mutta joilla on ollut vuosikymmenien mittaan paljonkin kysyntää.

Nuorena kloppina 60-luvulla poliittisen pelin herätyksen saanut Roger Stone sanoo mottojensa olevan "hyökkää, hyökkää, hyökkää, äläkä puolustele" ja "älä myönnä mitään, kiistä kaikki ja aloita vastahyökkäys".

Hurmaava ihminen.

Poliittinen herätys 12-vuotiaana

Stonen ihmeellisellä kertomuksella on monta alkukohtaa, mutta aloitetaan vaikka lapsuudesta.

Stone itse on kertonut, että hän kahdeksanvuotiaana juoksi ympäri koulua levittäen huhua, että käynnissä olleissa presidentinvaaleissa republikaani Richard Nixon kannattaa lauantaita koulunpäiväksi, joten John F. Kennedy on parempi vaihtoehto. 

Tämähän olikin puppua.

Pari vuotta myöhemmin 12-vuotias Stone koki poliittisen herätyksen – tai tärähdyksen – kun Yhdysvaltojen vuoden 1964 presidentinvaaleissa oli ehdokkaana Barry Goldwater ja Stone luki hänen kampanjakirjansa.

Joissakin lähteissä lähinnä kaheliksi kuvattu Goldwater vastusti rotuerottelun lopettamislakia ja valtion vanhan talousohjelman New Dealin silloista versiota.

Goldwater sai murskatappion, mutta Stonen mielestä konservatismi oli poliittisena linjana oikea vastaus.

Stone kohtaa oppi-isänsä

Siirrytään 10 vuotta eteenpäin. Stone on 22-vuotias lapsenkasvoinen yliopisto-opiskelija. Vuosi on 1972, Richard Nixon oli päässyt presidentiksi, uudelleenvalintakampanja oli käynnissä ja Nixon touhusi Watergatessa.

Stone hyppäsi uudelleenvalintakomiteaan juonittelijaksi. Hän muun muassa järjesteli vakoojan demokraattiehdokas Hubert Humphreylle ja onnistui hyvin, sillä vakoojasta tuli Humphreyn autonkuljettaja.

– Päivisin olen nuorempi aikataulujen järjestelijä, mutta öisin harrastan pimeitä temppuja, kun Nixonin väellä on pakkomielle tiedustelutiedosta, Stone rehenteli myöhemmin.

Nixonin erottua Stone jatkoi Washingtonissa puuhiaan, kunnes sai potkut paljastuttuaan Nixonin mieheksi.

Nixon vaikutti nuoreen Stoneen niin paljon, että Stone antoi tatuoida yläselkäänsä Nixonin kasvot ja sisusti yhden asuntonsa kaikenlaisella Nixonin ajan esineistöllä.

Reaganista Trumpiin

Potkut eivät lannistaneet Stonea, sillä hän oli oppinut miten politiikka Washingtonissa toimii.

Niinpä hän oli 1975 mukana perustamassa uuskonservatiivista yhdistystä joka tähtäsi "riippumattoman" rahoituksen järjestämistä republikaaniehdokkaille.

Vaikka republikaanit tiesivät Stonen Nixonin mieheksi, hän sai työskennellä Ronald Reaganin vuosien 1976 ja 1980 presidentinvaalikampanjoissa, ja kun Reagan voitti, Stone ja juonittelijakumppaninsa Paul Manafort perustivat konsulttiyrityksen.

BMS-yhtiö vaikutti Reaganin uudelleenvalintaan 1984, mutta oli kuuluisa myös siitä, että sen asiakkaita olivat Kongon diktaattori Mobutu Sese Seko, Filippiinien Ferdinand Marcos, tupakkateollisuus, lehtimoguli Rupert Murdoch - ja Donald Trump silloisine kasinobisneksineen.

– Sanoin jo 1980-luvun lopulla, että Trumpin pitäisi harkita presidenttiehdokkuutta, Stone on muistellut visioineensa.

Kaiken kelmistelyn kestäessä Stone alkoi olla kuuluisa myös virheettömästä pukeutumisestaan, useimmiten kaksirivisiin mittatilauspukuihin hopeansävyisillä solmioilla, mutta myös tavastaan olla käyttämättä sukkia. Stonen Jaguar-autokokoelma ja muu kallis maku teki hänestä seurapiirijulkkiksen ja haastattelukohteen trendilehdissä.

"Performanssitaidetta"

– Politiikka kanssani ei ole teatteria. Se on performanssitaidetta, joskus vain itsensä takia, Stone on linjannut.

Stonen 2000–2010-luvut ovat olleet sitä. Stone vaikutti lukemattomissa kampanjoissa kaivaen, ja tarpeen vaatiessa keksien kilpailijoille vahingollisia asioita. Stone yritti saada Manhattanilla ilotalokuningatar Kristen Davisia äärioikeistopuolue libertaarien ehdokkaaksi pormestarin virkaan. Se ei estänyt Stonea tukemasta samaan aikaan republikaaneja.

Stone tuppautui tai häntä pyydettiin Trumpin presidentinvaalikampanjaan. Hän kuitenkin omien sanojensa mukaan erosi, tai Trumpin mukaan erotettiin vuotta ennen vaaleja.

Stone kuitenkin toimi jonkinlaisena epävirallisena neuvonantajana Trumpille tuonkin jälkeen.

– Roger on hyvä, lojaali ja niin ihmeellinen, Trump tiivisti.

Loppuja käsitelläänkin parhaillaan oikeudessa.

Lähteet: Politico, Business Insider.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja