Nouseeko Britannian pääministeriksi savusillejä heilutteleva, valheellisia lausuntoja tiuhaan viljelevä möläyttelijä? Näistä tempauksista Boris Johnson muistetaan

Britannia saa alkavalla viikolla uuden pääministerin, kun konservatiivipuolue valitsee puheenjohtajansa nykyisen ja entisen ulkoministerin, Boris Johnsonin ja Jeremy Huntin välillä.

Kun Hunt vaikuttaa asiallisuuden perikuvalta, on kisan suosikki Johnson vedonnut kansaan populistisilla möläytyksillään. Kauppalehti listasi niistä kohahduttavimmat.

Konservatiivijohtajakandidaattien viimeisessä julkisessa esiintymisessä keskiviikkona Johnson heilutti savusillejä. Hän kertoi tarinan Mansaaren kalastajasta, joka Brysselin byrokraattien takia joutuu lähettämään tuotteensa kylmävaraajien kanssa. Aiemmin ne sai postittaa sellaisenaan tyhjiöpakkauksessa.

EU:lta tuli pian oikaisu, jonka mukaan määräys ei tullut unionilta, vaan se oli ihan Britannian oma. Väite oli tyypillistä Johnsonia: huomiota herättävä, mutta väärä.

Britannian konservatiivipuolueen uusi puoluejohtaja ja näin ollen maan seuraava pääministeri julkistetaan heinäkuun 23. päivä. Asiasta ilmoitti konservatiivipuolue.

Kisan ennakkosuosikki on aiemmin ulkoministerinä toiminut Boris Johnson. Häntä vastassa on nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt.

Päätöksen voittajasta tekevät konservatiivipuolueen 160 000 jäsentä kirjeäänestyksellä. 

Johnson aloitti huvittavien, liioiteltujen ja valheellisten EU-juttujen levittämisen, kun hän työskenteli The Daily Telegraph -lehden Brysselin-kirjeenvaihtajana 1990-luvun alussa. Hän väitti, että EU aikoo standardisoida ruumisarkut ja kondomien koot, kieltää katkaravun makuiset perunalastut ja kaksikerrosbussit.

Käyrät banaanit -kiellon isä

Erheellinen tieto, että EU kieltää käyrät banaanit, oli myös Johnsonilta lähtöisin. EU-kansanäänestyskampanjan aikaan hän esitti uuden ”vaihtoehtototuuden”: EU sallii banaanien myynnin vain kahden tai kolmen banaanin nipuissa.

Poliitikoksi ryhtymisen jälkeen Boris Johnson jatkoi kolumnien kirjoitusta ja värikkäiden, epäkorrektien ilmausten käyttöä seurauksista välittämättä.

Kun pääministeri Tony Blair matkusti Kongon demokraattiseen tasavaltaan vuonna 2002, kansanedustaja Johnson kirjoitti: ”…heimosoturit puhkeavat vesimelonihymyihin nähdessään suuren valkoisen päällikön laskeutuvan brittiläisten veronmaksajien rahoittamasta suuresta valkoisesta linnusta.”

Samaisen kirjoituksen mukaan kuningatar rakasti kansainyhteisöä, koska sieltä löytyy riittävä joukko lipun heiluttajia. Heistä hän käytti rasistista ilmaisua ”piccaninnies”, jonka voi kääntää sanalla ”neekerikakarat”.

Britannian penttioinonen ja donaldtrump

Johnson on kirjoittanut homoseksuaaleista ”toppia käyttävinä pyllypoikina”. Saman sukupuolen avioliitto voidaan yhden vanhan kirjoituksen mukaan siunata yhtä hyvin kuin kolmen miehen ja koiran liitto. Vastaavan vertauksen esitti Suomessa takavuosina entinen perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen.

Hillary Clintonia Johnson vertasi sadistiseen mielisairaalan hoitajaan. Barack Obamalla oli Johnsonin mielestä esi-isiltä peritty vastenmielisyys Britanniaa kohtaan, koska hänen taustansa oli osittain kenialainen.

Pari kuukautta ennen valintaansa ulkoministeriksi Johnson voitti The Spectator -lehden kilpailun kynäiltyään kaikkein loukkaavimman limerikin eli pilarunon Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanista. Siinä puhutaan Erdoğanin ja vuohen suhteesta.

Ministeriys ei kitkenyt möläytyksiä – päinvastoin

Ulkoministerinä Boris Johnson aiheutti useita epädiplomaattisia tilanteita. Virallisella vierailulla Myanmarissa hän siteerasi siirtomaavallanaikaista Rudyard Kiplingin runoa buddhalaisille pyhässä temppelissä.

Vuonna 2017 hän syytti Ranskan presidentti François Hollandea siitä, että tämä suunnitteli selkäsaunoja rangaistukseksi brexitistä toista maailmansotaa kuvaavien elokuvien tyyliin. Lausunto tulkittiin niin, että Johnson vertasi Hollandea natsikenraaliin.

Vakavia seurauksia oli sillä, kun Johnson puhui Iranissa vakoilusta syytetyn iranilais-brittiläisen Nazanin Zaghari-Ratcliffen tapauksesta. Johnsonin mukaan ”hän oli kouluttamassa toimittajia”, kun läheisten ja työnantajan mukaan hän oli tapaamassa perhettä. Iranissa siteerattiin Johnsonin lausuntoa, ja Zaghari-Ratcliffe on edelleen vangittuna.

Viime elokuussa kolumnissaan Johnson loukkasi muslimeja. Hän kuvasi burkaa käyttäviä naisia sanoilla ”pankkirosvot” ja ”kirjelaatikot”.

Lue myös:

    Uusimmat