Haley pilasi Trumpin mahdollisuudet supertiistain värisuoraan

Nikki Haley voitti republikaanien esivaalit Washingtonissa – ei lupaa enää tukea Trumpia 0:51
Katso myös: Nikki Haley voitti republikaanien esivaalit Washingtonissa – ei lupaa enää tukea Trumpia

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Nikki Haley on viemässä voiton puolueen esivaaleissa Vermontissa, ennustaa muun muassa NBC News.

Haleyn voitto pilaa maan entisen presidentin Donald Trumpin mahdollisuudet supertiistain voittosuoraan. Trumpille oli ennakoitu voittoa kaikissa republikaanien supertiistain esivaalimittelöissä.

Republikaanit ja demokraatit ovat järjestäneet niin kutsuttuna supertiistaina esivaaleja ja vaalikokouksia samaan aikaan lukuisissa osavaltioissa. Sekä Trumpille että istuvalle demokraattipresidentille Joe Bidenille on ennustettu voittoa yli kymmenessä osavaltiossa.

Republikaanit tarvitsevat kaksi uutta paikkaa

Sitoutumaton arizonalaissenaattori Kyrsten Sinema ei aio hakea jatkokautta marraskuun vaaleissa. Arizona on tärkeä vaa'ankieliosavaltio, jonka voittamista pidetään välttämättömänä senaatin usein varsin hienoisen enemmistön saamiseksi.

– Koska valitsen kohteliaisuuden, ymmärryksen, kuuntelemisen ja yhdessä tekemisen saadakseni asiat tehtyä, jätän senaatin tämän vuoden lopussa, 47-vuotias Sinema sanoi viestipalvelu X:ssä julkaistulla videolla.

– Uskon lähestymistapaani, mutta se ei ole sitä, mitä Yhdysvallat haluaa juuri nyt.

Sinema ei olisi todennäköisesti onnistunut voittamaan toista kautta, sillä hän oli mielipidekyselyissä toistuvasti kolmantena republikaanien ja demokraattien ehdokkaiden jälkeen.

On epäselvää, hyödyttääkö Sineman ratkaisu demokraattien ehdokasta Ruben Gallegoa vai republikaanien Kari Lakea.

Republikaanit tarvitsisivat kaksi uutta paikkaa senaatissa saadakseen päätäntäelimen hallintaansa.

Ennen senaattorinpestiään Sinema istui kongressin edustajainhuoneessa. Hänestä tuli demokraattisenaattori vuonna 2019, mutta hän erosi puolueesta vuoden 2022 joulukuussa.

Demokraattina hän oli usein piikki Valkoisen talon lihassa, sillä hän ei suostunut tukemaan hallintoa useissa avainkysymyksissä. Hänet tunnettiin keskustalaisesta politiikastaan, minkä lisäksi hän oli usein tärkeä sopimusten aikaansaaja kiistatilanteissa.

Lue myös:

    Uusimmat