Mainos

Pikku prinssin kirjoittajan pudonnut kone löytyi

Pikku prinssin kirjoittajan Antoine de Saint-Exuperyn lentokoneen jäänteet ovat löytyneet merestä Marseillen edustalta. Saint-Exupery katosi tiedustelulennolla heinäkuussa 1944.

Maailmankuulun lastenkirjan Pikku prinssin kirjoittajan Antoine de Saint-Exuperyn lentokoneen jäänteet ovat löytyneet kuusi vuosikymmentä hänen mysteerisen katoamisensa jälkeen, kertoivat ranskalaistutkijat tänään.

Saint-Exuperyn Lockheed Lightning P38 -lentokoneen osia löytyi merestä Marseillen kaupungin läheltä, kerrottiin Ranskan kulttuuriministeriön vedenalaisen arkeologian tutkimuslaitokselta. Koneen löytyminen oli riemuvoitto Ranskassa, jossa on spekuloitu Saint-Exuperyn katoamista maailmasodan päivistä saakka.

Saint-Exupery katosi tiedustelulennolla 31. heinäkuuta 1944, pian sen jälkeen kun hän lähti tukikohdastaan Korsikalta. Katoamisen syytä ei olla tähän mennessä kyetty selvittämään, eikä aiemmin tiedetty, putosiko kone meren yllä vai vuoristoisella rannikkoseudulla.

Toukokuussa 2000 ranskalainen ammattisukeltaja löysi P38-koneen jäännöksiä merestä 70 metrin syvyydestä Marseillen edustalta. Joukko kalastajia oli löytänyt samalta alueelta kaksi vuotta aikaisemmin rannekorun, johon oli kaiverrettu "Saint-Ex". Valtion tutkimusryhmä aloitti sukellukset alueella viime lokakuussa.

Läpimurto tutkimuksissa oli, kun ryhmä löysi merestä lentokoneen kappaleen. Siinä oli näkyvillä tehtaan tunnusluku, joka oli sama kuin Saint-Exuperyn koneessa tiedettiin olleen.

- Minulle tuli kyyneleet silmiini, kun näin numeron, myönsi etsintätöissä mukana ollut insinööri Pierre Becker.

Löytö ei kuitenkaan selvittänyt sitä, miksi kone putosi. Koneen jäänteistä ei löytynyt luodinreikiä, joten todennäköisesti saksalaiset eivät ampuneet sitä alas. Alasampuminen oli yksi teoria.

- Todennäköisesti emme koskaan tule tietämään putoamissyytä, totesi kulttuuriministeriön tutkimuslaitoksen päällikkö Patrick Granjean.

Kirjailijana ja lentäjänä tunnettu Saint-Exupery oli aatelismies ja seikkailija, jonka elämä sekä hänen kirjoittamansa kirjat tekivät hänestä suuren sankarin Ranskassa. Hän oli kadotessaan 44-vuotias.

Pikku prinssi -kirja ilmestyi ensimmäistä kertaa 1943 ja on sen jälkeen käännetty yli sadalle kielelle. Se on maailman kolmanneksi myydyin kirja Raamatun ja Karl Marxin Pääoman jälkeen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.