Mainos

Piispa Askolalta jouluarmahdus: Ei joulu ole perinneruokien määrästä tai pöytäliinojen sileydestä kiinni

24:46

Joulunviettoon kulminoituu paljon iloa, mutta myös ahdistusta perhejoulun järjestämisestä tai toisaalta omasta yksinäisyydestä.

- On paljon heitä, jotka haluaisivat peruuttaa koko joulun, joka tuntuu ylimääräiseltä paineelta kaiken muun vaikean keskellä. Ei ole voimavaroja ja tai rahaa valmistaa sellaista joulua, jonka itse asiassa haluaisi valmistaa, piispa Irja Askola kertoo MTV Uutisille.

Askolan mukaan viimeistään jouluna olisi kyettävä olemaan armelias muille, mutta myös itselleen.

– Heille ja itsellenikin olen sanonut, että julistetaan jouluarmahdus. Jouluun ei mahdu se kaikki, mitä ei ehdi tai jaksa valmistaa. Tulee uusia jouluja. Ei se joulu ole perinneruokien määrästä tai silitettyjen pöytäliinojen sileydestä kiinni. Autetaan toisiamme kestämään toistemme uupumusta ja väsymystä.

Kun työntäyteisen syksyn jälkeen perhe kokoontuu kunnolla yhteen, voivat pinnan alla kyteneet riidat kärjistyä. Tähän mukaan vielä päihteiden käyttö, niin saattaa syntyä jopa pelko joulua kohtaan.

– Ettei toistuisi se mikä edellisenä vuonna toistui.

Askola muistuttaa, että ihminen voi tuntea olevansa yksin myös suurjoulun järjestäjänä.

– Jotkut pelkäävät sitä, että on niin hirveästi ihmisiä ympärillä, kaikki mammat, sedät, apet ja lapsenlapset pitäisi ehtiä kohdata. Sitten toisaalta on niitä, jotka katsovat keittiön ikkunasta muissa ikkunoissa loistavia valoja ja joulukuusia, ja seurana on vain märkä nenäliina.

Askolan mukaan jouluruuhkassa kyntäviä ihmisiä helpottaa, jos tietää, että joulu ei aina onnistu täydellisesti eikä kukaan ole ainoa, jolla on joulupelko tai -uupumus.

– Toivon, että voisimme julistaa jouluarmahduksen alkaneeksi. Vähentää vaatimuksia, kestää toisiamme ja omaa yksinäisyyttämmekin paremmin. Jouluarmahduksen aika olkoon nyt.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.