Piilonälkä lisääntyy länsimaissa? Yksi syypää trendidieetti, joka voi johtaa jopa pysyviin ongelmiin – toinen syy köyhyys

1:50
Vegaani toimittaja testasi ferritiiniarvonsa. Ferritiini on raudan varastoproteiini.

Molekyylibiologi, biologi ja hammas- sekä biolääketieteen asiantuntijat kirjoittavat Conversation-sivustolla, että hivenaineiden puutoksesta aiheutuva niin sanottu piilonälkä piinaa jopa kahta miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti.

Kivennäisaineiden ja vitamiinien puutostila voi heikentää ihmisen vastustuskykyä taudeille, aiheuttaa mielenhäiriöitä ja johtaa jopa kuolemaan, varoittavat asiantuntijat.

Piilonälän syyt ovat moninaiset. Energiarikkaan, runsaasti prosessoidun ja ravitsemuksellisesti köyhän ruoan kulutus on yleistä etenkin vähävaraisen väestön keskuudessa.

Mutta myös tuoreiden elintarvikkeiden laatu on huonontunut, varoittavat asiantuntijat. Tämä johtuu heidän mukaansa maaperän köyhtymisestä, joka puolestaan on seurausta huonosta maanviljelystä sekä ilmastonmuutoksesta.

Huonosti suunniteltu vegaanidieetti voi johtaa vakavaan puutostilaan

Toinen syy piilonälälle on kirjoittajien mukaan veganismissa. Trendikäs dieetti kasvattaa suosiotaan, vaikka onkin edelleen varsin marginaalinen – vain noin prosentti suomalaisista on vegaaneja.

Kasviperäisiin vaihtoehtoihin perustuva ruokavalio on monesti yhdistetty pienentyneeseen sairastumisriskiin, minkä lisäksi veganismi on hyväksi ympäristölle ja ilmastolle. Huonosti suunniteltu vegaanidieetti voi kuitenkin johtaa vakavaan mikroravintoaineiden puutteeseen.

Erityinen huoli koskee vegaanien luita. Vegaanit saavat melko säännönmukaisesti ruokavaliostaan liian vähän kalsiumia sekä D-vitamiinia, jotka vahvistavat luita ja suojaavat murtumilta.

Lisäksi vegaanit saavat tyypillisesti lihaa syöviä vähemmän omega-3-rasvahappoja, jodia ja B12-vitamiinia.

B12-vitamiinia esiintyy luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, minkä vuoksi esimerkiksi Vegaaniliitto suosittelee jokaiselle vegaanille B12-ravintolisää. Puutostila voi johtaa äärimmäiseen väsymykseen, anemiaan sekä hermosto-oireisiin, jotka voivat muuttua pysyviksi B12-vitamiinin pitkäaikaisessa puutostilassa. B12-vitamiinin puutos on lisäksi yhdistetty suurempaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiin sekä heikentyneeseen luuntiheyteen.

Mikäli veganismi kasvattaa suosiotaan, on mahdollista, että puutostilat lisääntyvät väestön keskuudessa entisestään.

Conversationin artikkelissa asiantuntijat nostavat lisäksi yhdeksi huoleksi sen, että vegaaniset ravintolisät eivät tehoa ihmisiin yhtä tehokkaasti kuin eläinperäiset vastineensa.

Lähteet: Conversation, Vegaaniliitto​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja