Vegaanin ja kasvissyöjän purukalusto on kovilla – "Yleensä huomaan, jos potilas on vegaani"

Vegaaniruokavalion yleistyminen näkyy myös hammaslääkärien vastaanotoilla. Vegaanin hampaisiin kohdistuu kova rasitus: ravinto on kovempaa ja siinä on paljon pureskeltavaa.

Vaikka marjat ja hedelmät ovat terveellisiä, niiden happamuus syö hammaskiillettä. Esimerkiksi juuston proteiini neutraloi hampaita, ja tämä vaikutus vegaanilta puuttuu.

– Yleensä kyllä huomaan, jos potilas on vegaani tai kasvissyöjä. Hampaan pinta on kiiltävän sijaan matta ja hampaissa voi olla kulumia tai jopa kuoppia, kertoo omalääkäri Hannaleena Valtanen-Bergqvist Hakaniemen Mehiläisestä.

– Tällaiset himmeäpintaiset hampaat myös värjääntyvät tavallista helpommin.

Vegaanin hiilihydraattipitoinen ruokavalio saattaa myös Valtanen-Bergqvistin mukaan edistää reikiintymistä.

– Vaikka porkkana sinänsä on terveellistä, porkkananpala hammasvälissä kyllä reikiinnyttää.

Hannaleena Valtanen-Bergqvistin tärkein neuvo vegaaneille ja kasvissyöjille on, että hampaita pitää hoitaa todella hyvin – niiden pitää olla joko ehjät tai erityisen huolellisesti paikatut. Hampailla tulee olla hyvät kontaktit toisiinsa, välit eivät saa olla liian suuret.

Ruokailun jälkeen vegaanin kannattaa huuhdella hampaat vedellä tai käyttää ksylitolipurukumia tai -pastilleja. Myös fluorihammastahnan käyttö hampaita pestessä on erityisen tärkeää. Hankaavia hammastahnoja taas kannattaa välttää. Jos kariestaipumusta jo ilmenee, hammaslääkäri voi määrätä erityistä fluoritahnaa reseptillä.

Erityisen kovilla hampaat ovat, jos vegaaniruokavaliota noudatetaan vauvasta lähtien. Lapsen hampaita kannattaa tällöin seurata tavallistakin tiheämmin.

– Vegaanin kannattaa myös etsiä hyvä hammaslääkäri ja käydä säännöllisesti saman lääkärin vasaanotolla. Näin lääkäri tuntee asiakkaansa hampaat ja pystyy seuraamaan ruokavalioon liittyvää kulumista, omalääkäri Valtanen-Bergqvist sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja