Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta – nämä 3 merkkiä kielivät vakavasta sairaudesta

Kesätreeni: Tasapainon kehittäminen 5:07

Osteoporoosi on sairaus, joka heikentää luustoa ja tekee sen hauraaksi. Silloin luu saattaa murtua jo pienen törmäyksen tai kolahduksen yhteydessä. Suuri osa tapauksista jää kuitenkin diagnosoimatta. Suomessa vietetään Luustoviikkoa 15.–21.10.

Liikunta on tärkeää luustoterveyden kannalta. Katso yllä olevalta videolta ohjeita tasapainon kehittämiseen!

Uusia nikamamurtumia syntyy maailmanlaajuisesti joka sekunti. Kuitenkin jopa 70 prosenttia niistä jää diagnosoimatta – ja samalla hoitamatta.

Suomen Luustoliiton jäsenille tehdyn kyselyn mukaan lähes joka toinen oli sitä mieltä, etteivät lääkärit suhtaudu osteoporoosin hoitoon vakavasti. Jopa 80 prosentin mielestä monen lääkärin tietämys luulääkehoidosta on myös riittämätöntä.

Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman.

Osteoporoosi vaikuttaa koko elämänlaatuun ja lisää kuolleisuutta

Osteoporoosi on Suomen Luustoliiton mukaan alidiagnosoitu ja usein huonosti hoidettu. Riskit sairaudessa ovat kuitenkin suuret.

Pahimmillaan osteoporoosi voi jopa johtaa kuolemaan: Selkärankamurtumiin liittyy jopa kahdeksan kertaa korkeampi kuolleisuus.

Nikamamurtumilla on kuitenkin myös vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun, sillä ne voivat vaikeuttaa arkipäiväistä toimintaa.

Murtumien seurauksina voivat olla selkärangan epämuodostuma ja pituuden lyheneminen, liikkumista rajoittava selkäkipu tai liikkumattomuus, itsenäisyyden menettäminen, masennus, hengitysvaikeudet, monet ruoansulatuskanavan oireet sekä virtsan karkailu ja laitoshoidon tarve.

Lääkehoito onkin tärkeää, sillä se vähentää murtumien riskiä 6–12 kuukaudessa jo 50–80 prosenttia. Osteoporoosi on pitkäaikaissairaus, mutta siitä on mahdollista parantua.

3 merkkiä kielivät osteoporoosista

Luustoliitosta muistutetaan, että aina ei tarvita mitään tapaturmaa, että nikamamurtumat syntyvät.

Osteoporoosia olisi syytä epäillä, jos pitkäaikainen ja usein nopeasti alkava selkäkipu vaivaa, pituus lyhenee yli kolme senttiä tai selkä alkaa kumaroitumaan.

Lähde: Suomen Luustoliitto

Lue myös:

    Uusimmat