Vain noin prosentti suomalaisista on vegaaneja, mutta kasvisruoka kiinnostaa laajasti – tuhansia kävijöitä Vegemessuilla

Vegemessuilla yleisöryntäys - kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on kasvanut 1:34

Kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on kasvanut Suomessakin. Alan uusimpia trendejä esitellään tänä viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalla Vegemessuilla.

Nyhtökaura ja Härkis ovat jo useimmille suomalaisille tuttuja, mutta vegemessuilla on esillä kymmeniä muitakin kasvipohjaisia tuotteita, vaikkapa paikan päällä valmistettua rullajäätelöä.

– Meillä oli tavoitteena tuoda markkinoille täysin uusi vegaaninen hittituote ja sanoisin, että on aika hyvin onnistuttu, Noora Qvick vegaanisia jäätelörulla-annoksia valmistavasta Spirosta toteaa.

Kauramaidosta, kaurakermasta, sokerista ja glukoosisiirapista valmistettua vegaanista rullajäätelöä ei vielä saa kaupoista.

– Se on meidän salainen haave, että jos siitä saataisiin kuluttajaversio, mutta katsotaan nyt. Ainakin tämä kesä mennään niin, että Tampereelta ja toivottavasti myös Helsingistä saa jätskirulla-annoksia kioskista paikan päältä, kertoo Qvick.

– Kyllä tämä maistuu, tuore hedelmä maistuu, raikas, arvioi jätskirullaa maisteleva Maarit Berg.

"Olen vegaani ympärisösyistä"

Berg on messuilla tyttärensä Rosa-Mari Levolan kanssa. Levola on ollut vegaani jo neljä vuotta.

– Ympäristösyistä. Se on yksi helpoimmista tavoista, joilla voi auttaa ympäristöä, Levola perustelee.

Vaikka kasvissyöjän elämä on Suomessa jo helppoa, parannustoiveitakin on.

– Toivoisin, että se olisi edullisempaa kuin liharuoka. Hinnassa olisi vielä korjattavaa, pohtii Tuuli Rämö.

– Minä toivoisin enemmän vegaaniruokaa fine dining -ravintoloihin. Aika moniin pitää etukäteen ilmoittaa, jos haluaa vegaanista ruokaa. Hyvä, jos sitä olisi valmiina, Tiia Rämö miettii.

Vain prosentti suomalaisista on vegaaneja

Arvioiden mukaan vain noin yksi prosentti suomalaisista on vegaaneja, mutta kasvisruoka kiinnostaa huomattavasti useampia.

– Noin 50–70 prosenttia ihmisistä haluaa vähentää lihansyöntiä ja juuri sellaisia toivomme tänne katsomaan, mitä kaikkia vaihtoehtoja on nykyään olemassa, Vegemessujen vastaava tuottaja Suvi Auvinen sanoo.

Messujen suosio yllätti järjestäjätkin. Tämän päivän kävijätavoite, 3 000 ihmistä, tuli täyteen jo alkuiltapäivästä.

– Ihmisten huoli omasta terveydestä, ympäristöstä, eläimistä. Näiden kaikkien kombinaatio antaa jonkinlaisen vastauksen siihen, miksi tämä kiinnostaa ihmisiä, Vegemessujen pääsuunnittelija Karry Hedberg arvioi.

 

Lue myös:

    Uusimmat