Mainos

Pienten lasten papilloomavirukset oletettua yleisempiä

Papilloomavirus voi tarttua äidistä lapseen. Aiemmin sen uskottiin tarttuvan vain sukupuoliteitse.

Papilloomavirukset ovat pikkulapsilla aiemmin oletettua yleisempiä, ja lapset saavat tartunnan huomattavasti nuorempina kuin tähän asti on tiedetty. Virus voi siirtyä äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä tai syljen ja käsien syylien välityksellä.

Isiltä virus tarttuu harvoin, selviää lauantaina Turussa tarkastettavasta väitöksestä. Papilloomaa on pidetty viime aikoihin saakka lähinnä sukupuoliteitse tarttuvana viruksena. Lääketieteen lisensiaatti Marjut Rintalan tutkimuksen mukaan papilloomavirus voi löytyä jo vastasyntyneeltä suun tai sukupuolielinten limakalvoilta. Eniten sitä on havaittu puolen vuoden ikäisillä lapsilla.

Papilloomavirus saattaa aiheuttaa näkyviä limakalvomuutoksia tai äänen käheyttä, mutta on yleensä oireeton. Virus jää pysyväksi joka kymmenennen lapsen suun alueelle. Riski kasvaa, jos molemmilla vanhemmilla on suussaan pysyvä infektio. Sukupuolielimiin tulehdus jää harvoin.

- Piilevät virustulehdukset ovat yleisiä sekä lapsilla että heidän vanhemmillaan, ja ne häviävät yleensä seurannan aikana. Vanhemmilla ei siis ole erityistä syytä huoleen, jos ei oireita ilmaannu, Marjut Rintala muistuttaa.

Rintalan väitös on osa laajaa Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ja TYKS:n naistentautien klinikan seurantatutkimusta, johon osallistuu yli 300 perhettä. Papilloomavirus on yleisin kohdunkaulansyövän aiheuttaja, ja siitä johtuu myös neljännes pään ja kaulan alueen limakalvojen syövistä. Miehet ovat usein viruksen oireettomia kantajia. Papilloomaa vastaan on kehitteillä rokotteita. Suomessa niitä on annettu 16-17-vuotiaille tytöille. Marjut Rintalan mukaan uusien tutkimustulosten valossa on mahdollista, että rokotteiden antamisikää voidaan laskea.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.