Petteri Orpo MTV Uutisille: Wille Rydmanin kielenkäyttö oli sopimatonta, mutta luottamusta on

Onko Wille Rydman rasisti, pääministeri Orpo? 0:58
Onko Wille Rydman rasisti, pääministeri Orpo?

Pääministeri Petteri Orpolla (kok.) on luottamusta elinkeinoministeri Wille Rydmaniin (ps.). Orpo antoi aiheesta haastattelun MTV Uutisille. Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat kokoustaneet tänään asiasta.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen Wille Rydmanin käyttäneen vuonna 2016 rasistista kieltä yksityisissä viesteissään silloisen naisystävänsä kanssa.

Pääministeri Petteri Orpo sanoo MTV Uutisille, ettei hyväksy jutussa ilmi tullutta Rydmanin kielenkäyttöä.

– Vaikka Rydmanin tapauksessa kyse oli yksityisviesteistä, se kielenkäyttö oli sopimatonta. En hyväksy tällaista puhetapaa missään yhteydessä, Orpo sanoo.

Tuoreeltaan elinkeinoministeriksi noussut Rydman twiittasi tänään olevansa sitoutunut kaikkeen hallituksen yhteisesti sopimaan, kuten tulevaan tiedonantoon, jossa hallitus kertoo syrjimättömyyden edistämisestä.

MTV Uutiset kysyi Petteri Orpolta, onko pääministeripuolue kokoomuksella täysi luottamus ministeri Rydmaniin.

– Rydman on tämän päivän viestillään vakuuttanut sitoutuvansa hallituksen arvoihin, periaatteisiin ja tavoitteisiin tasa-arvoisen Suomen rakentamiseksi. Niin kauan kun hän niiden mukaisesti toimii, on [täysi luottamus].

Orpo kuitenkin muistuttaa jo aiemmin sanoneensa, ettei Rydman olisi aiempien tapahtumien takia voinut olla kokoomuksen ministeri.

Orpon mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat keskustelleet tänään etäyhteydellä Rydmania koskevista uusista tiedoista ja elokuussa edessä olevasta hallituksen tiedonannosta.

"Vaikea arvioida menneitä kirjoituksia"

Helsingin Sanomat julkaisi eilen Rydmanin yksityisiä viestejä, joita hän oli lähettänyt vuonna 2016 silloiselle naisystävälleen Amanda Blickille. Pari erosi riitaisasti noin vuoden seurustelun jälkeen.

Viestejä lähettäessään Rydman oli kokoomuksen kansanedustaja. Viesteissä hän muun muassa vertaa oletettavasti humoristisessa tarkoituksessa kielokasvien "leviävän ja lisääntyvän kuin somali" ja kutsuu sovinistisesti toimivia Lähi-idästä kotoisin olevia henkilöitä "käsittämättömiksi apinoiksi".

Rydman ei kommentoinut viestejä Helsingin Sanomille.

Petteri Orpo painottaa, että Rydmanin tämänpäiväinen ulostulo oli välttämätön ja että hallitustyössä ei suvaita minkäänlaista rasismia.

Kysymys kuuluu: Riittääkö, ettei rasismia ilmene hallituksen työskentelyssä, vai onko myös ministerien maailmankuvilla merkitystä?

– Tällaista ei voi ministerityössä suvaita, ja se on se, mitä minun tehtäväni on valvoa. Vaikeaa ottaa kantaa ja arvioida menneitä, vuosien takaisia kirjoituksia, ja siksi näitä käydään hallituksen piirissä läpi, Orpo sanoo.

Onko Wille Rydman sinun käsityksesi mukaan rasisti?

– Wille Rydman on tänään ilmoittanut, että hän sitoutuu hallituksen periaatteisiin, joissa yksiselitteisesti irtisanoudutaan rasismista. Näin sen pitää olla.

Eli tulkitsen, että Wille Rydman ei käsityksesi mukaan ole rasisti?

– Hän on tämän päivän viestillään irtisanoutunut rasismista ja hän sitoutuu hallituksen tavoitteisiin. En pidä siitä tavasta, jolla hän on kirjoittanut näitä yksityisviestejä aikanaan.

Tämänpäiväisessä twiitissään Rydman kirjoittaa sitoutuneensa kaikkeen yhteisesti sovittuun.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, Petteri Orpo, Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah julkaisivat 11. heinäkuuta julkilausuman, jossa todettiin hallituksen ja sen jokaisen ministerin irtisanoutuvan rasismista ja sitoutumaan omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan.

Pääministeri Orpo kommentoi MTV:lle Rydmanin rasistisia viestejä – viestit sopimattomia, mutta luottamusta on 8:32
Katso pääministeri Orpon haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat