HS:n päätoimittaja puolustaa Wille Rydmanin yksityisviestien julkaisua – "Nämä asiat ovat uutisia"

HS:n päätoimittaja puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua – ”Nämä asiat ovat uutisia” 2:39
HS:n päätoimittaja puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua – "Nämä asiat ovat uutisia"

Helsingin Sanomien päätoimittaja vastasi Pöllöraadissa kritiikkiin siitä, että lehti olisi ottanut perussuomalaiset "ajojahdin" kohteeksi.

Helsingin Sanomat julkaisi eilen jutun perussuomalaisen elinkeinoministeri Wille Rydmanin rasistista kieltä sisältäneistä yksityisviesteistä, joita tämä oli lähettänyt entiselle seurustelukumppanilleen vuonna 2016. 

Noin vuotta aiemmin HS oli julkaissut jutun, jossa useat naiset kertoivat ahdistavaksi koetusta käytöksestä. Syytteitä asiassa ei nostettu.

– Me olemme vastuussa ennen kaikkea meidän lukijoillemme. Nämä asiat, joita Riikka Purra tai Wille Rydman ovat kirjoittaneet, ovat uutisia, Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski sanoo.

Saarikosken mukaan julkaisupäätöstä tehdessä mietitään, onko yleisön syytä tietää asiasta ja onko kysymys vallankäyttäjästä, jonka yksityiselämän suoja on alhaisempi kuin muilla.

– Esimerkiksi Wille Rydmanin tapauksessa hän oli nämä viestit kirjoittaessaan kansanedustaja sekä jäsen perusoikeuksista vastaavassa perustuslakivaliokunnassa ja ulkomaalaisasioista vastaavassa hallintovaliokunnassa, Saarikoski lisää.

Ennen julkaisua tiedot vahvistetaan itsenäisesti. 

– Sitten mietitään sitä, onko meillä mitään syytä olla julkaisematta vain sen takia, että ministeri arvostelee meitä tai tekee tutkintapyyntöjä sellaisista jutuista, joissa me emme näe aihetta, Saarikoski jatkaa.

Yksityisviestien julkaisu "voi kavahduttaa"

Yksityisviestien julkaisu valtakunnallisessa mediassa voi ihmetyttää tavallista kansalaista. MTV:n politiikan toimittaja Alec Neihum sanoi ymmärtävänsä tätä näkökulmaa.

– Aika montaa lukijaa ja suomalaista se varmasti voi kavahduttaa, että yksityistä, nimenomaan parisuhteen sisäistä viestintää julkaistaan, Neihum toteaa.

Neihumin mielestä Helsingin Sanomien julkaisupäätös oli oikea, sillä elinkeinoministerin ihmiskuva on suomalaiselle vallankäytölle merkityksellinen asia ja viestit toivat siitä uutta, merkittävää tietoa.

– Mutta kyllä tämä on poikkeuksellista. Ja tämän pitää olla tietyllä tavalla poikkeuksellinen keino, että vanhoja, sittemmin päättyneen parisuhteen sisäisiä viestejä julkaistaan. Sitä ei rivikansanedustajalle välttämättä tehtäisi, Neihum sanoo.

Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen huomautti, että poliitikkojen yksityisviestejä on julkaistu aikaisemminkin. Esimerkiksi hän nosti Ilkka Kanervan tekstiviestikohun.

– Se oli hyvin yksityiskohtaista viestittelyä, Korhonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat