Petettiinkö sinua? Asiantuntija selittää, miksi entiselle kumppanille kostaminen on huono idea

Petturikumppanille ei kannata suoda enää ajatuksiaan, jos mielii päästä eteenpäin elämässä.

Jos kumppani sortuu pettämään luottamuksesi ja harrastaa seksiä tai ajautuu vaikkapa henkiseen suhteeseen toisen kanssa, voi itseinho ja epätoivo vaihtua pian kihisevään raivoon.

Vaikka samalla voi olla ikävä, toisaalta samalla voi vihata entistä kumppania koko sydämensä voimasta. Samalla, kun oma olo on kurja, voi tuntua siltä, että ex-kumppani vain jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Kuin hän ei olisi satuttanut.

Se ei tunnu reilulta, joten mieleen saattaa hiipiä jonkinlainen kostosuunnitelma. Jos tarpeeksi suunnittelee ja sitten toteuttaa julman juonensa, voi olo tuntua paremmalta. Vai tuntuuko sittenkään?

Koston suunnitteleminen, saati sitten sen toteuttaminen, on aina huono idea. Se ei tarkoita, etteikö sen ajattelu olisi silti ihan luonnollista.

– Tunne kostosta on syvästi vaistonvarainen osa ihmisenä olemista, psykologi Lisa Orban kertoo Metro.co.uk-sivustolle.

Orbanin mukaan moni uskoo siiten, että koston jälkeen olo tuntuu paremmalta.

– Usein kostolla on päinvastainen vaikutus, hän kuitenkin paljastaa.

Orbanin mukaan koston suunnittelu valtaa elämän estäen luonnollista eteenpäin jatkamisen prosessia. Juonien punominen saa nimittäin jättämään huomiotta kaiken mahtavan, mitä elämässä tapahtuu kurjien asioiden ohella. On esimerkiksi vaikeaa suhtautua avoimesti uusiin ihmisiin ja kokemuksiin tai opetella olemaan onnellinen omillaan, jos jokainen vapaa hetki menee koston miettimiseen.

Ja muista: Kun suunnittelet, miten voisit kostaa entiselle kumppanillesi, hän hallitsee sinua edelleen ja määrää elämästäsi. Hän saa sinut tuhlaamaan arvokasta aikaasi itseensä.

Orban huomauttaa, että koston miettimiseen käytetty aika on kaikki aikaa, jota ei tule käyttäneeksi asioihin, joista välittää. On esimerkiksi vaikea keskittyä töihin, jos kaikki aika toimistolla menee entisen kumppanin pään menoksi punottuihin suunnitelmiin.

– Sen sijaan, että liikkuisi kohti sitä, mikä on tärkeää elämässämme, hinku kostaa voi vallata ja ohjata suuntaamme. Se voi siksi tuntua silti, että tunteemme ohjaavat meitä, emmekä ole enää itse ratin takana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sen ajanjakson, jonka käytät sinua huonosti kohdelleelle ihmiselle kostamiseen, käytät antamalla tuolle ihmiselle kontrollin elämästäsi. Se ei ainakaan tee oloasi paremmaksi. Asian jatkuva ajattelu saa sinut myös vellomaan vihassasi pidempään kuin kenties muutoin velloisit.

– Kosto voi monella tapaa olla kuin happea vihan liekkeihin, Orban muotoilee.

Tapahtuneesta tulee tuolloin merkityksellisempi elämässä.

– Ihmiset, jotka eivät toimi kostotunteiden mukaan, tuppaavat suhtautumaan siihen väheksyvämmin, ja heille on helpompi jatkaa eteenpäin.

"Paras kosto on elää hyvin"

Jos oikeasti päädyt kostamaan, saatat tuntea hetken tyydytystä ja vapauden tunnetta. Mutta lopulta se vaihtuu syyllisyydeksi, katumukseksi ja voit tuntea olevasi hukassa ilman suunnitelmaa, jota olet puinut päivä-, viikko- tai kuukausitolkulla. Suunnitelman suunnittelu onkin yleensä nautinnollisempaa kuin sen totetuttaminen.

Jokainen petetty käy luultavasti läpi ajatuksia siitä, että kosto olisi mahtava idea. Se on normaalia ja tervettä, kyse onkin vain siitä, mitä noille ajatuksille teet. Älä tee mitään impulsiivisesti ja mieti kaikkia mahdollisia lopputulemia. Mieti, korjaako kostosi loppujen lopuksi yhtään ongelmaa.

Orban kehottaa kokeilemaan myös tilanteen hyväksymistä. Sen hyväksymistä, että joskus ihmiset pettävät luottamuksen ja käyttäytyvät huonosti.

– Tämän hyväksymisessä on kyse enemmänkin rauhan löytämisestä ja eteenpäin menemisestä kuin heistä.

Pistä siis kaikki negatiivinen energiasi kohti jotain postiiivista.

– Hyväksy vanha sanonta "paras kosto on elää hyvin" ja tee loukkauksesta pieni ja merkityksetön asioiden laajassa mittakaavassa. 

Lähde: Metro

***

Lue myös:

    Uusimmat