Etkö tahdo päästä ex-kumppanista yli? Näistä syistä se voi johtua: "Älä tee sitä"

Ero ajoi asunnottomuuteen - Reijon tarina 6:41
Video: Avoero ajoi Reijon kodittomaksi – kuuntele miehen koskettava tarina!

Ero tekee kipeää ja siitä yli pääseminen ottaa monissa tapauksissa pitkän aikaa. Asiantuntijat kertovat, miksi ex-kumppani pyörii ajatuksissa eron jälkeen, ja miten ajatuksista voi päästä eroon. 

Oli kyseessä sitten kesän mittainen kesäromanssi, pitkä avioliitto tai hetken sutina, ero tuntuu kamalalta – oli sitten tullut jätetyksi tai ollut osapuoli, joka viheltää pelin lopullisesti poikki. 

On hyvin luonnollista, että entinen kumppani ja parisuhde pyörivät mielessä jonkin aikaa eron jälkeen. Ilmiölle voi olla monia syitä – tässä niistä muutama hyvä esimerkki!

1. Olet yksinäinen

Moni kokee itsensä yksinäiseksi eron jälkeen. Enää kukaan ei olekaan kotona vastassa tai yhteisten kavereiden näkeminen tekee liian kipeää. 

Parisuhde on saattanut viedä aikaa harrastuksilta ja muilta ihmissuhteilta, minkä vuoksi pudotus on ollut eron jälkeen kova. 

– Palaa tuttujen harrastusten pariin, tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja ota jälleen yhteyttä ystäviin, joita et ole nähnyt pitkään aikaan. On paljon parempi olla yksin kuin suhteessa väärän ihmisen kanssa, parisuhdevalmentaja Erika Ettin ohjeistaa. 

Yksinäisyys tuottaa monille suuria vaikeuksia, sillä on ihmisiä, jotka eivät osaa olla yksin. Tämän vuoksi ero tuntuu entistäkin kamalammalta. 

– Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, jotka eivät halua olla sinkkuja, ajattelevat ex-kumppaniaan voimakkaammin kuin ihmiset, jotka tulevat toimeen omillaankin, fysiologi Niels Eek sanoo. 

2. Yhteys häneen säilyy – esimerkiksi sosiaalisen median kautta

Nykyisin ex-kumppaniin saattaa joutua törmäämään sosiaalisessa mediassa. Toisilla on tapana seurata ex-kumppanin elämää eron jälkeen – mikä ei ole parisuhdevalmentaja Ettin mukaan kovinkaan järkevää. Voi olla, että ero tapahtuu yhteisymmärryksessä, ja romanttinen suhde muuttuu pelkäksi kaveruudeksi. Siitäkin huolimatta ex-kumppanin elämää ei kannata seurata liian läheltä.

– Poista kumppani kavereistasi ja seuraamiesi ihmisten joukosta – poista hänet kaikkialta. Tässä tapauksessa tietämättömyys tarkoittaa sisäistä rauhaa, hän kehottaa.

– Stalkkaaminen sosiaalisessa mediassa voi lähteä käsistä – älä siis tee sitä, hän jyrähtää.

Yhteydenpito voi helposti johtaa myös siihen, että suhteesta tulee on-off-suhde, jollainen on monesti henkisesti todella kuluttavaa. 

Terapeuttina ja psykologina työskentelevä Perpetua Neon mukaan onkin syytä asettaa ex-kumppanin suhteen terveet rajat, jotta erosta toipuminen on mahdollista.

3. Kaipaat seuraa – onhan ihminen sosiaalinen olento 

Brittitutkimuksen mukaan onnellisuus ei tule vauraudesta ja rahasta, vaan hyvästä mielenterveydestä ja ihmis- ja kaverisuhteista.

– Ilman ihmissuhteita tunnemme itsemme yksinäisiksi, mikä taas voi johtaa masennukseen ja ahdistuksen tunteisiin, Eek sanoo. 

4. Menetit itseluottamuksen parisuhteen aikana

Parisuhde perustuu luottamukseen. Jos tärkeä ihminen pettää luottamuksen, sen parsiminen kokoon vie aikansa.

Suhteissa, joissa ei koe olevansa arvokas tai ei koe tulleensa rakastetuksi, itsetunto voi saada aimo kolauksen. Henkinen ja fyysinen väkivalta luovat suhteeseen valta-aseman. 

Vaikka se tuntuukin hullunkuriselta, joidenkin on vaikeaa päästää irti haitallisistakin suhteista huonon itseluottamuksen vuoksi. 

5. Aika kultaa muistot

Eron jälkeen voi iskeä katumus: Oliko ero sittenkään oikea ratkaisu? Olisimmeko voineet yrittää vielä enemmän? Katuvaa mielentilaa ei helpota lainkaan se, että eron jälkeen parisuhdeajalta muistuu kirkkaimmin mieleen vain ne kaikkein ihanimmat muistot. 

– Suhteet ovat monimutkaisia. Joskus, kun olemme surullisia, haluamme unohtaa kaiken ja nähdä kaiken vaaleanpunaisten lasien läpi, parisuhdevalmentaja Ettin sanoo. 

Sanotaan, että ex-kumppani on syystäkin ex, eli erolle on mitä luultavimmin ollut painavia syitä. Sen sijaan, että antaa ajan kullata muistoja liikaa, kannattaa pyrkiä elämässä eteenpäin. 

6. Et ole oppinut päästämään asioista irti

Siinä, missä aika kultaa muistot, asioista irti päästäminen on joskus todella vaikeaa. Vaikka ex-kumppani onkin ollut merkittävä osa elämääsi, yritä rohkeasti ja vähitellen päästä eroon menneisyyden kahleista.

– Sinun on hyväksyttävä se, että jokainen tekee joskus virheitä, ja että kaikki tapahtunut on nyt menneisyyttä ja historiaa. 

– Mieti sen sijaan, mikä auttaa sinua pääsemään pois tilanteesta. Se on aluksi vaikeaa, mutta mitä enemmän harjoitat myötätuntoa ja ymmärrystä, sitä helpommaksi prosessi muuttuu, Eek ohjeistaa. 

7. Ette koskaan tehneet suhteellenne lopullista sinettiä

Joskus saattaa olla erotilanteita, joissa ero on tapahtunut hieman epämääräisissä tunnelmissa. Erimielisyyksiä ja eroon johtaneita syitä ei ole puitu tarpeeksi selvästi. 

Se, että joutuu pohtimaan, miksi tuli jätetyksi, on kalvava tunne. 

Kun suhteelle tekee selkeän lopun, suhteen molemmat osapuolet tietävät, miksi suhde päättyi, ja voivat siten siirtyä elämässään eteenpäin. 

8. Kuvittelet edelleen, että parisuhde olisi voinut onnistua

Terapeutti Shannon Thomasin mukaan ihmiset pohtivat usein sitä, mitä suhteesta olisi vielä voinutkaan mennä – olihan parisuhteen aikana yhteisiä haaveita, joita ei ehditty vielä toteuttaa. 

Entä jos… Niin, jossittelu on useissa tapauksissa turhaa. Mutta on silti inhimillistä kelata suhdetta edestakaisin, ja pohtia, olisiko vielä jotain ollut tehtävissä. 

– Ihmiset jatkavat märehtimistä ja käyvät tilannetta läpi uudelleen ja uudelleen keksiäkseen jonkinlaisen ratkaisun tai löytääkseen ympäriltään syyllisiä tapahtuneeseen, Eek pohtii.

Lähteet: Insider

Lue myös:

    Uusimmat