Mainos

"Perussuomalaisten linjan ajatellaan löytyvän Hommaforumilta"

Norjan puolentoista viikon takaiset tapahtumat nostattivat villin keskustelun Suomessa käytävästä vihapuheesta. Hirmutöiden tekijä Anders Breivikin ajatukset ovat äärioikeistolaisia, ja Euroopassa päätään nostanut äärimmäinen oikeistolaisuus on saanut sen vastustajat takajaloilleen.

Suomessa erityisesti perussuomalaiset, tai ainakin osa perussuomalaisten edustajista, on joutunut rajun kritiikin kohteeksi.

Tampereen yliopiston järjestötutkimuksen professori Ilkka Ruostetsaari sanoo, että kritiikki ei ole kohdistunut täysin oikeisiin aiheisiin.

– Perussuomalaisten ja Hommaforumilla käydyn keskustelun välille on vedetty yhtäläisyysmerkki. Keskustelussa on mietitty, mikä on perussuomalaisten kanta maahanmuuttoon, ja on lähdetty siitä, että ne kannat löytyvät netin keskustelupalstoilta, Ruostetsaari sanoo.

Maahanmuuttokriittisellä Hommaforum–keskustelupalstalla käy kirjoittamassa monet perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven edustajat. Ruostetsaaren mielestä Norjan tapahtumien jälkeen on oikeutettua puhua myös suomalaisten puolueiden maahanmuuttokannoista.

Perussuomalaisten hajanaisen ryhmän linja pitäisi kuitenkin tuoda hänen mielestään selkeämmin esiin.

– Kyllä puheenjohtajan pitäisi mielestäni linjata julkisuudessa, mikä on puolueen linja maahanmuuttopolitiikassa.

– Lisäksi toivoisin laajempaa keskustelua, ja olisi kohtuullista katsoa, mitä perussuomalaisten vaaliohjelmassa sanotaan maahanmuuttopolitiikasta. Eihän siellä puhuta esimerkiksi islamista mitään, professori Ruostetsaari muistuttaa.

Keskustelua käyty väärillä käsitteillä

Ruostetsaari muistuttaa, että suurin kohu vihapuheista on noussut vanhoista kirjoituksista. Esimerkiksi osa Jussi Halla-ahon parjatuista teksteistä on vuodelta 2006. Myös keskustelun käsitteissä on Ruostetsaaren mielestä toivomisen varaa.

– Norjankin tapauksessa on keskusteltu yleisillä käsitteillä, on puhuttu äärioikeistosta ja oikeistoradikalismista. Kyllä Norjassa oli hyvin pitkälti kyse islaminvastaisuudesta ja maahanmuuttopolitiikan kritiikistä, Ruostetsaari sanoo.

Äärioikeistolaisen ajatuksen kasvaminen ei tarkoita Ruostetsaaren mielestä välittömästi väkivallan lisääntymistä.

Kaikissa puolueissa erilaisia siipiä

Vaikka osa perussuomalaisista onkin hyvin maahanmuuttokriittisiä, pyrkii heistä moni ajamaan vain pienen ihmisen asiaa ja kritisoimaan lähinnä Suomen EU-politiikkaa ja euroalueen kriisin hoitamista.

– Kaikissa puolueissa on eri asioista kiinnostuneita ja eri tavalla painottavia edustajia, Ruostetsaari sanoo.

Ruostesaaren mielestä perussuomalaisten eduskuntaryhmän heterogeenisyys ja väitetty hajanaisuus selittyy ryhmän kokemattomuudella. Ryhmän koko kasvoi niin radikaalisti vaaleissa, että sen johtaminen on haastavaa.

Ruostetsaari uskoo, että ryhmän yhtenäisyys paranee, kun uudet edustajat oppivat eduskuntatalon tavoille.

Lue taustat:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.