Mainos

Perun maanjäristysten uhriluku jo 500

Eilisten järistysten uhrimäärän pelätään nousevan edelleen. Useat maat ja järjestöt ovat luvanneet apua järistysalueelle. Suomalaisia ei tiettävästi ole uhrien joukossa.

Perua eilisiltana paikallista aikaa ravistelleessa maanjäristyksessä on kuollut tämänhetkisten tietojen mukaan ainakin 500 ihmistä, kertoo pelastustoimen johtava viranomainen. Järistyksissä loukkaantui lisäksi arviolta 1500 ihmistä.

Perun hallitus kiirehti ensi töikseen julistamaan maahan hätätilan.

Pahaa tuhoa illalla ja yöllä sattuneet järistykset aiheuttivat rannikkoalueen kaupungeissa.

- Täällä satoja kuolleita makaa kaduilla ja sairaalat ovat täynnä loukkaantuneita. Tätä on mahdotonta kuvailla. Seitsemänkymmentä prosenttia kaupungista on tuhoutunut, sanoi Piscon kaupungin järkyttynyt kaupunginjohtaja Juan Mendoza aamulla toimittajille.

- Meillä ei ole vettä, ei yhteyksiä ulkomaailmaan, talot ovat sortuneet ja kirkot tuhoutuneet, hän lisäsi. - Rukoilen Jumalaa sydämeni pohjasta, ettei tällaista enää koskaan tapahtuisi.

Hänen mukaansa 50 000 asukkaan kaupungissa oli huutava pula lääkintähenkilökunnasta.

Ican rannikkomaakunnan samannimisessä pääkaupungissa kuolonuhreja oli 70 ja loukkaantuneita 800, arvioi kaupunginjohtaja Mariano Nacimiento.

- Me tarvitsemme telttoja ja kaikkea mahdollista apua. Me teemme töitä ja käymme tuhoalueilla auttamassa uhreja -- siksi hallituksen apu on tärkeää.

YK: Pelastustyöt hyvin alkuun

Perun maanjäristyksen keskus oli 150 kilometriä maan pääkaupungista Limasta kaakkoon.

Ulkomailta oli heti tänään tulossa apua järistysalueelle. Espanja lähetti pelastustyöntekijöitä, joilla on apunaan rauniokoiria raunioihin hautautuneiden jäljittämiseksi.

Palomiehet ilman rajoja -järjestön Espanjan-osasto sanoi lähettävänsä Peruun 15 hengen ryhmän ainakin kymmeneksi päiväksi. Ryhmän on tarkoitus myös pystyttää kenttäsairaala Ican maakuntaan.

Myös useat maat ovat luvanneet auttaa Perun maanjäristyksen uhreja. Espanja, Ranska ja Ecuador olivat ensimmäisten joukossa lähettämässä hätäapua järistysalueille. Bolivia ilmoitti lähettäneensä 12 tonnia avustustarvikkeita Piscon seudulle.

Perun presidentti Alan Garcia on saanut surunvalittelusoittoja Brasilian, Chilen ja Kolumbian johtajilta, jotka ovat tarjonneet niin ikään apuaan.

YK:n humanitaarisesta avusta vastaava apulaispääsihteeri Margareta Wahlström sanoi, että pelastustyöt ovat päässeet hyvin alkuun järistysalueella.

Yhdeksän jälkijäristystä

Perua vavisutti myöhään maanantaina paikallista aikaa järistys, joka oli liki kahdeksan Richterin asteikolla. Tuhoa lisäsivät yhdeksän voimakasta jälkijäristystä.

Järistyksen keskus oli Perun rannikolla pääkaupungista Limasta noin 150 kilometriä kaakkoon. Maa vapisi myös Limassa aiheuttaen paniikkia kaupunkilaisissa. Järistys havaittiin myös Ecuadorissa, Kolumbiassa, Brasiliassa ja Boliviassa.

Perun presidentti Alan Garcia lähetti surunvalittelunsa uhrien omaisille.Hänen mukaansa Peru välttyi vain täpärästi suurkatastrofilta.

Vuonna 1970 yksi maailman tuhoisimmista maanjäristyksistä surmasi noin 50 000 perulaista.

Suomalaisia ei tiettävästi uhrien joukossa

Suomalaisia ei tiettävästi ole Perun maanjäristyksen uhrien joukossa, kertoi suurlähettiläs Pekka Orpana maan pääkaupungista Limasta illansuussa Suomen aikaa.

Hän muistutti kuitenkin tilanteen elävän koko ajan. Suurlähetystöllä ei ole tietoja järistysalueella mahdollisesti oleskelevista matkailijoista, hän lisäsi.

Liman suurlähetystö oli kerännyt tietoja maanjäristyksen uhreista eri lähteistä. Perun viranomaisten antamien tietojen mukaan kuolonuhrien ja loukkaantuneiden joukossa ei ollut ollenkaan ulkomaalaisia.

Perussa asuu vakinaisesti noin 50 suomalaista, heistä valtaosa pääkaupungin Liman alueella.

- (Limassa) ei ole kenelläkään mitään hätää, hän sanoi.

Suurlähettiläs oli itse liikkeellä autolla, kun maanjäristys tapahtui.

- Pysähdyimme valoihin. -- Auto heilui todella voimakkaasti. Tuntuu ihmeelliseltä, miten tämä Liman rakennuskanta on kestänyt. Olemme havainneet vain todella vähän näkyviä vaurioita, hän sanoi.

(MTV3-Reuters-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.