Mainos

Persson osoitti kunnioitusta sotaveteraaneille

Ruotsin pääministeri Göran Persson myöntää, että Suomen puolesta toisessa maailmansodassa taistelleet auttoivat myös Ruotsin kehitystä. Persson kertoi tunnoistaan Yleisradion radiouutisten ja Helsingin Sanomien haastattelussa eilisiltana Hämeenlinnassa nähtyään multimediaesityksen Ihantalan taisteluista.

Persson kertoi katsoneensa esitystä hyvin nöyränä ja kiitollisena. Esitys osoitti hänen mukaansa, että vaikka Suomi ja Ruotsi ovat monessa mielessä samanlaisia, niin ne ovat myös erilaisia; Suomi koki sodan helvetin, mutta Ruotsi välttyi siltä.

Esitys oli järjestetty pohjoismaiden työväenpuolueiden yhteistyökomitean Samakin kokouksen yhteyteen. Persson saapui paikalle Hämeenlinnan tykistömuseoon, mutta Tanskan ja Norjan sosiaalidemokraattien johtajat Poul Nyrup Rasmussen ja Jens Stoltenberg eivät tulleet esitykseen.

Uutta tietoa sodasta tulee jatkuvasti

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä sota-ajan tapahtumien esittäminen on tärkeää, koska kaiken aikaa tehdään uusia tutkimuksia ja uusia asioita tulee päivänvaloon. Erityisen tärkeää hänen mielestään on, että nuoriso tuntee historiaa. Ihantalan taistelut ovat Lipposelle siinäkin mielessä tärkeitä, että hänen oma isänsä oli niissä mukana.

Ihantalan taistelut käytiin kolmen viikon ajan kesällä 1944. Näissä taisteluissa tykistön, panssarintorjunnan ja jalkaväen yhteistyönä vihollisen hyökkäykset torjuttiin. Torjuntavoitto vaikutti keskeisesti siihen, että Neuvostoliitto suostui rauhaan Suomen kanssa.

Ihantalan taistelu on kaikkien aikojen suurin taistelu Pohjois-Euroopassa. Toisen maailmansodan historiassa se kuuluu kaikkein suurimpien taistelujen joukkoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.