Mainos

Peräti 25 miljoonan britin henkilötiedot hukassa

Kahdessa kadoksissa olevassa cd-levyssä on lapsilisiä saavien perheiden nimet, osoitteet, syntymäajat ja tilitiedot. Asia paljastui lähes kuukausi katoamisen jälkeen.

Britannian hallitus on saanut niskaansa arvosteluryöpyn kadotettuaan 25 miljoonan ihmisen luottamukselliset henkilötiedot. Pääministeri Gordon Brown joutui parlamentin kyselytunnilla puolustuskannalle. Hän myös ilmoitti, että tapahtumat selvitetään perin pohjin.

Kateissa on tiettävästi kaikkien lapsilisiä saavien perheiden, mukaan lukien Brownin, tiedot pankkitileineen päivineen. Brown sanoi ymmärtävänsä perheiden huolen ja pyysi heiltä anteeksi.

- Kun tehtävien toimeenpanovaiheessa tapahtuu virheitä, meidän velvollisuutemme on tehdä kaikkemme suojataksemme yleisöä, pääministeri sanoi.

Valtiovarainministeri Alistair Darling pyysi jo aiemmin päivällä anteeksi kansalaisille aiheutettua harmia ja huolta. Hän totesi oman asemansa horjuneen skandaalin vuoksi, mutta kieltäytyi jättämästä tehtäviään.

- Tämä on anteeksiantamatonta, pahoittelen sitä syvästi ja pyydän varauksettomasti anteeksi tapahtunutta, Darling ruoski itseään Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tv-lähetyksessä.

Lehdistö ryöpytti jo aamulla hallitusta valtavasta erheestä, joka asettaa maan johdon koko asiantuntemuksen kyseenalaiseksi.

Darling ällistytti tiistaina parlamenttia ja koko maata kertomalla, että peräti 25 miljoonan britin luottamukselliset henkilötiedot ovat kateissa.

Kaksi kadoksissa olevaa cd-levyä sisältävät tiedot kaikista lapsilisiä saavista brittiperheistä. Mukana ovat nimet, osoitteet, syntymäajat ja tilitiedot. Verohallinnon virkamies oli kiireessä lähettänyt levykkeet postissa kirjaamatta niitä.

Johtaja erosi

Britannian poliisi on ryhtynyt selvittämään tapauksen yksityiskohtia. Verohallinnon johtaja Paul Grey ei kuitenkaan jäänyt odottamaan selvityksen tuloksia, vaan erosi tehtävästään jo eilen.

Darling kuvasi henkilötietojen katoamista valtavaksi ja anteeksiantamattomaksi erehdykseksi. Levyt oli lähetetty 18. lokakuuta, ja Darling sekä pääministeri Gordon Brown saivat asiasta tiedon 10. marraskuuta.

- Tilanne on todella hyvin, hyvin paha, Darling sanoi GMTV:n haastattelussa.

- Ymmärrän ihmisten huolen ja vihastuksen tapahtuneesta. Tätä ei olisi koskaan pitänyt tapahtua.

Darling kehotti kaikkia lapsilisien saajia pitämään silmällä pankkitilejään mahdollisten väärinkäytösten varalta. Huolestuneille kansalaisille avattiin myös neuvontapuhelin kyselyjä varten

"Onko hän pätevä?"

Opposition valtiontaloudesta vastaava asiantuntija George Osborne ei ollut tyytyväinen Darlingin esiintymiseen.

- Onko hän tehtäviensä tasalla? Onko hän oikea henkilö valtiovarainministeriksi? Hallitus on epäonnistunut tärkeimmässä velvollisuudessaan, nimittäin kansalaisten suojelemisessa, Osborne suomi.

Sun-lehden mukaan "hallituksen tuoreimman fiaskon hämmästyttävää laajuutta ei voi sanoin kuvata".

- Hallituksen oli pakko myöntää, että valtion ja kansalaisen välinen luottamus on rikkoutunut perustavanlaatuisella tavalla, kuvasi puolestaan Guardian.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.