Mainos

Pelko pitää iranilaiset pois kaduilta

Iranin mellakkapoliisit ja vallankumousjoukkojen läsnäolo Teheranin kaduilla on pelottanut mielenosoittajat pois kaduilta, kertoo silminnäkijä.

Teheranin parlamenttitalon edustalle yritti tänään kokoontua joukko mielenosoittajia, mutta pampuin ja kilvin varustautuneet poliisit saivat mielenosoittajat toisiin aatoksiin. Silminnäkijän mukaan ihmiset olivat kävelleet isoissa porukoissa, mutta eivät kantaneet banderolleja tai huutaneet iskulauseita.

Kesäkuun 12. päivän presidentinvaalien jälkeen Iranissa on ollut lukuisia mielenosoituksia, joissa on kuollut ainakin 17 ihmistä. Suuria mielenosoituksia ei ole ollut maanantain jälkeen, jolloin vallankumouskaarti uhkasi hajottaa laittomina pitämiään mielenosoituksia.

- Lupia mielenosoituksille ei ole annettu, kerrotaan Iranin sisäministeriöstä. Iranin viranomaiset ovat kieltäneet opposition järjestämät mielenosoitukset.

Iran eristäytyy yhä enemmän

Iranista saapuvat kuvat edustavat kahta erilaista totuutta. Iranin valtion propagandakoneisto syytää maasta hyvin sujuvaa arkea, kun taas amatöörien kuvat kertovat mellakoista, kapinoinnista, pidätyksistä ja ihmisten halusta saada aikaan muutos.

Uudistusmielisten iranilaisten mielenosoitukset ovat jatkuneet pääkaupunki Teheranissa jo reilun viikon ajan. Tänään Iranin korkein johtaja Ali Khamenei ilmoitti, etteivät viranomaiset taivu opposition mielenosoitusten edessä.

Rajuimmat mielenosoitukset ovatkin viikon edetessä laimentuneet uhkausten vuoksi. Maanantaina vallankumouskaarti ilmoitti, että se pitää mielenosoituksia laittomina ja mahdolliset mielenilmaukset tukahdutetaan alkuunsa. Kaduilla partioi kaartilaisten lisäksi myös poliiseja.

- Elämä ei ole normaalia. Minua pelottaa mennä ulos ilta kuuden jälkeen. Enkä vie tytärtäni ulos niin usein kuin ennen, koska en halua hänen näkevän niin monia poliiseja kadulla, kertoo Financial Time lehden haastattelema 38-vuotias tekniikan insinööri Atousa.

Päällisin puolin kaikki näyttää siis hyvältä, mutta pinnan alla kiehuu.

- Olen pettynyt ja masentunut. En halua epävakaata maata, mutta en kestä tämän hallituksen jatkavan, sanoo Atousa.

Vielä viime viikolla bazaareissa kaupankäynti päätettiin pari tuntia aiemmin, nyt kauppaa käydään normaalisti.

- Kaupankäynti oli huonoa jo ennen vaaleja ja nyt se on mennyt vielä huonommaksi, kertoo kauppias Financial Timessa.

Viime päivien tapahtumat vahvistavat käsitystä siitä, että etenkin iranilaisnuoret ovat kyllästyneet nykymenoon ja haluavat muutosta.

- Elämme shokkitilassa ja epävarmuudessa, äärimmäisessä lamassa ja raivossa. Ei ihmisiä voi tappaa ja sen jälkeen odottaa, että kaikki palautuisi takaisin normaaliksi, kuvaa tilannetta nimettömäksi jäänyt nuori liikemies.

(MTV3 - AFP)

Lue myös:

IRANIN PÄIVÄ JA YÖ - VALTION KUVA VS. AMATÖÖRIN KUVA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.