Mainos

Pelastustyöt etenevät hitaasti

Tuhansien pelätään kuolleen Filippiinien mutavyöryssä. Pelastyöt ovat keskittyneet paikallisen koulun raivaukseen.

Pelastyöt etenevät hitaasti Filippiinien maanvyöryalueella. Kadoksissa on edelleen suurin osa Guinsaugonin kylän asukkaista, noin 1400 ihmistä. Mudan alle jäi myös kokonainen koulu, jossa oli parisataa lasta. Heidänkin pelätään hautautuneen elävältä.

Armeijan pelastustoimia johtava eversti Raul Farnacio sanoo pitävänsä epätodennäköisenä, että maan alta pystytään kaivamaan enää hengissä olevia ihmisiä. Hän vakuuttaa raivaustöiden jatkuvan kuitenkin ympäri vuorokauden.

Farnacio mukaan mudan ja soran keskeltä on onnistuttu nostamaan vasta noin 60 selviytynyttä ja vajaat 50 ruumista. Etsinnät etenevät tuskallisen hitaasti vaikeakulkuisella alueella. Edes helikopterit ja lentokoneet eivät ole päässeet ilmaan huonon sään takia.

- He eivät löydä enää ketään elossa. Meillä oli ennen 30 kylää ja nyt enää 29. Yksi pyyhkiytyi pois kartalta, suri aluehallinnon virkamies Eulogio Dala.

Filippiinien hallitus ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat lähettäneet Guinsaugoniin juomavettä ja lääkkeitä. Avustustarvikkeita rahdataan merellä ja huonokuntoisilla maanteillä, koska lennot on jouduttu keskeyttämään.

Etsintöjä tehdään käsin ja lapioilla

Sotilaat yrittävät edelleen päästä melkein kokonaan maanpinnalta hävinneen koulurakennuksen luokse. Pelastustyöt ovat keskittyneet koulun ympäristöön, koska siellä oli 206 ala-asteikäistä lasta ja nelisenkymmentä opettajaa maamassojen lähtiessä liikkeelle eilen.

Joissakin tiedotusvälineissä mukaan koulusta on lähetetty hätäsanomia omaisten matkapuhelimiin.

- Olemme elossa. Kaivakaa meidät esiin, sanottiin yhdessä tekstiviestissä uutistoimisto AFP:n mukaan. Viestin kerrottiin tulleen eilen iltaseitsemältä paikallista aikaa.

Viranomaiset huomauttavat, että koululaisten pelastusyrityksiä hankaloittavat läheiseltä vuorelta vierineet "talonkokoiset" kivenlohkareet. Työtä tehdään enimmäkseen paljain käsin ja lapioin, koska maasto on liian pehmeää kaivinkoneille. Mutaa on paikoin 30 metriä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.