Pekkarinen: Ilmastonmuutos ei uhkaa ydinvoimaloita

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan mahdollinen merenpinnan nousu otetaan huomioon uutta ydinvoimalalupaa koskevassa päätöksessä.

Hallituksen kantaa ydinvoimaloiden sijaintiin peräsi tänään eduskunnan kyselytunnilla Pentti Tiusanen (vas.), joka vetosi tietokirjailija Risto Isomäen näkemyksiin. Isomäki on varoitellut ilmastonmuutoksen aiheuttaman merenpinnan nousun vaaroista ydinvoimaloille.

Pekkarinen sanoi, että tammikuussa 2005 merenpinnan nousu uhkasi Loviisan ydinvoimalaa, minkä jälkeen siellä on ryhdytty varotoimenpiteisiin. Myös uusissa hakemuksissa on varauduttu siihen, että veden pinnan nousu voi olla suurempi, mihin varauduttiin 2000-luvun alussa.

Tiusasen kysymyksessä sukeutui eduskunnassa väittely tulevista energiaratkaisuista.

Uusiutuvaa lisää ydinvoimalan verran

Pekkarisen mukaan metsäteollisuuden tuottaman uusiutuvan energian vähentyminen merkitsee, että Suomi ei ilman uusia toimia pääse EU:n velvoittamaan 38 prosentin osuuteen uusiutuvan energian tuotannossa vuoteen 2020 mennessä. Eroksi on jäämässä neljä prosenttiyksikköä.

- Se tarkoittaa noin 13 terawattituntia, mikä on yhtä paljon kuin aikanaan valmistuvan Olkiluoto kolmosen, maailman suurimman ydinvoimalaitoksen vuodessa tuottaman energian määrä, Pekkarinen sanoi.

Hiilivoiman alasajo vaatii ydinvoimaa

Edes uusiutuvan energian käytön lisääminen ei Pekkarisen mielestä pelasta ydinvoiman lisärakentamiselta.Tuotannon kasvun on korvattava tuontia, vastattava kulutuksen kasvuun ja korvatta hiilen käyttöä.

Oras Tynkkynen (vihr.) huomautti, että työ- ja elinkeinoministeriön oman arvion mukaan vuonna 2020 tarvittaisiin 1 000-1 500 megawattia lisäkapasiteettia, mutta vain osa siinä niin kutsuttua perusvoimaa. Arvio perustuu sähkön ja lämmön yhteistuotannon vähenemiseen.

- Meillä on hiilisähköntuotantoa aika merkittävä määrä, ja jos aiomme sen ajaa nopeasti alas niin nyt tiedossa oleva, syntyvä uusi kapasiteetti ei riitä kaikkeen tähän. Pidän henkilökohtaisesti niin tärkeänä tätä hiilen alasajoa jo 2020 mennessä, että siitä tulee ymmärtämys ydinvoiman lisärakentamiseen, Pekkarinen sanoi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat