Pekka Toveri MTV:lle: Kertshinsillalla nähty "Putinin syntymäpäivälahja" on Venäjälle suuri nöyryytys

Pekka Toveri: On 99,99 prosenttisen varmaa, että Ukraina teki siltaiskun 0:58
Pekka Toveri: On 99,99-prosenttisen varmaa, että Ukraina on siltaräjähdyksen takana.

Ukraina on "99,99-prosenttisella varmuudella" Kertshinsillan räjähdyksen takana, uskoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Venäjän ja maan miehittämän Krimin niemimaan yhdistävällä Kertshinsillalla räjähti varhain lauantaiaamuna.

Ukraina ei ole sen enempää myöntänyt kuin kieltänytkään olleensa hyökkäyksen takana, mutta Ukrainan Pravdan tietojen mukaan maan turvallisuuspalvelu teki iskun siltaa vastaan.

Amerikkalaisen sanomalehdelle New York Timesille puhunut Ukrainan armeijan korkea-arvoinen viranomaisen mukaan "(Venäjän presidentti Vladimir) Putinin pitäisi olla tyytyväinen. Kaikki eivät saa näin kallista syntymäpäivälahjaa".

Ex-tiedustelupäällikkö Toverin mukaan Ukraina on äärimmäisen todennäköisesti iskun takana, koska "heillä on suurin motiivi".

– Ukrainalaiset ovat sanoneet, että Kertshinsilta hoidetaan jossain vaiheessa. Juuri Putinin 70-vuotisjuhlien jälkeen syntymäpäivälahja. Haisee vähän siltä, että ukrainalaiset ovat tämän takana, Toveri sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Suuri nöyryytys"

Venäjän suurhyökkäyssota Ukrainassa on syyskuun alusta lähtien ollut sotilaallisesti lähinnä vetäytymistä ja pakenemista.

Ukraina on tehnyt onnistuneita vastahyökkäyksiä sekä etelässä, idässä että koillisessa.

Eritoten Venäjän rintaman äkillinen romahdus Harkovan alueella kiristi tunnelmia Venäjällä. Ydinasepuheet ovat yleistyneet ja syytökset eritoten puolustusministeriötä vastaan lisääntyivät.

Kertshinsilta on ollut Venäjälle merkittävä symboli. Räjähdys on Venäjälle uusi "suuri nöyryytys", sanoo Toveri.

– Silta on Putinin suuria saavutuksia ja ylpeyden aiheita. Ukraina on uhonnut tuhoavansa sen. Sitä on pyritty suojaamaan, ja siitä huolimatta Ukraina pystyy iskemään.

– Kun diktatuurissa eletään, niin alkaa varmasti syyllisten etsiminen. Diktatuurissa pitää löytyä joku syyllinen. Sisäistä valtakamppailua on nähtävissä. Tällainen varmasti lisää keskinäistä syyttelyä ja hajaannusta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pekka Toveri: Kertshinsillan räjähdys on Venäjälle “suuri nöyryytys” 0:48
Pekka Toveri: Kertshinsillan räjähdys on Venäjälle “suuri nöyryytys”.

Ukraina on esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vitsaillut sillalla tapahtuneella räjähdyksellä. Venäjän ulkoministeriön mukaan Ukrainan reagointi Kertsinsalmen sillan räjähdykseen osoittaa maan "terroristisen luonteen".

Ulkoministeriön edustajan Marija Zaharovan mukaan kyseessä oli "siviilikohteen tuhoaminen". Venäjä on kertonut kolmen kuolleen räjähdyksen vuoksi.

Toveri ei pidä mahdottomana, että Venäjä ei myöntäisi Ukrainan armeijan olleen sillan räjähdyksen takana. On Toverin mukaan mahdollista, että Venäjä pyrkii selittämään tapahtuneen joko vahingoksi ja tai terrori-iskuksi.

– Täytyy muistaa, että venäläiset olivat valmiita väittämään, että heidän merisotilaansa ovat niin taitamattomia tumpuloita, että räjäyttivät risteilijä Moskvan kuin myöntäisivät, että vastustaja on näin taitava. Todennäköisesti he joutuvat kuitenkin myöntämään, että Ukraina on tämän tehnyt.

Huolto vaikeutuu

Sillalla tapahtuneesta räjähdyksestä ja sitä seuranneesta tulipalosta on julkaistu huomattava määrä video- ja kuvamateriaalia.

Niiden perusteella on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka pahasti rautatie- ja autosilta ovat vaurioituneet. Venäjän Valtiomedia Interfaxin mukaan rautatieliikenne sillalla jatkuu lauantai-iltana.

Videoiden perusteella nelikaistaisen autotien kaksi kaistaa on joltain matkalta romahtanut.

Räjähdyksen myötä sillalla paloi ilmeisesti polttoainetta kuljettanut juna. Venäjän mukaan rautatien rakenteet ovat kunnossa.

Jos sillat eivät toimi tuttuun tapaan, voi Venäjän Krimin huolto olla ongelmissa.

– Krimiä voidaan huoltaa (Venäjän miehittämän) Etelä-Ukrainan kautta, mutta se on 400 kilometriä ajoa miehitetyllä alueella, jossa on ollut partisaanitoimintaa, Toveri toteaa.

– Kuljetusten suojaaminen sitoo voimaa, sitoo kuljetuskapasiteettia. Ukrainalaisten hyökkäysten edetessä nämäkin reitit ovat pian tulen alla.

Jäljelle jää merihuolto. Toverin mukaan Krimin niemimaan huolto on rakennettu sillan maa- ja rautatien varaan, joten nyt tarvitaan "uudet järjestelyt".

Toveri uskoo, että Venäjä pyrkii suojaamaan korjaustyöt entistä pontevammin. Eri asia on, suojaavatko ne uusilta iskuilta, Toveri jatkaa.

– Voi olla aika haastava. (Ukraina voi) antaa vastapuolen korjata siltoja ja iskee sitten uudestaan. Ukrainalaiset ovat äärimmäisen taitavia näissä operaatioissa. He ovat kykeneviä yllättämään venäläiset ja kaikki muutkin.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Pekka Toveri: Tämä on siltaiskun merkitys – “Venäjälle 400 kilometriä ajoa miehitetyllä alueella” 1:11
Pekka Toveri: Tämä on siltaiskun merkitys – “Venäjälle 400 kilometriä ajoa miehitetyllä alueella”

Venäjä ei pysty vastaamaan sotilaallisesti

Ukrainalle Kertshinsillan räjähdysten kaltaiset Venäjän vastoinkäymiset ovat tärkeitä muutoinkin kuin käytännön vaikutuksiltaan, arvioi Toveri.

Suurista räjähdyksistä tulee suuria otsikoita ja näin varmistuu myös se, että Ukrainan sota pysyy sekä medioiden otsikoissa että ihmisten mielissä.

– (Iskut ovat) osa informaatiokampanjaa, joka on äärimmäisen taitavasti toteutettu. Suurin uhka Ukrainalle on, että sota arkipäiväistyy ja ihmiset lännessä unohtavat, että tätä tapahtuu. Sitä myöten poliittinen tuki, sotamateriaalituki ja koulutus saattaisivat alkaa hiipumaan.

– Merkittävät uudet tapahtumat nostavat Ukrainan taistelun kaikkiin otsikoihin.

Toveri ei usko, että Venäjä pystyy sotilaallisesti vastaamaan iskuun.

– Kun Ukraina teki menestyksekkään vastahyökkäyksen, eikä Venäjällä ollut kykyä vastata sotilaallisesti, niin he iskivät energiajakeluun ja lämmöntuotantoon eli siviilit pantiin kärsimään.

– Voi olla, että nytkin pyritään iskemään Ukrainan elintärkeään infrastruktuuriin.

Katso koko Pekka Toverin haastattelu tästä:

Pekka Toveri: Tämä on siltaiskun merkitys – “Venäjälle 400 kilometriä ajoa miehitetyllä alueella” 1:11

Lue myös:

    Uusimmat