Jopa Putinin Wagner-palkkasotilaiden taistelutahto surkealla tasolla kovasta palkasta huolimatta, CNN-jättiselvitys paljastaa

3:35
Katso miten raskauttavaa materiaalia CNN sai haltuunsa Wagnerista selvityksen aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin varjoissa vaikuttaviksi erikoisjoukoiksi kutsutut Wagner-sotilaat ovat yhä näkyvämmin esillä rintamilla, johon heidät lähetettiin alun perin vain avustamaan näkyviä sotajoukkoja.

Entinen Wagner-komentaja – ja ensimmäinen joka puhuu ikinä julkisesti länsimaiselle medialle – kertoi yhdysvaltalaiselle CNN:lle, että jopa erikoisjoukkojen taistelutahto on huono ja miestappioita on tullut runsaasti.

Entinen Wagner-komentaja Marat Gabidullin sanoo, että Wagner-sotilaille maksetaan 5000 dollaria kuukaudessa.

– Heillä ei ole muuta motivaatiota, vain raha, Gabidullin vakuuttaa.

Entisen Wagner-komentajan mukaan sodan alussa Putinin henkilökohtaiset joukot olivat korvaamattomia Moskovalle.

– Ilman joukkojen aktiivista avustusta Venäjän joukot eivät olisi pystyneet etenemään lainkaan, Gabidullin kertoo.

Samaan aikaan, kun Putinin osittainen liikekannallepano on alkanut kaoottisesti, Wagner-sotilaiden tyytymättömyys on lisääntynyt CNN:n kuukausia kestäneen selvityksen aikana.

– He ovat tyytymättömiä taisteluiden organisointiin ja osaavan päätöksenteon puutteeseen. Ja tietenkin se johtaa miestappioihin, Gabidullin avaa.

Menehtyneet pyritään korvaamaan

Arviolta 5000 Ukrainaan lähetetystä Wagner-palkkasotilaasta 1500 on menehtynyt, sanovat Ukrainan tiedusteluviranomaiset.

Venäjällä rekrytointia on tehostettu. CNN:n selvityksen mukaan nyt palkkasotilailta ei vaadita edes kokemusta.

Venäläinen värvääjä kertoo CNN:lle, että väkivaltarikoksista, terrorismista tai seksuaalirikoksista tuomitut voivat värväytyä; kaikki on neuvoteltavissa.

"Putinin kokkina" tunnettu Wagnerin perustaja, Jevgeni Prigozhin on henkilökohtaisesti tarjonnut armahduksen vangeille, jotka suostuvat kuuden kuukauden asepalvelukseen.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta miten raskauttavaa Wagner-sotilaiden kuvaamaa materiaalia CNN on saanut haltuunsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja