Krimin siltaisku vaikuttaa tapahtuneen alhaalta päin – Pekka Toveri: "Nöyryytys"

Miten Kertshinsalmen siltaisku toteutettiin? Pekka Toveri arvioi 1:39
Miten Kertshinsalmen siltaisku toteutettiin? Pekka Toveri arvioi

Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. ja nykyinen kansanedustaja Pekka Toverin (kok.) mukaan vaikuttaa siltä, että Kertshinsillan räjähdys tapahtui alhaalta päin. 

Sitä puoltaa paikalta saatu kuvamateriaali, sillä päällinen maantieosuus ei näytä vaurioituneen.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n lähteen mukaan Ukraina käytti iskuun miehittämättömiä kauko-ohjattavia veneitä (USV). Ukrainan turvallisuuspalvelun lähde myös sanoo palvelun olevan iskun takana.

Aiemmin Ukraina on käyttänyt miehittämättömiä veneitä iskiessään muun muassa Krimillä sijaitsevaan Sevastopolin laivastotukikohtaan ja venäläisiin aluksiin Mustallamerellä. 

– Mutta toisaalta avointen tietolähteiden mukaan USV:n toimintamatka olisi 800 kilometriä ja se (silta) olisi aivan toimintamatkan äärirajoilla tai ylikin. Toisaalta ukrainalaiset ovat osoittaneet, että he ovat taitavia rakentamaan ja kehittämään käytössä olevia kykyjä, nykyisin kokoomuksen kansanedustajana toimiva Pekka Toveri arvioi.

Myös Venäjä on sanonut Ukrainan käyttäneen veneitä. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Kertshinsalmen sillalla raportoitu uusia räjähdyksiä – Kuvamateriaalia näyttää vaurioituneen kohdan 1:12
Video näyttää Kertshinsalmen sillan tuhot

"Tilanne ei ole huollon kannalta kriittinen"

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg sanoi aiemmin tänään MTV Uutisten haastattelussa, että Venäjän huollosta tulee vaikeampaa ja riskialttiimpaa, jos se joutuu huoltamaan joukkojaan miehitettyjen alueiden kautta.  

Tällä hetkellä tilanne ei vaikuta siltä, sillä Kertshinsalmen sillan rautatieosuus näyttää säilyneen ehjänä. 

– Rautatiesilta on se tärkein. Huolto Krimille ja Etelä-Ukrainassa oleville joukoille menee rautateitse etupäässä. Sinällään tilanne ei ole huollon kannalta kriittinen, sanoo Toveri. 

Toveri kuitenkin huomauttaa, että osa Krimin siviileille kuljetettavista tarvikkeista kulkee kumipyörillä ja näin ollen vauriot rajoittavat toimituksia. 

"Nöyryytys"

Kerstshinsalmen siltaa alettiin rakentaa vuonna 2014, eli samana vuonna, kun Venäjä miehitti Krimin. Silta valmistui neljä vuotta myöhemmin.

Projekti oli presidentti Vladimir Putinille niin tärkeä, että hän avasi sillan peräti kahteen otteeseen.

Joulukuussa Putin kävi ajamassa korjauksessa olleella sillalla viimelokakuisen pommi-iskun jälkeen, mistä Venäjä on syyttänyt Ukrainaa. 

– Se on nöyryytys Venäjän asevoimille ja turvallisuusviranomaisille, että Ukraina pystyy iskemään Kertshinsalmen sillalle, joka on strategisesti merkittävä ja tärkeä kohde.

Pekka Toveri arvioi Kertshinsalmen sillan tuhoja ja vaikutuksia 13:08
Katso Pekka Toverin koko haastattelu! Toveri arvioi myös Ukrainan vastahyökkäyksen tilannetta. 

Lue myös:

    Uusimmat