Zelenskyi yllätysvierailulla Ruotsissa: Ukraina haluaa valmistaa ruotsalaisia tankkialustoja

Zelenskyi yllätysvierailulla Ruotsissa – lehdistötilaisuus pääministeri Kristerssonin kanssa 23:56
Katso Ukrainan presidentti Zelenskyin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin tiedotustilaisuus.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki tänään yllätysvierailun Ruotsiin. Zelenskyi tapasi vierailunsa aikana muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja kuningasperhettä.

MTV Uutiset Live näytti presidentti Zelenskyin ja pääministeri Kristerssonin tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Kristersson sanoo, että Ukrainan ja Ruotsin yhteistyö on syventynyt Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen. Nyt Ukrainalla on käytössään monet Ruotsin edistyneimmistä asejärjestelmistä, pääministeri toteaa.

Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan 5:28
Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan

Ruotsin pääministeri sanoo, että hänen ja Zelenskyin väliset keskustelut keskittyivät siihen, miten Ruotsi ja muut Euroopan valtiot pystyvät tukemaan Ukrainaa mahdollisimman mukaan.

– Tarjoamme jatkossakin poliittista, sotilaallista, humanitääristä ja taloudellista tukea, hän jatkaa.

Kristersson mainitsi erikseen, että Ruotsin tuorein asepaketti Ukrainalle sisältää myös apua miinanraivaukseen. Sota-asiantuntijat ja ukrainalaisviranomaiset ovat toistuvasti maininneet Venäjän syvät ja runsaat miinakentät syyksi sille, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

Ruotsalaiset panssarivaunut valmistukseen Ukrainassa

Ruotsi ja Ukraina ovat sopineet valmistavansa yhteisesti ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja paikan päällä Ukrainassa. Panssarivaunuja on jo käytössä rintamalla Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa.

– Tämä on meille todella tärkeää, Zelenskyi kiitteli iltapäivän tilaisuudessa Harpsundissa.

Ruotsi ja Ukraina sopivat yhteistyöstä CV90-rynnäkköpanssarivaunujen valmistamiseksi Ukrainassa sekä niiden kunnossapidosta ja sotilaiden kouluttamisessa ajoneuvojen käyttöön, Zelenskyi sanoi. Hän kertoi vierailleensa aiemmin tällä viikolla ukrainalaisessa prikaatissa, jossa sotilaat hänen mukaansa olivat tyytyväisiä ajoneuvojen antamaan turvaan rintamalla.

Ukraina toivoo taas hävittäjiä

Ruotsin-vierailullaan Zelenskyi esitti myös uudelleen toiveen saada ruotsalaisia Gripen-hävittäjiä Ukrainan ilmapuolustuksen tueksi, kertoivat ruotsalaismediat. Se, miten asiassa edistyttiin, jäi epäselväksi, mutta Guardianin mukaan Zelenskyi sanoi keskustelujen Gripenin toimittamisesta jo alkaneen Ruotsin kanssa.

Kuluneella viikolla myös Yhdysvallat hyväksyi F16-hävittäjien luovuttamisen Ukrainan käyttöön Tanskasta ja Hollannista.

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä.

Kristersson tuomitsi Venäjän ohjusiskun

Ruotsin valtioneuvoston kanslian mukaan Zelenskyi saapui Ruotsiin Kristerssonin kutsusta.

– Haluan ilmaista syvimmän kunnioitukseni teitä, Ukrainan kansaa sekä sinnikkyyttänne kohtaan, Kristersson lausui Zelenskyille SVT:n mukaan.

Lehdistötilaisuudessa Kristersson ilmaisi myös järkytyksensä Venäjän tämänpäiväisestä ohjusiskusta Tshernihivin kaupunkiin. Myös YK tuomitsi iskun lauantaina kovin sanoin.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan ainakin seitsemän ihmistä kuoli ja 110 haavoittui Venäjän iskettyä Kiovan koillispuolella sijaitsevan Tshernihivin kaupungin keskustaan. Tshernihiv on aiemmin säästynyt suuremmilta iskuilta Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Zelenskyin mukaan isku osui Tshernihivin aukiolle, teatteriin ja yliopistoon. Haavoittuneiden joukossa kerrottiin olevan myös useita lapsia.

– Tämä (isku) ainoastaan vahvistaa tarvetta seistä teidän rinnallanne kaikissa kamppailuissanne, Kristersson sanoi.

Zeleneskyi tapasi myös kuningasparin

Tavattuaan Kristerssonin Zelenskyi vieraili myös Ruotsin kuningasparin luona yhdessä vaimonsa Olena Zelenskan kanssa.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ottivat presidenttiparin vastaan Stenhammarin linnassa Tukholman lounaispuolella, kertoi uutistoimisto TT. Keskusteltuaan tunnin ajan kuningaspari hyvästeli Zelenskyin ja hänen vaimonsa linnan portailla.

Ukrainan sotasuunnitelmien ytimessä operoivaa johtajaa harmittaa puheet hitaasta etenemisestä 2:33
Sotasuunnitelmien ytimessä operoiva Ukrainan turvallisuusneuvoston pomo Oleksi Danilov esittelee näytöltään Venäjän ilmaiskut päivä päivältä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 19.8. kello 21.01:

Lue myös:

    Uusimmat