CNN:n erikoistoimittaja: Tämän vuoksi Ukraina tarvitsee kipeästi hävittäjiä

Tässä ovat F-16-hävittäjät, jotka luvattiin Tanskasta ja Alankomaista Ukrainaan 1:38
Katso video: Nämä F-16-hävittäjät Ukraina saa käyttöönsä.

CNN:n kansainvälinen turvallisuustoimittaja Nick Paton Walsh kirjoitti viiltävän analyysin CNN:lle, miksi Ukraina tarvitsee kipeästi hävittäjiä sodassa Venäjää vastaan. Ja se tarvitsee niitä heti.

Walsh kirjoittaa, että Ukrainassa Orikhivin rintamakaupungin kraatterien syvyys ja tiheys ovat tyly esimerkki siitä, miksi Ukraina tarvitsee kiireellisesti F-16-hävittäjiä.

Kaupungin ympärille kerääntyneillä ukrainalaisjoukoilla on valtava urakka puskea miinakenttien läpi kohti vihollista, Venäjän armeijaa.

– Venäläiset hävittäjät ampuvat valtavia pommeja, jotka ovat Ukrainan ilmapuolustuksen ulottumattomissa, ja sen vuoksi ne kykenevät tuhoamaan ukrainalaisten asemia mielin määrin, Walsh kirjoittaa.

– Toisinaan Orikhiviin ammutaan 20 pommia minuutissa. Ukrainan tutkajärjestelmät antavat kyllä jonkinlaisen varoituksen, mutta lopullinen kohde tuhoutuu kuitenkin usein huomaamatta.

Länsimaiden turhat lupaukset?

Kun Ukraina sanoo tarvitsevansa kiireellisesti F-16-koneita, se tarkoittaa Walshin mukaan, että ukrainalaiset joukot kuolevat päivittäin Venäjän ilmaherruuden vuoksi.

– Länsimaiden lupauksista huolimatta edes koulutusta hävittäjiin ei ole vielä aloitettu. Perjantaina Ukraina suhtautui myönteisesti uutiseen, jonka mukaan Yhdysvallat hyväksyi F-16-koneiden siirron, kun koulutus on saatu päätökseen.

– On kuitenkin todettava, että Ukraina tuskin saa suihkukoneita ennen ensi vuotta, Walsh arvelee.

Ukraina ei ole yli-inhimillinen

Ukrainan vastahyökkäyksen hitauden arvostelijat näyttävät Nick Walshin mukaan luoneen yli-inhimillisen Ukrainan, joka kykenee kumoamaan kaikki sotilaalliset perusperiaatteet.

Tässä on taustalla venäläisten asemien romahtaminen Kiovan salamannopeissa hyökkäyksissä Harkovaan ja Hersoniin viime vuonna. 

– He odottavat nyt, että armeija, joka 18 kuukautta sitten oli jo melkein kuoletettu, pystyy nyt sellaiseen suoritukseen, jota yksikään Naton armeija ei edes yrittäisi.

MTV Uutiset kertoi jo aiemmin, että Ukrainan puolustusministeriössä tiedostetaan, että hävittäjiä ei tulla saamaan tämän vuoden puolella.

Ukraina on pyytänyt ja vaatinut F-16-hävittäjiä jo yli vuoden ajan. 

– On jo käynyt selväksi, että emme pysty puolustamaan Ukrainaa F-16-hävittäjillä tänä syksynä tai talvena, Ukrainan ilmavoimien tiedottajan Yurii Ihnat sanoi 17. elokuuta Ukrainan televisiossa.

Länsimaat ovat kärsimättömiä

Naton armeijat eivät Walshin arvion mukaan harkitsisi miinakenttien ja puolustuksen torjumista eteläisellä Zaporižžjan rintamalla ilman huippuluokan panssareita, miinanraivaukseen tarkoitettuja laitteita ja hyvin koulutettuja joukkoja.

– Mutta jotenkin länsi on sallinut itselleen sen ylellisyyden, että se on kärsimätön sen suhteen, ettei Ukraina pysty ottamaan usein liikkeellä olevien nuorten miesten armeijaa, jota koulutetaan kiireesti uusilla varusteilla, ja valtaamaan Venäjän hallussa olevaa aluetta syksyyn mennessä.

Ukrainan joukot tietävät Walshin mielestä liiankin hyvin, millainen vaikutus F-16-koneilla voi olla venäläisiin joukkoihin ja taisteluun, sillä he kärsivät nyt samasta venäläisten suihkukoneiden toimesta.

– Yksi etelärintamalla oleva ukrainalainen merijalkaväen sotilas kertoi CNN:lle, että hän ymmärtää täysin, mitä ilmailu on varusteineen ja tulivoimineen. Se on hyvin pelottavaa, Walsh kirjoittaa.

Walshin mukaan venäläiset kokevat samat vaikutukset kuin F-16-koneet. 
– Se tekee asioista paljon helpompia, koska he eivät tunne oloaan turvalliseksi taka-asemissaan. Kaikki eivät ole psykologisesti valmiita palaamaan juoksuhaudoille ilmaiskun jälkeen.

Ukrainan kaupungeissa F-16-koneet mahdollistaisivat Walshin mukaan joidenkin kaukaa ohjuksia ampuvien venäläisten suihkukoneiden pysäyttämisen tai haastamisen.

– Se häiritsisi sitä kauhua, jota Moskova aiheuttaa siviilialueilla joka yö. Kun Dniprossa kuulee sireenejä ja odottaa räjähdyksiä, kaikki keskustelu siitä, tarvitseeko Ukraina lisää ilmapuolustusta, tuntuu naurettavalta, Walsh päättää.
 

Lue myös:

    Uusimmat