Pärjääkö suomalainen kultaseppä maailmalla?

Kultaseppä Maria Suikkanen on valittu Suomen edustajaksi nuorten kultaseppien World Skills -taitokisoihin Calgaryyn. Suikkasen suunnittelemat timanttisormukset ovat tuttuja monille suomalaisille vihkipareille.

22-vuotias hattulalainen kultaseppä Maria Suikkanen on valittu Suomea edustavaan TeamFinlandin ammattitaitomaajoukkueeseen alle 23-vuotiaiden kultaseppien taitokisoihin. World Skills 2009 -ammattitaitokisa järjestetään syksyllä Kanadan Calgaryssa.

Maria Suikkanen valmistui kultasepänalan artesaaniksi ja ylioppilaaksi Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 2006. Näiden tutkintojen lisäksi Suikkanen on suorittanut kultasepän ammattitutkinnon, joka aiemmin tunnettiin kisällityön nimellä.

Suikkanen aloitti opiskelut Lahdessa koulun historian nuorimpana, vain 15-vuotiaana. Tytön lahjakkuus huomattiin nopeasti, ja hänet valittiin nuorten taitajien ammattitaitovalmennukseen vuonna 2003. Valmennus tähtää alle 23-vuotiaiden kultaseppien World Skills -ammattitaitokisoihin. Kilpailu on erittäin kovatasoinen, ja vain yksi taitaja kustakin maasta valitaan edustamaan maataan.

Valmistumisensa jälkeen Suikkanen on työskennellyt Kultakeskuksessa Hämeenlinnassa. Työhön kuuluu paitsi timanttikorujen perinteistä valmistusta ja korjaustyötä, myös uusien mallien suunnittelua. Kultakeskus on yli 90-vuotisen historiansa kanssa tehnyt yhteistyötä nimekkäiden taiteilijoiden, kuten Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Nanny Stillin, Eero Rislakin, Ristomatti Ratian, Sami Wirkkalan ja Maaria Wirkkalan, kanssa. Tänäänkin yritys tarjoaa työtä nuorille lahjakkaille kultasepille ja muotoilijoille.

Työn ja valmentautumisen ohella Suikkanen opiskelee liiketaloutta. Tähtäimessä on myös kultaseppämestarin erikoisammattitutkinto vuoden 2010 alkuun mennessä, jolloin hän olisi Suomen nuorin kultaseppämestari.

Keväällä 2009 myyntiin saapuvat Maria Suikkasen uudet korut, Kultakeskuksen Kohinoor-mallistoon kuuluvat sormukset Lily ja Vera. Valkokultainen Lily on 950-valkokultaa, timantteja yhteensä 0,15 karaattia W/SI, Vera 585-kultaa, timantteja yhteensä 0,21 karaattia W/SI. Lilyn suositushinta on 796 euroa, Veran 697 euroa.

Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Kultakeskus

Lue myös:

    Uusimmat