Paranna elämääsi vuonna 2015 – näin päästät irti syyllisyydestä, katkeruudesta ja rajoitteista

Tavarakasat kotona ahdistavat. Ystävä ei anna, pelkästään ottaa. Sukulaisen odotukset rajoittavat elämää ja oma naamakin ahdistaa. Tee päätös ja ala toimia – näin päästät irti haitallisista ajatusmalleista.

Tavarakasat kotona ahdistavat. Työ tekee olosi kurjaksi. Ystävä vie energiasi. Tilanne paranee vain yhdella tavalla: päästä irti. 

Älä enää kanna mukanasi ajatusmalleja, jotka nappasit mukaasi jo yläasteella. On aika aloittaa alusta – puhdista mielesi turhasta sekasotkusta ja mietteistä, joista ei ole mitään hyötyä.

Päästä irti

Päästä irti haitallisista tavaroista kierrättämällä tai myymällä ne. Pohdi, mikä tekisi työstäsi mielekkäämpää: voisitko herätä hieman myöhemmin, tai siirtyä toiseen tehtävään työpaikan sisällä? Voisitko käydä kurssin ja lisätä tietopohjaasi?

“You'll never find a rainbow if you're looking down”
― Charles Chaplin

Onko joku läheisesi jatkuvasti pahantuulinen tai vihainen? Onko sukulaisesi sinuun yhteydessä vain humalassa? On aika jatkaa matkaa.

Energiaa vievistä ihmissuhteista luopuminen on kaikista vaikeinta: niistä seuraa syyllisyyttä. Siirry siis tämän listan seuraavaan kohtaan.

Lopeta syyllisyydessä kieriskeleminen

Erostanne on neljä vuotta, mutta se oli todellakin sinun vikasi. Sinä mokasit kaiken, elämäsi paras juttu on nyt takana, et voi koskaan korjata sitä, miten hirveä ihminen olet…

Mitä, jos ystäväsi puhuisi itsestään näin? Käskisit hänen taatusti lopettaa.

“We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.”
― Oscar Wilde, Lady Windermere's Fan

Lakkaa siis kierimästä syyllisyydessä. Mitä se auttaa? Ratkaiseeko se ongelmasi, parantaako se tilannettasi? Ei. Ainoastaan teoilla on merkitystä, joten opi kokemuksistasi ja jatka matkaa.

Negatiivinen puhe

Jutteletko itsellesi pääsi sisällä kuin koulukiusaaja? Eikö olisi jo aika lopettaa oman kehon ja kasvojen alentaminen? Katso peiliin ja ole hiljaa – vain hiljaa. Ei sanaakaan.

Omien ajatusmallien muuttaminen on hankalaa, sillä moni meistä toimii alitajuisesti ja toistaa samoja kaavoja, koska on aina tehnyt niin.

Jos et tiedä, miksi sorrut aina samanlaisiin, päihdeongelmaisiin miehiin tai syöt suklaata, kunnes voit huonosti, apua on saatavilla. Hae sitä rohkeasti.

En osaa!

On niin vaikeaa olla optimisti! Ne pettyvät aina! Jos haluaisit muuttua, mutta se tuntuu liian hankalalta, älä luovuta. Muistele vaikkapa Theodore Rooseveltin sanoja: se, minkä voi saada ilman ponnistuksia ja vaikeuksia, ei ole omistamisen arvoista.

“Some people grumble that roses have thorns; I am grateful that thorns have roses.”
― Alphonse Karr, A Tour Round My Garden 

Esimerkiksi koulukiusaajan sanat voivat jäädä mieleesi itämään, vaikka kiusaamistilanteesta olisi jo vuosia. Älä ota ilkeämielisiä kommentteja osaksi itseäsi.

Mieti, onko ajatuksillasi totuuspohjaa: onko ajattelemasi asia rakentava, hyödyllinen ja onko sen tueksi tarjolla todisteita?

Unohda rajoitukset

Ennakkoluulot ja odotukset rajoittavat elämäämme. Mieti hetki Sanaa “nainen”, sitten sanaa “mies”. Mieleesi nousee taatusti sanoja ja mielikuvia siitä, millaisia asioita nämä kaksi asiaa edustavat.

Elämä ei sisällä rajoitteita, määritteitä tai ohjekirjaa; nämä ovat ihmisen kehittämiä asioita. Älä rajoita mahdollisuuksiasi miettimällä muiden vaatimuksia äläkä anna muiden päättää, mitä voit tai et voi olla.

“A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.”
― Winston S. Churchill

Kaunat, sydänsurut ja huonot kokemukset

Kaunan kantaminen tekee pahaa henkisesti ja jopa fyysisesti. Tutkimuksen mukaan sydänsairausten ja jatkuvan aggression ja kaunan välillä voi  olla yhteys.

Ero tuntuu tapahtuessaan ikävältä, ja on helppoa jäädä junnaamaan tilanteeseen ja analysoida sitä jokaisesta mahdollisesta kulmasta. Analysointi kuitenkin johtaa merkityksiin, joita alkuperäisessä tilanteessa ei välttämättä ollutkaan: alat kehittää päässäsi merkityksiä, jotka eivät ole todellisia.

Et ole menneisyytesi tuote

Älä jää kiinni menneisiin kokemuksiin tai anna niiden määritellä sinua. Se, että yksi ihminen inhosi sinua koulussa, ei tarkoita, että olet inhottava tai että ansaitsit hänen vihansa.

Menneisyys ei määritä tulevaisuuden tapahtumia, eivätkä aiemmat huonot kokemuksesi merkitse, että samaa on luvassa myöhemminkin.

Älä tee tulkintoja

Tuletko muiden sanomisista surulliseksi? Älä ota muiden sanoja henkilökohtaisesti. Jos otat kaiken henkilökohtaisesti, jokainen kuulemasi kritisointi satuttaa ja aiheuttaa kaunan tunteita.

“Write it on your heart that every day is the best day in the year.”
― Ralph Waldo Emerson

Opettele erottamaan, mitä kritiikki koskee: työsi jälkeä vai sinua? Onko kritiikki annettu hyväntahtoisesti, vai onko kyseessä vain työkaverisi huono päivä, jonka hän purki sinuun?


Osittainen lähde The Mind Unleashed, sitaatit Goodreads.com 


Lisää inspiraatiota


 

Lue myös:

    Uusimmat