10 asiaa, jotka sinun tulisi sanoa ennen kuin kuolet

Monet tuntuvat katuvan elämättä elettyä elämäänsä, vääriä valintoja ja elämän katalia karikkoja. Oletko elänyt elämäsi niin, että pystyisit sanomaan tehneesi nämä kymmenen asiaa?

Kuolinvuoteella olisi toivottavaa, ettei omaa elettyä elämää katuisi, vaan olisi ylpeä ja onnellinen kaikista kokemuksistaan ja päätöksistään – niin hyvistä, kuin pahoistakin.

Hyvä ohjenuora onkin elää niin, että pystyt sanoa nämä kymmenen lausetta omasta elämästäsi.

1. Kuuntelin sydämeni ääntä, seurasin intuitiotani.

Tämä on sinun elämäsi, ja se on ikävä kyllä aika lyhyt. Siksi ei kannatakaan hyväksyä tietoisesti kohdalleen vääriä valintoja ja elää elämäänsä muiden sanelemana. Tee niin kuin tunnet haluavasi tehdä. Mene minne haluat, älä anna kenenkään vangita sinua. Kuuntele sydäntäsi, kun järki ei osaa pukea itseään sanoiksi. Seuraa rohkeasti intuitiotasi. Sisäinen äänesi on paljon tärkeämpi, kuin ne äänet ja vaatimukset, jotka korvasi kuulevat muiden suista.

Kysy itseltäsi: Onko intuitioni koskaan johdattanut minua harhaan?

2. Sanoin kaiken, mitä minun täytyi sanoa.

Jokaisen päässä asustaa pienen pieni vahtikoira, joka tarkkailee sinua: jokaista liikettäsi ja jokaista sanomaasi sanaa. Vahtikoiran kasvatteina ovat toimineet sinun perheesi, ystäväsi, työtoverisi, pomosi ja kaikki ympärilläsi olevat ihmiset – sen tehtävä on vartioida, että pysyt ruodussa. Tämän helposti murisevan vahtikoiran läsnäoloon tottuu, ja huomaat pian että tämän vahtikoiran mielipiteet siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, ovat absoluuttisia totuuksia. Mutta miten vahtikoiran näkökannat olisivat mukamas totuuksia? Eivät ne olekaan, ne ovat mielipiteitä – hyvin vahvoja sellaisia, jotka voivat tukahduttaa omat mielipiteesi ja sanottavasi, ellet ole varovainen.

Muistathan, että vahtikoira on vain vahtikoira. Se ei voi kontrolloida sinua. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että heittäytyisit nyt täysin holtittomaksi ja alkaisit käyttäytyä typerästi, ajattelematta.

Ota tästä ohjenuora: Silloin kun sinusta tuntuu siltä, että sinun pitää avata suusi, on tärkeää että teet myös niin. Älä sensuroi itseäsi. Uskalla puhua totta – myös itsellesi.

3. Tein sen kaiken, mitä pitikin.

Joka aamu kohtaat kaksi eri vaihtoehtoa: voit joko päämääräämättömästi kahlata tulevan päivän läpi tietäen mitä tulee tasan tarkkaan tapahtumaan, miten suhtaudut asioihin ja mitä suostut näkemään ympärilläsi. Tai sitten voit elää päiväsi niin, että suuntaat elämäsi oikeille, haluamillesi raiteilleen ja päätät määrätä omasta kohtalostasi.

Yltiömäisen menestyneiden ihmisten suurin lahja on se, että he kykenevät toimimaan: he päättävät päästä paikasta A paikkaan B, maksoi mitä maksoi. Kukaan ei sano, että se olisi helppoa, mutta lopulta tuskienkin tie päämääränsä saavuttamiseksi on paljon helpompaa, kuin kärsiä katumuksesta ja pettymyksestä kun et uskaltanut toteuttaa unelmiasi.

4. Minä todella vaikutin asioihin.

Toimi niin, että voit todella vaikuttaa asioihin. Se minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Kun onnistut vaikuttamaan positiivisesti jonkun toisen elämään, samalla se vaikuttaa myös sinun elämääsi. Tee jotain, mikä tekee toisista ihmisistä onnellisia tai auttaa heitä pääsemään yli kärsimyksestä.

Kuuntele ystävääsi. Elä ekologisemmin. Pyyhi kyyneleet toisen poskelta koskettamatta häntä. Lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen. Lahjoita vanhoja vaatteitasi second hand -liikkeisiin. Ihan mitä vain, mikä vaikuttaa myös muiden elämään. Et voi muuttaa koko maailmaa, mutta ajattele että voit muuttaa jonkun toisen maailmaa – hänen elämänsä.

5. Tiedän, mitä tosirakkaus on.

Rakkaus on kaunista ja arvaamatonta. Rakkauden löytäminen voi tuntua joskus täysin mahdottomalta tai työläältä, mutta onkin sanottu, ettei rakkautta löydä etsimällä. Se osuu kohdalle, jos se on osuakseen. Älä kiirehdi.

Älä sorru jämähtämään suhteeseen, joka ei ole rakentava tai rakastava. Aivan kuten on sanonut: On parempi olla onneton yksin, kuin olla onneton jonkun kanssa.

Olet onnekas, jos löydät rinnallesi kumppanin tai ystävän, joka arvostaa sinua juuri sellaisena kuin olet. Ja sinun tulee oppia arvostamaan sitä, että sinua rakastetaan ja sitä, että sinä osaat rakastaa.

Tärkeää on myös oppia rakastamaan itseään. Kun osaat rakastaa itseäsi, olet valmis rakastamaan myös muita. Jos oman itsensä rakastaminen tuntuu mahdottomalta, aloita varovaisesti vaikka opettelemalla rakastamaan "pieniä" asioita: vaikka omaa lemmikkiä, aurinkoa, syksyn värikkyyttä, omaa maalausta. Sitten voit opetella rakastamaan itseäsi, pikku hiljaa.

6. Olen onnellinen ja kiitollinen.

Onni voi muodostua pienistäkin asioista. Useimmiten onni löytyy näinkin helposti: oman ajattelutavan ja elämään asennoitumisen myötä. Se kuinka päätät nähdä itsesi sekä maailman, ovat tietoisia valintoja. Valitse olla onnellinen.

Iso osa onnea on yksinkertaisesti olla kiitollinen kaikesta mitä sinulla on. Arvosta itseäsi ja kaikkea, mikä sinua ympäröi. Kaikki ihmiset eivät ole yhtä onnekkaita.

7. Olen ylpeä itsestäni.

Useimmiten me olemme itsemme parhaimpia ystäviä ja pahimpia kriitikoita. Peilistä tuijottaa takaisin oma kuvajaisesi. Se mitä mieltä olet tästä ihmisestä on elintärkeää pitkäaikaiselle hyvinvoinnillesi.

Se, että pystyy olemaan ylpeä itsestään on myös vahvan itsetunnon merkki. Ihmiset jotka pystyvät olemaan ylpeitä itsestään, suhtautuvat elämään intohimoisesti, tuntevat olonsa tyytyväiseksi ja ovat loistava esimerkki muille. Se vaatii kykyä visioida millaiseksi ihmiseksi haluat tulla ja kasvaa, sekä päätöstä siitä, että teet kaikkesi kasvaaksesi ja kehittyäksesi omaksi itseksesi.

Se, että on ylpeä itsestään, ei tarkoita sitä että nostaisit itsesi jalustalle pitäen itseäsi upeana ja voittamattomana. Pikemminkin se on hiljaista tietoa siitä, että olet arvokas. Se ei ole sitä että ajattelisit olevasi täydellinen – koska kukaan ei sitä ole – mutta se on tietoisuutta siitä, että olet rakkauden ja hyväksyminen arvoinen.

Uskalla sanoa: Olen ylpeä itsestäni. Olen ylpeä siitä, millainen olen, millaiseksi olen kasvanut.

8. Minusta tuli paras mahdollinen minä.

Vahvuus, menestys ja tyytyväisyys kumpuavat siitä, että tunnet olevasi sinut itsesi kanssa. Ole oma itsesi, älä sellainen mitä muut sinulta odottavat ja olettavat. Yrittämällä olla jotain muuta kuin oma itsensä on oman itsensä tuhlausta. Älä asetu elämään toisen ihmisen kenkiin. Ainoat kengät jotka sinun tulee täyttää, ovat omasi.

Kilpaile vain yhden ihmisen kanssa – oman itsesi. Yritä olla paras mahdollinen versio itsestäsi ja elä myös sen mukaan. Sinä olet hyvä ja hieno ihminen, anna myös itsesi olla sellainen.

9. Annoin anteeksi kaikille minua satuttaneille.

Meitä jokaista tullaan satutetuksi toisen ihmisen toimesta elämämme aikana – meitä kohdellaan huonosti, luottamusta koetetaan tai jopa petetään, särjemme sydämemme. Vaikka kipu kasvattaa, joskus kipu ei suostu jättämään sinua, vaan jää kohtalokkaasti norkoilemaan luoksesi. Koemme saman kivun yhä uudestaan ja uudestaan, emmekä itsekään osaa päästää siitä irti.

Se aiheuttaa ongelmia. Se ei ainoastaan tee sinusta onnetonta, vaan se voi kuormittaa ja jopa tuhota suhteesi, sekä estävät sinua näkemästä kaikkea hyvää ympärilläsi, kuten perheesi ja rakkaasi. Se voi tehdä meistä haluttomia avautua uusille asioille ja ihmisille. Kivusta tulee oravanpyörä, jossa kipu ja viha pyörivät ympyrää.

Kauna on onnellisuuden haaskaamista. Anteeksianto vapauttaa vangin vankilasta – ja pian huomaatkin, että kyseinen vanki olitkin sinä.

10. En kadu mitään.

"Non, je ne regrette rien", lauloi Edith Piaf vuonna 1960. Pystytkö sinä sanomaan saman? "Ei, en kadu mitään."

Ohjeita elämänpolullesi:

– Seuraa sydäntäsi.

– Ole rehellinen itsellesi.

– Tee unelmistasi totta.

– Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan – kunnioittaen.

– Ojenna auttava kätesi.

– Rakasta itseäsi, jotta voit rakastaa muita.

– Arvosta kaikkea mitä sinulla on.

– Muista hymyillä.

– Juhli pieniäkin saavutuksiasi.

– Opi virheistäsi.

– Anna anteeksi.

– Opettele päästämään irti.

Lue myös:

    Uusimmat