Irti oravanpyörästä – mitä voi kokeilla muuttaakseen elämänsä

Välillä elämässä täytyy tehdä todella radikaaleja päätöksiä. Tuntuuko elämä junnaavan paikoillaan? Kokeile irtiottoa ulkomailla road tripin tai maailmanympärysmatkan merkeissä.

Maailma on pullollaan mahtavia vaihtoehtoja, mutta tässä on muutamia suuntaa antavia ehdotuksia arjen pyörityksestä irtiottoa kaipaaville seikkailijoille.

Road trip amerikan halki

Road trip amerikan halki on takuulla jokaisen automatkailijan unelma. Matka on melko kallis, mutta takuulla ikimuistoinen. Lentolippujen jälkeen kannattaakin kiinnittää erityishuomiota oikeanlaisen auton valitsemiseen. Avoauton sijaan kannattaa valita economy-luokan auto, koska se on edullisempi kuin isommat vaihtoehdot ja kuluttaakin vähemmän. Ennen matkalle lähtöä kannattaa myös muistaa, että tietullit ovat USA:ssa yleisiä. Päätä kaveriporukan kanssa mitä nähtävyyksiä haluatte matkan aikana nähdä ja suunnitelkaa reitti näiden haaveiden mukaan. Yleisin reitti on tietenkin Route 66, joka halkoo poikki Yhdysvaltojen osavaltioiden. Kyseinen reitti on noin 4 000 kilometrin mittainen ja matkan varrelle sattuu muun muassa Las Vegas ja Grand Canyonin.

Yhdysvaltojen sijaan road tripin voi tietenkin tehdä myös muissa kohteissa. Aina ennen matkaa kannattaa kuitenkin perehtyä maahan ja sen tapohin, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Liiallista aikataulutusta ja järjestelmällisyyttä kannattaa kuitenkin välttää, jotta matka ei tunnu liian väkinäiseltä.

InterRail

InterRail on mahtava ja edullinen tapa päästä kokemaan Eurooppaa. Matkaa voi tehdä kymmenestä päivästä kuukauteen. Hinnat vaihtelevat 184 eurosta 1 050 euroon. Matkalle kannattaa varata sopivan kokoinen rinkka, jota jaksaa kantaa selässään paikasta toiseen. Nappaa paras ystäväsi mukaan ja päättäkää missä kaikissa paikoissa haluatte käydä ja tehkään suunnitelmat sen mukaan. Junamatkan aikana ennättää myös vilkuilla kauniita ohitse vilahtavia maisemia.

Matka maailman ympäri

Kukapa ei olisi halunnut päästä kokemaan mahdollisimman paljon oman elämänsä aikana. Maailmanympärysmatkalle kannattaa varata vähintään kaksi kuukautta, mutta mitä pidempää aikaa on kyseille matkalle antaa, niin sen parempi. Tällöin matkasta saa enemmän irti, mutta tietenkin kuluja tulee aina lisää.

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti

Haluatko päästää hetkeksi irti kaikesta turhamaisesta? Sitten Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti on oikea valinta sinulle. Matkalla mukanasi on vain mukaan ottamasi tarvikkeet ja kepeä mieli. Matkan pituuden ja keston voi määrittää itse, mutta jo kahden viikon pako arjesta Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitillä auttaa takuulla omien haaveiden ja suunnitelmien teossa.

Matkalle lähtö on myös suhteellisen edullista, sillä kävelymatkan aikana maksat vain muutaman euron yöpaikoista ja ruoasta. Varusteisiin kannattaa myös panostaa, sillä kävelytahti on tiuha. Mukaan kannattaa ainakin varata kahdet kengät, toisten kannattaa olla nilkkoja tukevat vaelluskengät. Kenkien lisäksi matkaan kannattaa varata myös juomapullo, hattu, sateen ja tuulen pitävä takkia sekä makuupussi. On myös äärimmäisen tärkeää hankkia credencial del peregrino eli pyhiinvaeltajatodistus, joka maksaa noin 2 euroa. Kyseisen todistuksen ansiosta pääsee yöpymään pyhiinvaeltajille tarkoitettuihin edullisiin majapaikkoihin. Varusteiden lisäksi kuluja tulee tietenkin lentolipuista.

Työskentele ulkomailla

Lomaileminen on mahtavaa, mutta työskentelemällä ulkomailla pääsee todella kiinni elämän sykkeeseen eri puolella maailmaa. Avoimia työpaikkoja etsimällä saattaa löytää mahtavia työratkaisuja esimerkiksi USA:sta tai Euroopasta. Mahdollisuudet ovat lähestulkoon rajattomat ja esimerkiksi Work and Travel Australian avulla voi yhdistää työskentelyn ja reissaamisen. Work and Travel -palvelun kautta pääsee helposti työskentelemään Australiassa tai Uudessa-Seelannissa. Kyseisen palvelun kautta työviisumit ja muut asiat saa järjestettyä helposti. Jos kuitenkin haluaa säästää hieman rahaa, niin viisumin, liput, pankkitilin ja muut asiat saa hankittua myös itsekin.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyön aikana pääsee irrottautumaan omasta arjestaan ja saa takuulla paljon ajateltavaa ja pääsee samalla auttamaan muita ihmisiä. Vapaaehtoistyötä tehdään muun muassa orpokodeissa, kouluissa, luonnonpuistoissa ja kehitysyhteistyöhankkeissa eri puolilla maailmaa. Vapaaehtoistyö voi kestää muutamasta viikosta useampaan kuukauteen ja vapaaehtoiseksi voi lähteä erilaisten järjestöjen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat