Tällainen on onnellinen ihminen – tunnistatko itsesi?

Jos sinulle esitettäisiin kysymys koskien sitä, oletko onnellinen, mitä vastaisit? Kiinnittämällä huomiosi oikeisiin seikkoihin voit tunnistaa, oletko juuri sinä tässä hetkessä onnellinen.

Lukuisat tekijät vaikuttavat siihen, millainen tunne on mielessä valloillaan valtaosan ajasta. Onnellisuus on valinta, jonka jokainen voi tehdä aivan itse, mutta miksi onnellisuus on joskus niin vaikea valita? Yksi vastaus löytyy siitä, että ihmiset ovat tosiasiassa usein iloisempia kuin mitä he kokevat itse olevansa – ilon merkkejä ei vain huomata. Nämä merkit kun ovat kätkeytyneet arjen kiireiden lomaan.

"Ihmiset valitsevat eri teitä matkallaan täyttymykseen ja onneen. Vaikka he kulkisivat eri tietä kuin sinä, he eivät välttämättä ole eksyksissä." – H. Jackson Brown, Jr.

Harva pystyy irtautumaan täysin vaatimuksista, joita nyky-yhteiskunta ihmisille asettaa, mutta onnellisempi mielentila on mahdollista tavoittaa kiinnittämällä huomiota asioiden positiivisiin puoliin ja pyrkimällä tekemään asioita, joiden tietää kasvattavan omaa onnellisuutta. Tunnistamalla sen, kuinka onnellisena omaa elämää pitää, voi jokaisen olla helpompi arvostaa nykyhetkeä edes hiukan enemmän – tai ryhtyä rakentamaan onnellisempaa tulevaisuutta.

Haluat jakaa onnesi

Oli sitten kyse kohteliaisuuksien jakamisesta tai yksinkertaisesta ja vilpittömästä hyväntahdon eleestä, todella onnelliset ihmiset toivovat jakavansa onneaan eteenpäin. Parhaimmillaan onnellinen ihminen onnistuukin sekä lisäämään ympärillään olevien ihmisten onnellisuutta että omaa onnellisuuttaan jo olemalla erityisen ystävällinen muita kohtaan.

Pienet asiat eivät kaada maailmaasi

Junasta myöhästyminen tai aamukahvin läikkyminen sapettaa liki jokaista, mutta onnelliset ihmiset onnistuvat sysäämään syrjään pienistä negatiivisista tapahtumista syntyvät negatiiviset tunnetilat onnettomia nopeammin. Onnellinen ihminen pystyy sivuuttamaan vähäpätöiset negatiiviset tapahtumat ja keskittymään oleelliseen: kaikkiin niihin hyviin asioihin.. Onnelliset ihmiset eivät kiistä sitä, etteikö elämä olisi sekä ylä- että alamäkiä, mutta positiivisiin asioihin keskittymällä onnelliset ihmiset vahvistavat kykyään hyväksyä myös negatiivisia asioita.

Arvostat elämän pieniä, hyviä asioita

Onnellinen ihminen osaa arvostaa sitä, että liikennevalot ovat vihreät ja alennusmyynneistä löytyi juuri omaa kokoa oleva kenkäpari. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuuden opettelu on avain onnellisempaan elämään. Jos tiedät arvostavasi elämän pieniä, hyviä asioita, tiedät olevasi oikealla polulla.

Olet onnellinen muiden puolesta

Kun toisen onnea pitää kuin omanaan, ollaan onnellisuuden kynnyksellä. Onnellinen ihminen ei iloitse vain omien saavutuksiensa vuoksi, vaan onnistuu saamaan hyvän olon tunteita myös siitä, että joku muu onnistuu ja menestyy elämässään. On hyvä pitää mielessä, että toisten onnen jakaminen toimii usein lumipalloefektin lailla ja opettaa muitakin iloitsemaan toisten puolesta.

Elät hetkessä

Ihmismieli on sellainen, että ajatuksilla on tapana kuljeksia tulevaisuudessa ja onnen hetkiä tulee suunniteltua usein etukäteen. Tämä vaikeuttaa kuitenkin sellaisen ajattelun omaksumista, jonka mukaan onni olisi tärkeää tavoittaa nimenomaan nykyhetkessä – ilman minkäänlaisia ehtoja ajan kulusta. Onnelliset ihmiset kuitenkin tietävät, että hetkessä eläminen on avain positiivisuuteen: kun mieli vaeltaa tulevaisuudessa, kokee ihminen olevansa onnettomampi kuin silloin kun keskitytään nykyhetkeen.

Ihmissuhteesi ovat terveitä

Ihmisten läheisyys – niin kumppanin kuin muidenkin läheisten – on avain onnellisuuteen. Sekä fyysisen että henkisen läheisyyden tunteminen ovat merkittävässä roolissa onnellisuuden rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Laaja sosiaalinen piiri elämässä takaa sen, että elämässä on erilaisia ihmissuhteita, jotka antavat mahdollisuuden toteuttaa itseään monilla elämänalueilla.

Osaat rauhoittaa itsesi

Alhaiset stressitasot edistävät onnellisuutta. Onnellisilla ihmisillä on usein taito löytää keinot, jotka rauhoittavat mieltä silloin, kun edessä on vastoinkäyminen tai stressitasot olisivat muuten nousemassa. Kun ihmisellä on työkalut valmiina stressin lievittämiseen, on arkiset vastoinkäymiset helpompi ottaa vastaan.

Et ole materialisti

Tänä päivänä materialismi on valloillaan ja harva pystyy sanomaan, ettei tunnista itsessään lainkaan materialistin merkkejä. Onnelliset ihmiset kuitenkin tietävät, ettei materia tuo onnea. Onnellinen ihminen ei mittaa mielentilaansa materiaalin perusteella, vaikka shoppailu olisikin mieluisa harrastus. Onnelliselle ihmisille materian vaalimista tärkeämpää on hyvien ihmissuhteiden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vaaliminen.

Asenteesi on positiivinen

Onnellinen ihminen onnistuu näkemään asiat positiivisessa valossa – jopa silloin kun tilanne on erityisen haastava, joka lannistaisi monen. Onnellinen ihminen osaa katsoa elämäänsä vaikean tilanteen tullen kokonaisuutena. Optimistisen, mutta realistisen asenteen omaksuminen on liitetty parempaan menestykseen elämässä ja kokonaisvaltaisten onnellisuuden tunteiden kokemiseen.

Tutustut helposti uusiin ihmisiin

Ihmisillä on tapana ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka saavat heidät tuntemaan olonsa hyväksi. Tästä syystä erityisen onnelliset ihmiset tutustuvat itse helposti uusiin ihmisiin – ja useammat ihmiset myös lähestyvät heitä. Ihmiset haluavat lähestyä onnellisia ihmisiä, sillä se helpottaa heitä itseään saavuttamaan tunteen onnellisuudesta.

Tavoitteet ohjaavat elämääsi

Onnellinen ihminen asettaa itselleen tavoitteita elämässä ja lähestyy niitä määrätietoisesti. Kun osaa tunnistaa asiat, jotka edistävät omaa onnea, on helpompi asettaa myös tavoitteita, jotka hjaavat elämää siihen suuntaan, joka on itselleen kaikkein mieluisin.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen@mtv.fi

Osittainen lähde: Huffingon Post

Lue myös:

    Uusimmat