Paperiliiton Ahonen kiistää lakkoerimielisyydet

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen kiistää, että hän olisi vaatinut paperitehtaita lakkoon kenttäväen vastustaessa asiaa.

MTV:n Uutiset kertoi eilen, että puheenjohtaja Ahonen olisi halunnut paperitehtaiden ryhtyvän lakkoon vastineeksi Stora Enson tehtaiden lakkauttamisiin viime viikolla. Paperitehtaiden työntekijät kuitenkin vastustivat lakkoilua eikä Ahosen vaateita tuettu. MTV:n Uutiset sai Ahosen lakkovaatimuksille vahvistuksen kahdesta luotettavasta lähteestä.

Ahosen mukaan sekä Paperiliiton hallitus että työehtosopimusneuvottelukunta olivat kannoissaan täysin yksimielisiä Stora Enson tilannetta käsitellessään. Seuraavana päivänä kokoontuneelle liiton valtuustolle myös annettiin yksimielinen esitys.

- Kyllä kokouksissa oli puhetta, että kuppi on täynnä. Lakon mahdollisuudesta keskusteltiin, muttei realistisena vaihtoehtona, myöntää Ahonen.

Ahonen sanoo, että hänen näkemyksensä lakkoaseesta oli yhteneväinen muiden kokouksen osanottajien kanssa. Hänen mukaansa tuulisella paikalla kuitenkin käytetään kaikkia keinoja, jotta puheenjohtajan jakkara keinuisi. Syyksi tähän Ahonen tulkitsee alan vaikean tilanteen.

- Kun ihmisillä on varsin paha olo tuolla tehtailla, niin silloin hyvin herkästi etsitään kuitenkin syyllisiä ja niitä sitten löydetään sieltä sun täältä. Ja kyllä oikeutetusti jäsenistö ja hallinnonkin edustajat katsoo liiton johdon suuntaan. Ja he ovat varmaan tyytymättömiä ettei valitettavasti ole tarpeeksi paljon pystytty tekemään näitä tilanteita estääksemme. Joskus sitten tarkoituksellisesti halutaan mustamaalata, tilittää Ahonen.

Ahonen ei kuitenkaan usko, että häntä kammettaisiin ulos liiton johdosta.

- Paineita puretaan tällä tavalla, minut on valittu liiton puheenjohtajaksi kesäkuussa pidetyssä liittokokouksessa täysin yksimielisesti. Kyllä meilläkin on ne säännöt että liittokokous on paikka jossa katsotaan kuka liittoa luotsaa, Ahonen sanoo. Ei minun valtakirjani liiton puheenjohtajan tehtävään ole mitenkään vaarantunut.

Häkämies edelleen liiton hampaissa

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies saa edelleen toimia Ahosen sylkykuppina.

- Kun tässä on valitettavasti viimeisinä vuosina joutunut hänen kanssaan paljon asioimaan, koska Stora Enso on kaikkein kovimmalla kädellä metsäteollisuusyrityksistä näitä saneerauksia toteuttanut, niin olisimme odottaneet että omistajaohjauksesta vastaava ministeri olisi puuttunut tilanteeseen kannanotoillaan, arvostelee Ahonen.

- Emme ole sieltä suunnasta saaneet minkäännäköistä apua.

Ahosen mielestä seurauksena on se, että hyväkuntoisia tehtaita teurastetaan nousun kynnyksellä.

- Kun selkeästi on nähtävissä, että nousu on käynnissä, niin me ajaudutaan sellaseen tilanteeseen että jollain aikavälillä olisi kysyntää, mutta meillä ei ole enää niitä koneita ja laitoksia käynnissä kun ajetaan liian paljon niitä alas, valittaa Ahonen.

Paperiliitolla keinot vähissä

Puheenjohtaja Ahonen asettaa toiveensa joka tapauksessa edelleen maan hallitukseen. Alkavan viikon budjettiriihestä hän odottaa päätöksiä, joilla helpotettaisiin laman oloissa tämän alan toimintaedellytyksiä.

- Siellä on muun muassa energiavero jota ei kilpailijamaissa ole, puun hintaan pystytään vaikuttamaan, samoin kuljetuskustannuksiin ja logistiikkaan, Ahonen listaa.

Muuten liiton keinot ovat yhden käden sormilla laskettavissa. Liitto pyrkii keskustelemaan yritysjohtajien kanssa ja tehtailee vetoomuksia jotta maltettaisiin odottaa ja katsoa mihin suuntaan talous lähtee ja kuinka nopeasti.

- Kokemus on osoittanut ettei hirveän paljon tehtävissä ole, mutta se ei tarkoita etteikö kaikkea tehtäisi, huokaa Ahonen.

Ahosella mahdollisuus vaikuttaa

Ahosella itselläänkin on ollut mahdollisuus vaikuttaa Stora Ensossa tehtäviin päätöksiin. Hänellä on ollut kuusi vuotta hallituspaikka Työeläkeyhtiö Varmassa, joka on Stora Enson neljänneksi suurin omistaja. Ahosenkin käskyläinen, Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria istuu Stora Enson hallituksessa. Miksi Ahonen ei itse ole käyttänyt omistajan ääntä Stora Ensossa?

- Tottakai Matti Vuorian kanssa joskus on muutama sana vaihdettu Stora Enson asioista, mutta Varman hallituksessa siitä ei ole koskaan virallisesti keskusteltu. Omistus on kuitenkin niin vaatimatonsa luokkaa, vain muutaman prosentin osuus, vähättelee Ahonen.

Hänen mukaansa asioihin puuttuminen Varman hallituksen kautta edellyttäisi mittavaa äänivaltaa.

- Olen lisäksi aistinut, että niissä piireissä ei suvaita minkäänlaista keskustelua omistajaohjauksesta, Ahonen sanoo ja viittaa samassa hallituksessa istuviin työnantajien edustajiin.

Katso Seitsemän uutisten juttu (23.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat