Palvelutyönantajat ja TT yhdistymässä

Palvelutyönantajat ja Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto ryhtyvät selvittämään koko elinkeinoelämää edustavan keskusjärjestö perustamista. TT:n toimitusjohtajan Kalevi Hemilä kieltää, että kyseessä olisi saneerausohjelma.

Palvelutyönantajat (PT) ja Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto (TT) ovat päättäneet ryhtyä selvittämään, voidaanko Suomeen perustaa kattava koko elinkeinoelämää edustava keskusjärjestö. Tavoitteena on kokonaan uusi järjestö, jonne kootaan sekä teollisuuden että yksityisen palvelusektorin edunvalvonta. Tarkoitus on, että uuden keskusjärjestön toiminta alkaa 1.1.2005. Samalla lakkaisi perustajajärjestöjen edunvalvonta.

Hankkeen tavoitteena on olemassa olevien resurssien ja voimavarojen entistä tehokkaampi käyttö. Valmistelua johtavat nykyiset PT:n ja TT:n puheenjohtajistot. Valmistelutyöt tehdään erikseen nimettävissä työryhmissä. Työtä koordinoimaan on kutsuttu DI, ekonomi Matti Packalén. Tarkoituksena on, että uusi järjestö toimii 1.1.2005.

Järjestöt kertovat tiedotteessaan, että voimien kokoamista puoltavat monet merkittävät muutokset yritysten toimintaympäristössä. Niitä ovat mm. yritysten kansainvälistyminen, kilpailun kiristyminen Euroopan unionin sisämarkkinoilla ja kansainvälisillä vientimarkkinoilla, unionista tulevien säädösten kasvava merkitys sekä yritysten verkottunut toimintatapa, joka edellyttää kaikkien tuotanto- ja palveluketjussa toimivien yritysten kilpailukykyisyyttä.

Järjestöt korostavat, että tarvitaan vahva ja yhtenäinen elinkeinoelämän ääni, jotta edunvalvontaa voidaan hoitaa tehokkaasti tässä yhä vaativammaksi käyvässä toimintaympäristössä. Uudenlaista järjestörakennetta tukee myös Euroopan talous- ja rahaliitto Emu, joka on poistanut kansallisen valuuttakurssipolitiikan ja tasoittanut siten ratkaisevalla tavalla tietä koko elinkeinoelämän yhteiselle edunvalvonnalle, ilmoitetaan tiedotteessa.

Uuden järjestön keskeisenä tehtävänä on turvata jäsenyrityksille hyvä toimintaympäristö, joka perustuu kestävään talouteen, vakaaseen talouskasvuun, toimiviin työmarkkinoihin ja kilpailukykyiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. - Tämä edellyttää monipuolista edunvalvontaa talouspolitiikassa, elinkeinopolitiikassa ja työmarkkina-asioissa sekä laajaa yhteistyötä poliittisten päättäjien ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Uuden järjestön vaikutusvalta perustuu suureen edustavuuteen ja asiantuntevuuteen, tiedotteessa ilmoitetaan.

Yhä tärkeämpi osa-alue edunvalvonnassa on kansainvälinen toiminta. Elinkeinoelämän vaikutusmahdollisuuksia on välttämätöntä parantaa Euroopan unionissa, sillä unionin laajentuminen vaikuttaa suomalaisten yritysten kilpailuedellytyksiin ja unionista tulee yhä enemmän toimialoille yhteisiä säädöksiä. Jotta EU-tason edunvalvontaa voidaan parantaa, tarvitaan elinkeinoelämän entistä tiiviimpää yhteistyötä kotimaassa.

Voimien kokoaminen keskusjärjestötasolla vaikuttaa myös liittotason järjestörakenteisiin. Uuden järjestön perustamisella voidaan edistää nykyistä voimakkaampien liittokokonaisuuksien muodostumista työnantajapuolella ja samalla karsia päällekkäisyyksiä. Tämäkin kehitys on omiaan vahvistamaan elinkeinoelämän edunvalvontaa, kerrotaan tiedotteessa.

Uuden elinkeinoelämän keskusjärjestön vaatima tekninen valmistelu pyritään tekemään kuluvan vuoden aikana. Sen jälkeen nykyiset keskusjärjestöt, jäsenliitot ja yritykset voivat tehdä tarvittavat päätöksensä. Tällä hetkellä PT ja TT edustavat yhdessä lähes 15 000:ta yritystä, joiden palveluksessa on yli 900 000 ihmistä.
"Tämä ei ole mikään saneerausohjelma"
Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) toimitusjohtajan Kalevi Hemilän mukaan TT:n ja Palvelutyönantajien tavoitteena on luoda Suomeen uusi elinkeinoelämän keskusjärjestö. -Tässä ei yhdistetä ketään mihinkään, vaan tehdään uusi järjestö PT:n ja TT:n jäsenyritysten pohjalle, Hemilä sanoi STT:lle.

Hemilän mukaan kyseessä ei ole saneerausohjelma, vaan hankkeen tavoitteena on olemassa olevien resurssien entistä tehokkaampi käyttö. -Keskusjärjestön kokoaminen tällä tavalla antaa mahdollisuuden liittotasolla järjestörakenteiden kehittämiseen. Kun tulee yksi keskusjärjestö kahden sijaan, on helpompi muodostaa liittotasolle vahvoja, hyviä liittokokonaisuuksia, Hemilä sanoo.

Hemilän mukaan uudessa keskusjärjestössä korostuvat yrittäjyys sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiat, sillä valtaosa kummankin liiton jäsenkentästä on pk-yrityksiä.

Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Arto Ojala korostaa, että jos selvitys osoittaa, että uudessa järjestössä kaikkien nykyisten jäsenliittojen etuja pystytään ajamaan paremmin kuin tähän asti, niin sitten se muodostetaan. Hänen mukaansa olennaisen tärkeää on varmistaa, että myös pienten yritysten ääni saadaan uudessa liitossa kuulumaan.

(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 16.09.2003)

Palkansaajakeskusjärjestöt eivät pidä työnantajien yhdistymishanketta omalta kannaltaan huolestuttavana.
(Seitsemän uutiset 16.09.2003)

(Talousuutiset 16.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat