Paljonko rahaa ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle annetaan lahjaksi? Tämä on tyypillinen summa

Omat rahat: Näin aloitat sijoittamisen 9:46
Katso myös: Näin aloitat sijoittamisen. Videolla vinkkejä!

Moni ylioppilas ja ammattiin valmistuva nuori saa tänäkin keväänä rahalahjoja. Mutta mikä on tyypillinen lahjan suuruus?

Tänäkin keväänä tuoreet ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat saavat perheeltä ja lähipiiriltä rahalahjoja.

Danske Bankin suomalaisille tekemästä kyselystä selvisi, että tyypillinen lahjan suuruus on 100 euroa. Rahalahjan suuruus kuitenkin vaihtelee paljon sen mukaan, keneltä lahja saadaan.

Reilulle tuhannelle suomalaiselle tehdyn kyselyn mukaan rahalahja on annetuista lahjoista yleisin.

Tänä vuonna ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle lahjoja antavista vajaa puolet kertoo antavansa rahaa. Rahan sijaan jotain muuta antaa neljännes. Neljännes vastaajista ei vielä tiedä, mitä aikoo antaa.

Kenelle lahja annetaan?

Lahjaksi annettavan rahan määrä vaihtelee sen mukaan, keneltä se saadaan.

Kyselyssä paljastui, että vaikka kaikkien rahalahjojen keskiarvo on 370 euroa, mediaani on vain sata euroa. Tämä viittaa siihen, että vastaajien joukossa on sellaisia, jotka antavat todella suuria rahalahjoja. 

Selkeästi suurimpia summia antavat ylioppilaiden ja ammattiin valmistuvien vanhemmat sekä isovanhemmat, joilla lahjan mediaani on noin 100 euroa. Jos lahja annetaan ystävän tai sukulaisperheen lapselle, mediaani on noin 50 euroa.

– Noin 50 euron lahja sopii hyvin yhteen myös meidän kokemuksemme kanssa. Tässä on kuitenkin paljon vaihtelua ja suuri osa lahjoista jää alle 50 euroon. Nykyään lahjat annetaan usein käteisenä tai digitaalisia kanavia hyödyntäen kuten tilisiirtona tai MobilePayn kautta, kertoo Danske Bankin päivittäispalveluista vastaava johtaja Heli Pieninkeroinen tiedotteessa.

"Suomalaiset pitävät arvossa opiskelua"

Danske Bankin kyselytutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten suhtautumista rahalahjojen kokoon. Vain 15 prosentin mielestä annetut rahalahjat ovat liian suuria.

– Tutkimuksessa ei löytynyt ryhmää, joka olisi merkittävästi pitänyt lahjoja liian suurina. 56 prosenttia kaikista vastaajista oli sitä mieltä, että lahjat eivät ole liian suuria ja 28 prosenttia ei osannut sanoa. Voi siis sanoa, että suomalaiset pitävät arvossa opiskelua ja ovat valmiita palkitsemaan siitä läheisiään, Pieninkeroinen sanoo.

Näin rahoja toivotaan käytettävän

Rahjalahjoja antavat toivovat yleisimmin, että annettu summa säästetään tai sillä rahoitetaan suuria hankintoja. Näitä molempia toivoi käyttökohteeksi 29 prosenttia kyselyyn vastanneista.

18 prosenttia vastaajista toivoi, että rahalahja sijoitettaisiin. 40 prosenttia ei halunnut vaikuttaa rahan käyttökohteeseen.

– Lahjanantajilla vaikuttaa olevan toive siitä, että rahoja käytettäisiin johonkin konkreettiseen kuten säästämiseen tai hankintoihin. Lahjanantajalla on mahdollisuus myös ohjata rahankäyttöä antamalla lahja esimerkiksi rahasto-osuutena, joka on selvästi yleistymässä, Pieninkeroinen sanoo.

Näin vastaukset jakautuivat

Omalle lapselle 29 prosenttia vastaajista aikoo antaa alle 50 euron rahalahjan, 36 prosenttia 51–100 euroa ja yli 100 euroa 36 prosenttia.

Lapsenlapselle 29 prosenttia vastaajista aikoo antaa alle 50 euron rahalahjan, 49 prosenttia 51–100 euroa ja yli 100 euroa 22 prosenttia.

Sukulaislapselle 79 prosenttia vastaajista aikoo antaa alle 50 euron rahalahjan, 16 prosenttia 51–100 euroa ja yli 100 euroa 6 prosenttia.

Ystäväperheen lapselle 92 prosenttia vastaajista aikoo antaa alle 50 euron rahalahjan, 8 prosenttia 51–100 euroa ja yli 100 euroa 0 prosenttia.

Tässä on tämän kevään paras ylioppilas:

Tässä on kevään paras ylioppilas – Alex Halme kirjoitti hurjat 11 laudaturia ja kaksi eximiaa 5:40

Lähde: Danske Bank

Lue myös:

    Uusimmat