Rahalahja ylioppilaalle tai ammattiin valmistuneelle? Kysely selvitti, mikä on sopiva summa

Mitä valmistuvalle tai hääparille lahjaksi? Selvitimme lahjaetiketin salat 10:51
KATSO MYÖS: Tapakouluttaja Mirva Saukkola kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, mitä valmistuvalle nuorelle kannattaa viedä lahjaksi. Mitä nuoret itse haluavat? Kysyimme kolmelta valmistuvalta.

Moni vie ammattiin valmistuneelle tai ylioppilaalle rahakuoren, mutta paljonko rahaa valmistujaislahjaksi tulisi antaa? Kyselytutkimus paljastaa uusimaalaisten suosiman summan.

Ammattiin valmistuneelle tai ylioppilaalle annettava lahja voi usein tuottaa päänvaivaa, mutta moni päätyy antamaan nuorelle lahjaksi rahaa. Mutta mikä on sopiva summa antaa lahjaksi? Lahjanantajan taloudellisen tilanteen lisäksi asiaan voi vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka läheinen hän on lahjansaajan kanssa.

Danske Bankin suomalaisille vuonna 2021 tekemästä kyselystä selvisi, että tyypillinen lahjan suuruus on 100 euroa. OP Uusimaan toukokuussa 2023 teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, mikä on sopiva summa ylioppilaalle, vastavalmistuneelle, rippikoulun käyneelle tai hääparille. Kyselytutkimukseen vastasi 1783 iältään 18–79-vuotiasta uusimaalaista.

–  Tutkimuksen mukaan uusimaalaiset pitävät juhlaan kuin juhlaan sopivimpana noin 50–100 euron rahalahjaa. Arviot sopivasta summasta vaihtelevat kuitenkin hieman riippuen siitä, onko kyseessä valmistuminen, rippijuhla vai esimerkiksi häät, kertoo OP Uusimaan peruspalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Thomas Salomaa tiedotteessa.

Paljonko rahaa ylioppilaslahjaksi tai ammattiin valmistuneelle?

Yli puolet eli 56 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista antaisi vastavalmistuneelle 50–100 euroa. 23 prosenttia puolestaan antaisi jopa yli sata euroa, ja 11 prosenttia alle 50 euroa.

Rippilahjan suuruus?

Kyselytutkimuksen mukaan rippikoulun käyneelle annetaan hieman pienempiä summia kuin ylioppilaalle. Kuitenkin melkein puolet (48 prosenttia) vastanneista antaisi ripille päässeellekin 50–100 euroa. 28 prosenttia pitäisi summan pienempänä kuin 50 euroa, ja 11 prosenttia antaisi lahjaksi yli sata euroa.

Paljonko rahaa häälahjaksi?

Hääpareille suomalaiset antaisivat ainakin tämän kyselytutkimuksen mukaan enemmän kuin ylioppilaalle tai ripille päässeelle. Jopa 24 prosenttia antaisi yli sata euroa ja 15 prosenttia jopa yli 150 euroa. 31 prosenttia pitäisi 50–100 euron lahjaa sopivana, kun vain viisi prosenttia antaisi alle 50 euroa hääparille.

Mikä on tapakouluttajan mielestä sopiva summa?

Paineita ei kyselytutkimuksen tuloksista kannata ottaa. Viime vuonna Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut tapakouluttaja Helena Valonen muistutti, että juhlat eivät ole pohjimmiltaan kilpailu- tai rahankeruutilanne.

– Sopiva summa on sellainen, että jokainen kuuntelee omaa sydämen ääntään: mikä summa tuntuu hyvältä lahjoittaa? 

Vaikka häälahjassa vastaanottajana on kaksi ihmistä, tapakouluttajan mukaan tilanteen voi kuitenkin ajatella niin, että vastaanottajia on yksi: hääpari tai parin perhe. Katso koko haastattelu videolta. 

Tapakouluttaja kertoo, mikä on sopiva rahasumma valmistuvalle, ripiltä päässeelle tai hääparille 6:57
Tapakouluttaja Helena Valosen mukaan sopivaa rahasummaa ei voida määritellä yksiselitteisesti, vaan se määräytyy tilanteen mukaan.

Lähde: OP Uusimaa

Lue myös:

    Uusimmat