Mitä lahjaksi ylioppilaalle? Tapakouluttaja neuvoo, mitä ei ainakaan kannata antaa

Mitä valmistuvalle tai hääparille lahjaksi? Selvitimme lahjaetiketin salat 10:51
KATSO VIDEO: Tapakouluttaja Mirva Saukkolan lahjavinkkien lisäksi kolme ylioppilaaksi valmistuvaa kertoi haastattelussa, mitä he toivovat – ja mitä eivät toivo – lahjaksi. Lisäksi Stockmannin myyntijohtaja Hanna Länsivuori kertoo lahjalistojen salat: mitä hääparit ja valmistuvat toivovat lahjaksi?

Mitä ylioppilaalle lahjaksi? Rahaa vai jotain muuta? Tapakouluttaja Mirva Saukkola vinkkaa, kuinka tehdä valmistuvan lahjasta ikimuistoinen.

Monen kesään kuuluu valmistujaisia, ristiäisiä, rippijuhlia ja häitä, ja lahjojen miettiminen voi olla tukalaa. Tapakouluttaja, Tapaseuran puheenjohtaja Mirva Saukkola kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa vinkkejä lahjanantajille.

Mitä ei ainakaan kannata antaa valmistuvalle lahjaksi?

– Yleisesti ottaen kannattaa vähän miettiä sitä, mitä lahjansaaja toivoo, Saukkola sanoo.

Ylioppilas tai ammattiin valmistuva on kenties aikeissa muuttaa omaan kotiin, joten astiastot ja aterimet voivat olla mieluisa lahja uuteen asuntoon. Sen sijaan Saukkola nostaa esiin epäkäytännölliset ja epätoivotut lahjat, joita lahjansaaja ei välttämättä arvosta.

– Ehkä seitsenhaarainen hopeinen kynttilänjalka ei ole ihan ensimmäinen juttu, mitä nuori ihminen toivoo.

Kolme ylioppilaaksi valmistuvaa kertoi haastattelussa, mitä he toivovat – ja mitä eivät toivo – tulevana lauantaina lahjaksi. Lisäksi Stockmannin myyntijohtaja Hanna Länsivuori kertoo lahjalistojen salat: mitä hääparit ja valmistuvat toivovat lahjaksi? Entä miten lasten synttäreillä vältettäisiin lahjakeskeisyyttä? Katso haastattelut yllä olevalta videolta.

Saako ylioppilaalle antaa lahjaksi rahaa?

Onko setelin sujauttaminen kuoreen liian helppo tapa selvittää lahjapulma, vai sopiiko raha lahjaksi ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle? Saukkolan mukaan rahan antaminen lahjaksi ei välttämättä kerro siitä, että lahjanantaja olisi päästänyt itsensä helpolla.

– Rahalahjat ovat usein myös sellaisia, että ne ovat helposti muunnettavissa elämyslahjoiksi eli toisin sanoen, kun saa rahalahjan, se voi tarkoittaa sitä, että lähdet vaikka reissaamaan maailmalle tai lähdet vaikka festareille, hän vinkkaa.

Kuinka paljon rahaa ylioppilaalle pitäisi antaa?

Danske Bankin suomalaisille tekemästä vuonna 2021 kyselystä selvisi, että tyypillinen lahjan suuruus on 100 euroa. Rahalahjan suuruus kuitenkin vaihtelee paljon sen mukaan, keneltä lahja saadaan.

Selkeästi suurimpia summia kyselyn mukaan antoivat ylioppilaiden ja ammattiin valmistuvien vanhemmat sekä isovanhemmat, joilla lahjan mediaani oli noin 100 euroa. Jos lahja annetaan ystävän tai sukulaisperheen lapselle, mediaani oli noin 50 euroa.

Lue koko juttu: Paljonko rahaa ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle annetaan lahjaksi? 

Saukkola muistuttaa, että vaikka moni ajattelee rahalahjan häviävän nopeasti ilman, että siitä jää mainittavaa muistoa, niin maailmassa on jo valtavasti tavaraa. Niinpä jos rahoilla mahdollistettu matka tai festarireissu jää lahjansaajan mieleen ja muistoihin, on se aivan yhtä pysyvä muisto kuin hopeiset teelusikat.

Jos rahakuoren lisäksi haluaa lahjan yhteyteen jotain ikimuistoista, Saukkola vinkkaa etsimään kirjan, jolla on tärkeä merkitys tai sanoma.

– Sen kirjan voi hyvin löytää antikvariaatista vaikka eurolla tai kahdella, että se ei tavallaan nosta hankintakustannuksia, mutta se jättää kuitenkin lahjansaajan mieleen, mitä lahjanantaja on halunnut hänelle sanoa. On tiettyjä kirjoja, jotka ovay aina sellaisia, joita ihmiset vaalivat mielessään.

Esimerkiksi Saukkola nostaa Antoine de Saint-Exupéryn kirjoittaman Pikku prinssin, joka sopii niin ristiäislahjaksi kuin valmistuvallekin.

Onko lahjan rahallisella arvolla merkitystä?

Saukkola uskoo, että ajatuksella on rahaa tärkeämpi merkitys, sillä eri ihmisille raha merkitsee eri asioita.

– Jollekulle sata euroa on pikkuraha, toiselle se on valtava raha. Kun miettii lahjaa, jota on antamassa, niin siinä se ajatus on tärkein.

Saukkolan mukaan tällöin tulevat esiin asiat, kuten kiertotalous ja käytetyn ostaminen.

– Koska jos mietitään sitä, että on vähän vähemmän rahaa käytössä oman elämäntilanteen takia, niin siinä kohtaa esimerkiksi suomalaisen design-astiaston antaminen lahjaksi – jos se on löytynyt edullisesti kirpputorilta –, on aivan yhtä arvokas ja merkityksellinen sille lahjansaajalle kuin silloin, jos se on ostettu uutena suoraan merkkiliikkeestä. Eli siinä pitää vähän nähdä vaivaa, jos haluaa tätä ajatusta viedä eteenpäin.

Mikä lahjansaajan maku on?

Onko käytetyn lahjan antaminen todella "sallittua"? Saukkola muistuttaa, että maailma on muuttumassa.

– Maailma on tällä niin täynnä tavaraa, että hirveän monet nuoret arvostavat itse asiassa sitä, että voidaan antaa käytettyä.

Tärkeintä on, että lahjasta on iloa saajalleen, eikä se joudu kaapin perukoille pölyttymään.

– Kun ostaa lahjoja, kannattaa pikkuisen ehkä haarukoida sitä, mikä se lahjansaajan maku on. Minkälaisista asioista hän pitää? Jos on esimerkiksi nuori henkilö, joka pitää modernista muotoilusta, niin siinä vaiheessa koukeroiset ruusukupit ei ole välttämättä sellaisia, jotka tulee häntä ilahduttamaan.

Katso myös, kuinka Mirva Saukkola neuvoo kesän juhlijoita pukukoodeissa

Mitä eroa on pukukoodeilla smart casual ja casual? 0:59
Mitä eroa on pukukoodeilla smart casual ja casual?

Lue myös:

    Uusimmat