Mainos

Palestiinalaispresidentti pyysi USA:ta painostamaan Israelia

Sekä Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice että YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vierailevat parhaillaan Lähi-idässä. Vierailuilla on yritetty hieroa rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on pyytänyt Yhdysvaltain ulkoministeriä Condoleezza Ricea painostamaan Israelia rauhanneuvottelujen aloittamiseksi uudelleen. Rice neuvotteli Abbasin kanssa tänään toistamiseen Lähi-idän kierroksensa aikana.

Ricen oli määrä matkustaa vielä tänään Jerusalemiin keskustelemaan Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanssa toisen kerran. Rice ja Olmert neuvottelivat jo eilen.

Ricen matka sattuu samaan aikaan YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin Lähi-idän matkan kanssa.

Ban kehotti tänään Israelia ja kansainvälistä yhteisöä antamaan uudelle palestiinalaisten yhteishallitukselle "poliittista tilaa", jotta se voisi käsitellä kansainvälisen yhteisön vaatimuksia väkivallasta luopumiseksi ja Israelin tunnustamiseksi.

Ban sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Jerusalemissa Olmertin kanssa, että kansainvälisen yhteisön tulisi rohkaista uutta palestiinalaishallitusta "niin paljon kuin se voi" noudattamaan noita vaatimuksia.

- Haluaisimme nähdä tämän hallituksen sitoutuvan selkeästi väkivallattomuuteen, Ban sanoi. - Samassa hengessä, Israelin toimet ovat erittäin tärkeitä, Ban jatkoi.

YK:n pääsihteeri vierailee seuraavaksi Jordaniassa ja osallistuu Arabimaiden huippukokoukseen Riadissa Saudi-Arabiassa ylihuomenna.

Arabimaiden huippukokous esittänee rauhansuunnitelman

Arabimaiden ulkoministerit sopivat tänään elvyttävänsä aiemman arabien rauhansuunnitelman. Arabimaiden huippukokous tehnee ylihuomenna virallisen esityksen vuoden 2002 suunnitelman elvyttämisestä.

Se esitetään uudelleen alkuperäisessä muodossaan. Arabimaat tarjoavat Israelille suhteiden normalisointia, jos Israel vetäytyy vuonna 1967 miehittämiltään alueilta.

Israel torjui suunnitelman aiemmin, mutta viime aikoina arabimaiden suunnitelmaa on Israelissa luonnehdittu mahdolliseksi rauhanneuvottelujen lähtökohdaksi.

Tänään Olmert sanoi, ettei hän epäröisi osallistua, jos hänet kutsuttaisiin "alueelliseen arabikokoukseen".

Olmert kertoi näkemyksestään yhteisessä tiedotustilaisuudessa YK:n pääsihteerin kanssa, kun heiltä kysyttiin, oliko YK kutsunut Israelin ja palestiinalaiset kokoukseen yhdessä EU:n, Venäjän, YK:n ja Yhdysvaltain kanssa. Tällaista kokousta on harkittu, vahvisti Ricen kanssa matkustava amerikkalaisvirkamies.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.