Palestiinalaispakolaisten paluuoikeus Lähi-idän suurimpia ongelmia

Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluiden ongelmakohta on palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeus. Israel kieltää pakolaisuuden ja palestiinalaistenkin mielipiteet ovat jakautuneet.

Israelin ja palestiinalaisten ehkä vaikein este rauhantiellä on palestiinalaisten pakolaisten paluuoikeus synnyinseudulleen.

Israelin hallitus kieltää jyrkästi koko pakolaisuuden käsitteen. Myös Israelin juutalaisväestö laajalti torjuu paluuoikeuden. Palestiinalaiset itse ovat jakautuneet kysymyksessä.

Pakolaisongelma syntyi Israelin itsenäistymisen myötä. Tuolloin noin 750 000 pakolaista, suuri osa väkivallan uhan alla, jätti kotinsa. Kuuden päivän sota toi 300 000 pakolaista lisää. Nyt rekisteröityjä pakolaisia monessa polvessa on yli neljä miljoonaa, rekiströimättömiä noin miljoona.

YK:n alaisia leirejä on 59, joissa asuu toista miljoonaa pakolaista. Muut asuvat maanpaossa eri puolilla maailmaa.

Takavuosina palestiinalaisten poliittinen johto sysäsi syrjään koko pakolaiskysymyksen, mutta varsinkin Lähi-idän ulkopuolella asuvat palestiinalaiset pitävät asiaa vahvasti esillä.

Paluuoikeus perustuu YK:n päätöslauselmiin ja kansainväliseen oikeuteen, ja Israelin pitäisi tunnustaa se ainakin periaatteessa, sanoo amerikanpalestiinalainen, myös Suomessa 90-luvulla asunut lakimies. - Yksi pakolaisten vaihtoehdoista täytyy olla oikeus palata Israeliin, PLO:n lainopillinen neuvonantaja Michael Tarazi vaatii.

Toisten palestiinalaisten mielestä tärkeintä on, että Israelin miehitys loppuu. - Strateginen tavoitteemme on ollut vapauden saavuttaminen ja itsenäisyys. Meidän on katsottava tulevaan ja suljettava menneisyyden sivut, vaikka se on tuskallista, professori, dekaani Sari Nusseibeh Al-Qudsin yliopistosta kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat