Mainos

Palestiinalaiset ovat saaneet uuden hallituksen

Hallituksessa on pääministerin lisäksi 11 ministeriä. Ministereistä kukaan ei kuulu presidentti Mahmud Abbasin johtamaan Fatahiin tai islamistiseen Hamasiin.

Palestiinalaisten hätätilahallitus on vannonut virkavalansa presidentti Mahmud Abbasin johtamassa seremoniassa Ramallahissa Länsirannalla.

Hallitukseen kuuluu jo aiemmin nimitetyn pääministeri Salam Fajjadin lisäksi 11 ministeriä, joista kaksi on naisia. Yksikään ministereistä ei kuulu presidentti Mahmud Abbasin johtamaan Fatahiin eikä islamistiseen Hamasiin. Sisäministeriksi nimitettiin kuitenkin Abdelrazak al-Jehia, joka on ollut Fatahin liittolainen ja toiminut taistelijoiden komentajana. Nyt hänen tehtävänään on valvoa palestiinalaisten turvallisuusjoukkoja.

- Kansalaisten turvallisuus on ensisijaista, sanoi Fajjad televisiopuheessaan.

Abbas on avustajiensa mukaan säätänyt poikkeusasetuksia, jotka tekivät hallituksen nimittämisen mahdolliseksi ilman hyväksyntää palestiinalaisten parlamentilta, jossa Hamasilla on enemmistö. Uusi hallitus jäädytti kaikki entisen palestiinalaishallinnon pankkitilit.

Hamas tuomitsi hallituksen

Hamas luonnehti hallituksen nimittämistä "vallankaappausmenetelmäksi".

- Fajjadin hallitus ei ole kansallinen hallitus eikä lainmukainen. Se ei saa tunnustusta muilta kuin miehitykseltä (Israel) ja amerikkalaisilta, sanoi Hamasin virkailija Sami Abu Zuhri.

Hamas pitää silti Abbasia presidenttinä eikä aio perustaa mini-valtiota Gazaan, missä 1,5 miljoonaa ihmistä asuu 40 kilometrin kaistalla. Heti hallituksen virkavalan jälkeen Abbas antoi asetuksen, jolla Hamasin puolisotilaalliset joukot julistettiin lainvastaisiksi. Perusteluna on aseellinen kapina palestiinalaishallintoa vastaan.

Hamasin joukot ottivat Gazan kaistan valvontaansa viime viikolla taisteluissa, joissa kuoli 110 ihmistä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.