Mainos

Pakolaisten joukkopaluu Ruandaan jatkui

Kymmeniätuhansia hutupakolaisia saapui edelleen tänään Itä-Zairesta Ruandan puolelle. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan arviolta 15000 pakolaista tunnissa ylitti Ruandan rajan. -Yli 30 0000 pakolaista on tullut rajan yli eilisestä lähtien, sanoi Peter Kessler UNHCR:stä. Pakolaisia on kuitenkin niin paljon, ettei heidän tarkka määränsä ole selvillä.

Silminnäkijöiden mukaan syvältä Zairesta rajalle johtava tie oli lauantaina täynnä hutupakolaisia, jotka olivat lähteneet Ruandasta vuonna 1994 peläten sisällissodan voittaneiden tutsien kostoa.
-Näky on uskomaton, kuin liikkuva ihmismeri, kertoi uutistoimisto Reuterin kuvaaja.
-Kuoleman tie on nyt toivon tie, sanoi puolestaan YK:n pakolaisjärjestön edustaja Ray Wilkinson.

Lauantai-iltapäivällä saatiin ristiriitaisia tietoja siitä, pitääkö Ruanda rajansa auki. Uutistoimisto DPA:n mukaan raja olisi suljettu väliaikaisesti. UNCHR:n edustaja kertoi aiemmin lauantaina, että Ruanda suunnitteli sulkevansa Ruandan ja Zairen välisen rajan, jotta "pakolaistulvaa voitaisiin valvoa".

Rajalla sijaitseva Petite Barriere -pakolaisleiri täyttyi nopeasti heti pakolaisvirran alkaessa. Ruandalaisjoukot ja avustusjärjestöt ovat luopuneet palaavien pakolaisten rekisteröinnistä ja antavat heidän tarpoa vapaasti Gisenyitä ympäröiville kukkuloille.

UNHCR:n mukaan itäzairelaisen Goman kaupungin liepeille on kerääntynyt noin 300 000 ihmistä, jotka ovat matkalla kohti rajaa. Ruandan puolella pakolaiset kerääntyivät väliaikaiseen leiriin, mistä heidät oli määrä kuljettaa myöhemmin lauantaina busseilla ja kuorma-autoilla kotiseuduilleen.

Ruandan sisällissodan hävinneet hutusotilaat pitivät aiemmin Itä-Zairen leirejä hallussaan ja estivät tavallisten pakolaisten paluun kotimaahansa. Hututaistelijat menettivät kuitenkin otteensa leireistä otettuaan aiemmin tällä viikolla yhteen Itä-Zairen tutsikapinallisten kanssa.

Goman lähellä puhkesi varhain lauantaina uusia kiivaita taisteluja Mugungan leiriltä paenneiden hutusotilaiden sekä alueen tutsikapinallisten välillä, kertoivat toimittajat. Taisteluja käytiin noin 30 kilometriä luoteeseen Gomasta.

YK:n lähettiläs Ruandaan

YK:n Zairen kriisiä hoitava erityislähettiläs palasi lauantaina Ruandaan, jonka johtajat sanoivat, että joukkojen lähettäminen alueelle on tarpeetonta, koska hutu-pakolaiset ovat palaamassa kotiin.

Erityislähettiläs Raymond Chretien sanoi tapaavansa Ruandan johtajia heti lauantaina, minkä jälkeen hän raportoi keskustelun tuloksista YK:lle.

Ruanda on vastustanut YK:n johtamien monikansallisten joukkojen joukkojen lähettämistä Zaireen. Ruandan naapurimaa Burundi sen sijaan on sanonut, että jos joukkoja lähetetään, tulisi niiden tehdä muutakin kuin auttaa elintarvikkeiden jakelussa.

Mobutu palaamassa Zaireen

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko, joka on toipilaana Ranskassa, palaa pian kotiin, ilmoitti Zairen pääministeri Kengo wa Dondo lauantaina. Pääministeri sanoi Mobutun haluavan valvoa pakolaisten avustusohjelmaa Itä-Zairessa. Mobutulta leikattiin hiljattain eturauhassyöpä Sveitsissä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.