Pakko olla hauskaa, vaikka tekisi mieli huutaa – teeskenteletkö sinä tunteesi?

Teeskentelevä tunneilmaisu on sitä, että hauskaa on oltava, vaikkei hauskaa oikeasti olisi. – Moka on asia, jolla tätä on hyvä testata: jos on tilaa epäonnistua, ilmapiiri on oikeasti hyväksyvä, luovuusyrittäjä Helena Tornberg kertoo.

– Minulla oli tuttu, joka aina halusi, että meillä on hauskaa. Joskus jos oli tapahtunut jotakin, kuten perheissä kaikenlaista tapahtuu, ja oli kummallinen tunnelma, hän alkoi hyppiä rantakivillä ja sanoi teennäisesti, että kylläpä meillä on hauskaa. Se ärsytti, mutta samalla se puhkaisi kuplan, Helena Tornberg kertoo.

Tornberg on nuoruudessaan erikoistunut psykiatriseen sairaanhoitoon ja lukenut terveydenhuollon opettajaksi ja työnohjaajaksi. Nykyisin Tornberg käyttää itsestään titteliä luovuusyrittäjä. Hän tekee myös tunnevalmennuksia.

Tunnevuorovaikutuksen ongelmia

Teeskentelevä tunneilmaisu on esimerkiksi sitä, että hauskaa on oltava, vaikkei hauskaa oikeasti olisi. Kyse ei ole siitä, ettei esimerkiksi niin sanottuja tyhjiä kohteliaisuuksia saisi enää heitellä. Ilmaisussa pitäisi kuitenkin olla vapautta.

– Jos vapautta ei ole, ilmaisu puetaan sinun päällesi etkä saa soveltaa asioita omana itsenäsi. Moka on asia, jolla tätä on hyvä testata: jos on tilaa epäonnistua, ilmapiiri on oikeasti hyväksyvä. Silloin ei ole, jos mokasta aletaan heti moralisoida tai synnyttää me vastaan te -asetelmaa.

Pienillä eleillä ja sanoilla ihminen voidaan hiljentää 

Teeskentelevää tunneilmaisua voi esiintyä myös tilanteissa, joissa tuntemattomat kohtaavat. Esimerkiksi juhlissa tai kokouksessa, jossa ihmiset ovat vieraita, kaikki tavallisesti myötäilevät keskustelua ja haluavat olla muiden kanssa samaa mieltä.

Tornberg itse saattaa testata tunneilmaisun aitoutta heittämällä ilmaan kommentin, joka on eri linjassa tai aivan eri aiheesta kuin se, mistä tilanteessa "pitäisi" puhua.

– Olen joskus sanonut, että ihmettely ja hämmennys ovat rehellisimpiä tunnetiloja ihmisessä. Ne eivät ole paha juttu. Mutta mihin niistä mennään? Jos muilla on tarve hiljentää sinut, ei ollut tarkoitus oikeasti keskustella. Pienillä eleillä ja sanoilla, joita ei edes sanota, voidaan hiljentää ihminen. Suomalainen aito rehellisyys mielestäni sisältää sen, että tulee hyväksytyksi, vaikka on eri mieltä, hän sanoo.

– Aito tunnevoima vaikuttaa ja valloittaa. Tunteilla on suuri merkitys esimerkiksi ensivaikutelman luomisessa, tilanteiden ennakoimisessa, oppimisen sisäistämisessä  Tunnevoima antaa energiaa, koko keho on käytössä. Ihmisen henkinen kotipesä muodostuu tunnevuorovaikutuksesta ja siitä syntyneistä elämyksistä, kokemuksista ja muistoista.

Vinkkejä elämän parantamiseen:

3:35:00

1:50
 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja