Pakkaskelit nostavat sähkön hintaa koviin lukemiin tänään ja huomenna – lue konkreettiset keinot sähkön säästämiseksi

Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit 2:16
KATSO MYÖS: Asiantuntijan kertoo, millä vinkeillä säästää sähköä ja mitkä ovat hölynpölyä.

Kovat pakkaset laittavat Suomen sähköjärjestelmän koville tällä viikolla, mikä heijastuu suoraan pörssisähkön hintaan. Pienentämällä sähkönkäyttöään järkevästi sähkölaskussa voi kuitenkin säästää.

Pörssisähkön hinta on ollut kovissa lukemissa joulukuussa: maanantaina se kohosi ylimmillään jopa 59 senttiin kilowattitunnilta Nordpool-pörssissä ja tiistaina iltakuudelta se on jo 73 senttiä. Sähköyhtiö Oomin toimitusjohtaja Tuomas Oksanen kertoi maanantaina sähköpostitse MTV Uutisille, että sähkön hinta voi ainakin viikon keskivaiheilla käydä huomattavan korkeaksi.

Sähkön hinta pysytteleekin huomattavan korkealla myös keskiviikkona: aamukymmenen ja iltakuuden välillä pörssisähkön hinta on 56–65 senttiä/kWh, kalleimmillaan juuri iltakuudelta.

Sähkön käyttöä kannattaa luonnollisesti vältellä kovimpien hintapiikkien aikana huolimatta siitä, nojaako sähkösopimuksesi pörssisähkön hintaan vai ei. 

Tämän lisäksi on useita käytännöllisiä vinkkejä, joiden avulla säästät sähkön kulutuksessa ja näin ollen sähkölaskussa huomattavasti. On hyvä muistaa, että vaikka yksittäinen kikka ei välttämättä pudota sähkölaskun summaa merkittävästi, useilla pienillä puroilla voi säästää pitkän pennin.

Miksi sillä on väliä, mihin aikaan sähköä käyttää?

Fortum muistuttaa tiedotteessaan, että sähkön tämän hetken korkea markkinahinta kertoo, että sähköstä on juuri nyt niukkuutta. Tulevina päivinä olisikin tärkeää siirtää sähkön kulutusta mahdollisuuksien mukaan keskipäivään, myöhäisiltaan ja yöhön – eli korkeimpien kulutuspiikkien ulkopuolelle.

Sähkön hinta koostuu muun muassa sään, tuotannon ja kysynnän suhteen vaihteluista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Mitä enemmän sähköstä on niukkuutta, sitä kalliimpaa se on. Myös Euroopan hintataso vaikuttaa sähkönhintaan Suomessa, sillä olemme osa eurooppalaista sähkömarkkinaa.

Vaikka käyttämäsi sähkön hinta ei perustuisikaan pörssisähköön, välttämällä sähkönkulutusta korkeimpien kulutuspiikkien aikana, tuet sähköntuotannon ja -kulutuksen tasapainoa ja autat osaltasi pienentämään sähkökatkojen riskiä.

Tekemällä monta pientä sähköä säästävää toimenpidettä syntyy suuri säästö

Sähköä voi ja kannattaakin nyt säästää monin eri keinoin. Sähköyhtiöiden asiantuntijat Vattenfallilta, Fortumilta ja Helenilta kertoivat MTV Uutisille aiemmin konkreettisia keinoja, joilla sähkölaskuaan voi oikeasti pienentää

  • Sammuta sähkölaitteet ja valaisimet, jos et niitä käytä.
  • Uudemmat laitteet kuluttavat pääsääntöisesti vähemmän sähköä kuin vanhat. Mieti mitä laitteita voisi uusia ja paljonko sähkössä säästäisit.
  • Säädä huonelämpötilat oikein: yksikin celsiusasteen lasku huoneistossa pienentää lämmityskuluja viiden prosentin verran.
  • Tiivistä vetokohtia.
  • Ikkunat kiinni ja ilmanvaihto kuntoon – raollaan oleva makuuhuoneen ikkuna on monen suomalaisen energiansäästösynti talvella.
  • Tingi varastotilojen ja autotallin lämpötilasta ja lisää tarvittaessa lisäeristettä esimerkiksi ikkunoihin ja oviin.
  • Sauno tehokkaasti ja harkiten.
  • Käytä lämmintä vettä säästeliäästi – riittäisikö pyykin tai astioiden pesuun pikaohjelma tai matalamman lämpötilan asetus?
  • Ilmalämpöpumppu käyttöön ennen sähköpattereita.
  • Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti – pakastimen seinissä oleva jääkerros vaikuttaa laitteen toimintaan heikentävästi ja nostaa sähkönkulutusta.

Toimiva tulisija säästää lämmityskustannuksissa

Jos kotitaloudesta löytyy tulisija, voi lämmityskustannuksia saada alas tuntuvasti.

MTV Uutiset kirjoitti aikaisemmin Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n tiedotteesta, jonka mukaan toimivalla tulisijalla voi pitää kotinsa lämpimänä ja valmistaa ruokaa silloinkin, jos muissa energiajärjestelmissä olisi häiriöitä.

Aktiivisella tulisijan käytöllä sähkölasku voi pienentyä roimasti: TSY:n laskelmien mukaan kulut voivat pienentyä jopa 1 500–5 500 euroa vuodessa.

– Mitä isompi omakotitalo on ja mitä useammin tulisijalla lämmitetään, sitä suuremmat voivat säästöt olla, yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan.

Saadakseen parhaan mahdollisen hyödyn tulisijastaan, kannattaa kuitenkin pohtia, millaisia puita takassa polttaa, missä kunnossa tulisija on ja tarkastella hieman myös tapaa, jolla puita polttaa.

– Se ihan ensimmäinen pääsääntö on, että poltetaan kuivaa puuta. Esimerkiksi koivuklapi helähtää kivasti, kun niitä lyö yhteen ja klapin päässä voi olla sellaisia pienen pieniä halkeamia, ne ovat hyviä merkkejä kuivasta puusta, Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Motivan energiatehokkuusasiantuntija Teemu Kettunen neuvoo.

Katso videolta, mistä puusta valmistetuissa klapeissa on paras lämpöarvo ja paljonko heittokuutiollinen puuta voisi maksaa, että talon lämmittäminen puilla olisi vielä taloudellisesti järkevää. Juttu jatkuu videon alla.

Sähköä voi säästää myös ruoanlaitossa

Ruoanlaitossa hyödynnetyt keittiön erilaiset kodinkoneet kuluttavat energiaa hyvin eritasoisesti.

Kerroimme aiemmin, miten esimerkiksi sähköuuni on melkoinen energiasyöppö ja sen sijaan kannattaisikin suosia esimerkiksi mikroaaltouunia, haudutuspataa tai airfryeria.

Parempia valintoja voi tehdä myös ruokalajeja valitessa. Kannattaa miettiä, tarvitseeko ruokaa itse asiassa lainkaan kypsentää. Haudutetun puuron sijaan voi valita tuorepuuron ja voi pohtia, tarvitseeko leipää aina paahtaa.

Laite kannattaa toki valita valmistettavan ruoan mukaan, eikä kaikkea voi yksinkertaisesti valmistaa esimerkiksi mikrossa. Jos päättää käyttää uunia, sitä kannattaa hyödyntää kerralla useamman ruoan valmistamiseen ja muistaa hyödyntää myös uunin jälkilämmöt.

Katso myös: Nämä ovat tehokkaimmat keinot säästää sähköä – asiantuntija varoittaa virheestä

Nämä ovat tehokkaimmat keinot säästää sähköä – asiantuntija varoittaa virheestä 1:14
Nämä ovat tehokkaimmat keinot säästää sähköä – asiantuntija varoittaa virheestä.

Lue myös:

    Uusimmat